Cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală! De 30 de ori mai frecventă decât sifilisul

0
605

Clamidioza este o afecțiune care se transmite prin contact sexual și este produsă de bacteria Chlamydia Trachomatis. Este considerate una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală, de două ori mai des întâlnită decât gonoreea și de șase ori mai frecventă decât herpesul genital. În lipsa tratamentului, boala duce la infertilitate.

Mai mult, susțin medicii această boală este de 30 de ori mai frecvent întâlnită decât sifilisul. Mai grav este că boala se instalează pe nesimțite, de cele mai multe ori trec ani până la apariția simptomelor. Totodată, infecția poate să fie transmisă și de la mama purtătoare la copil, în timpul nașterii.

Afecțiunea care se transmite prin contact sexual neprotejat va afecta la femei uretra, vaginul și colul uterin iar la bărbați afectează uretra. De asemenea, boala poate afecta și alte organe, inclusiv ochii.

Care sunt simptomele:

Cervicita – inflamație a colului uterin – este cea mai frecventă manifestare a infecției. La femei, apar și secreții vaginale de culoarea galbenă, uneori au un miros puternic neplăcut, dar apar și sângerări anormale între menste, dureri la contactul sexual, dureri în partea inferioară a abdomenului. Sunt prezente și arsurile la urinare, dar pot fi prezenți și noduli în zona genitală.

La bărbați boala se manifestă prin existența unor scurgeri purulente din penis, scurgeri care au loc dimineața. Apare și durerea în timpul urinării, precum și mâncărimi în zona genitală sau anală.

Atenție! În lipsa tratamentului boala duce în cazul femeilor la infertilitate cauzată de boala inflamatorie pelvină. O altă complicație este conjunctivita. Infecția cu Chlamydia este asociată cu o incidență crescută a nașterilor premature. Mai mult, copilul poate fi infectat în timpul nașterii, iar consecințele asupra nou-născutului fiind deteriorarea gravă a ochilor sau pneumonii dese.

Singura măsură de protecție este utilizarea prezervativelor în timpul contactelor sexuale, mai ales dacă schimbi des partenerii. De asemenea, deoarece boala nu dă semne mulți ani la rând, mergi anual și fă-ți testul care poate diagnostica boala.

Sursa: doctorulzilei.ro