Busuiocul, „cea mai veche plantă”, aşa cum mai este numită, este una dintre cele mai versatile, aromate şi apreciate plante atât în bucătarie dar şi în medicina naturistă.
Busuiocul. Iată câteva dintre benefiicle absolut uimitoare pe care le are această plantă. Tu le ştii?
Busuiocul este un puternic anti-inflamator datorită uleiurilor esențiale:
Eugenol, citronelol, linalool, citral, limonena și terpineol, sunt doar câteva dintre uleiurile din busuioc. Efectul inhibator de enzime al eugenolului poate ajută în cazul artritei reumatoide sau al afecțiunilor inflamatorii ale colonului.
Protejază ADN-ul
Orientinul și viceninarinul sunt doi flavonoizi hidrosolubili din busuioc, care ajută celulele albe sanguine să protejeze structurile celulare și cromozomii de radiații, că și de deteriorările bazate pe oxigen.
Busuiocul favorizează sănătatea cardiovasculară
Nivelul înalt de magneziu ajută mușchii și vasele de sânge să se relaxeze, îmbunătățind fluxul sanguin. Exercițiul fizic este doar o parte a sănătății cardiovasculare; și nutriția este crucială.
Busuiocul este originar din Asia și India tropicală; a fost cultivat acolo pentru mai mult de 5000 de ani. Numele vine de la grecescul basileus, care înseamnă rege.
Consemnări străvechi din 907 d. Ch. demonstrează existența busuiocului dulce în regiunea Hunan a Chinei. A migrat către vest că plantă întreagă, deoarece poate fi cultivat cu ușurință la interior, ferit de expunerea la îngheț.
Astăzi busuiocul nu este utilizat doar pentru condimentare, ci și în parfumerie, tămâie și remedii naturale.