Reprezentanții Centrului de Transfuzii Sanguine Slatina au făcut un apel către olteni să doneze sânge. Numărul donatorilor a scăzut dramatic în ultima perioadă, iar cererea, atât pentru plasma convalescentă, cât și de sânge pentru alte patologii a crescut dramatic.
Coordonatorul Centrului de Transfuzii Sanguine, medicul Ramona Lesnic, a precizat că dintr-o sută de persoane care au trecut prin infecția COVID, doar 40 sunt eligibili pentru a dona. Cei mai mulți nu dezvoltă anticorpi nici chiar în prima lună de la infectarea cu virusul SARS-COV2.
„Dacă au venit la o lună de la testul pozitiv, din 100 de persoane pe care noi le-am testat, doar la 40 s-a mai păstrat un titlu de anticorpi la un nivel suficient încât să fie transfuzați la alți pacienți și, automat, să aibă un nivel protector pentru ei, să nu se reinfecteze. Doar 40 de persoane au fost selectate să devină donator, cu un nivel bun de anticorpi. Unii nu s-au calificat pentru că au avut reactivitate pe Hepatită B, nici măcar nu știau, automat nu au mai putut fi donatori. Alții au avut hemoglobina mica și nu au mai putut dona. Alții au avut anticorpi specifici care apar la persoane care au avut transfuzii în antecedent. Motivele de a nu fi eliegibili pentru a deveni donatori de plasma sunt multiple. Nu doar nivelul de anticorpi care trebuie să fie la un titlu de 1 pe 80 minimum ca să poată fi transfuzabilă plasma. Sunt termeni tehnici, dar oamenii trebuie să înțeleagă că până să devină donatori eligibili trebuie să treacă prin analizele medicale pe care le făceam la fiecare donator și la fiecare donare. Am avut donatori pe care i-am refuzat pentru că au avut transaminazele mari. Îi amânăm câteva săptămâni și dacă sunt în limite, atunci donează. Pe măsură ce trece timpul, anticorpii scad. Au fost persoane care, deși aveau dovada clară că au trecut prin boală, chiar și cu două teste pozitive, aveau nivelul de anticorpi aproape de zero chiar și la 28 de zile. Oamenii nu dezvoltaseră anticorpi protectori și puteau face infecția”, a spus medicul Ramona Lesnic.
Cele mai mari probleme sunt cu grupa 0, atât pentru RH negativ, cât și pozitiv.
„Adresabilitatea în Centrul de Transfuzii este într-o continua scădere, nu numai la nivelul județului Olt, dar și în țară. Necesarul de sânge, de masa eritrocitară, de produse de sânge este în continuare crescut. Noi avem nevoie de donatori pentru că în fiecare zi avem comenzi de la Spitalul Slatina foarte mari. De asemenea, și de la spitale din Capitală, să nu uităm să sunt pacienți transferați de la Spitalul Slatina către spitale din Capitală. Ne confruntăm de câteva săptămâni cu un deficit de grupa 0, atât RH negativ, cât și RH pozitiv, pentru că au fost multe cereri pentru această grupă. Am făcut și apel pe rețele de socializare pt că oamenii sunt deschiși, în special tineri”, a mai spus Ramona Lesnic.
Șefa Centrului de Transfuzii Slatina a explicat și care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană care a trecut prin infecția COVID și vrea să doneze. Astfel, persoana trebuie să aibă între 18-55 de ani și, în antecedent, un test pozitiv. Anticorpii se fac în centrul de transfuzii.
„Sunt solicitări pentru plasma, este un proces foarte laborios. Când omul vine și donează sânge este nevoie ca acel donator să fi trecut prin acea boală și să se fi vindecat. Condițiile de donare sunt la fel ca pentru orice donator de sânge. Trebuie să fii trecut minimum 28 de zile de la momentul infectării. Trebuie să vină doar cu documentul medical care să ateste pozitivitatea în antecedent. Invităm pe toți cei care s-au vindecat, care nu mai au probleme de sănătate, care nu mai au tratament și au minimum 28 de zile de la rezultatul pozitiv să vină la Centrul de Transfuzii. Nu este nevoie să-și dozeze antigenul. Nu este nevoie să ne demonstreze că este negativ. Nu este nevoie să vină cu dozajul de anticorpi. Oamenii vin cu acest document și intră în procesul de recrutare ca donator. În consultul predonare, donează sânge, după care noi trimitem probele la Institutul Național de Hematologie unde se dozează anticorpii, pe lângă testările obișnuit. Oamenii trebui să vină doar cu un test pozitiv, să facă dovada trecerii prin infecție”, a conchis medicul.
Lesnic a dat asigurări că în Centrul de Transfuzii Slatina sunt respectate toate măsurile, se face triajul epidemiologic, se dezinfectează după fiecare donator și nu există niciun pericol de infectare.
Toți cei care doresc să doneze sânge sunt rugați să se prezinte la Centrul de Transfuzii Sanguine Slatina, în spatele clădirii care găzduiește DSP Olt, așa numita „Policlinica Veche” din Slatina.