Amorțeala membrelor anunță un deficit al acestei vitamine!

0
2449

Vitamina B 12 este extrem de importantă pentru sistemele organismului și funcțiile lui. O deficiență de vitamina B 12 poate duce la grade diferite de neuropatie, leziuni ale nervilor care pot provoca furnicături și amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor persoanei afectate.

Vitamina B 12 este o substanță nutritivă care nu poate fi produsă în organism și trebuie furnizată printr-un regim alimentar sănătos și echilibrat.

Statisticile arată că o deficiență a vitaminei B 12 este una dintre principalele probleme de sănătate din părțile sărace ale lumii, cum ar fi cele din America de Sud și din zonele din Africa.

Numită și cobalamină, vitamina B 12 este importantă pentru multe funcții ale corpului, cum ar fi sănătatea creierului, producția de celule sanguine și buna funcționare a sistemului nervos, dar și pentru hematopoieză.

Persoanele care au o dietă sănătoasă, echilibrată nu au niveluri scăzute de vitamina B 12 decât în cazuri extrem de rare.

Boli ce afectează capacitatea organismului de a absorbi vitamina B 12:

Există anumite afecțiuni care pot afecta capacitatea organismului de a absorbi vitamina B 12. Mai exact, boala celiacă – în care sistemul imunitar al corpului reacționează la gluten prin distrugerea mucoasei intestinului, boala Crohn – o afecțiune autoimună care provoacă inflamații persistente ale tractului gastro-intestinal. Dar și de gastrita atrofică – o afecțiune în care mucoasa stomacului este îngustă și limitează producția de acid. Însă principala problemă de sănătate asociată cu absorbția slabă a B 12 este o afecțiune pe care medicii o numesc „anemie pernicioasă”. Principalele simptome ale acestei anemii includ: diaree sau constipație, epuizare, pierderea poftei de mâncare, piele palidă, limbă roșie și inflamată, gingii care sângerează.

Tulburările de dispoziție, un posibil simptom al deficienței de vitamina B12

Principalele simptome ale deficienței de vitamina B 12 pot include: senzația de oboseală ușoară dar și semne de tulburări ale dispoziției – depresia.

Diagnosticul se stabilește în urma unei analize la sânge care este recomandată de medicul de familie în cazul în care pacientul este suspect de anemie pernicioasă.

Persoanele cu un nivel scăzut de B 12 sunt de regulă adulții în vârstă și vegetarieni. Dacă o mamă care alăptează are un nivel scăzut de B12, copilul ei va avea un risc crescut de afectare neurologică și probleme de dezvoltare.

Alimente bogate în vitamina B 12:

Vitamina B 12 se găsește cel mai adesea în carne și produse de origine animală, unele persoane pot apela la suplimentele alimentare pentru a-și lua necesarul de nutrienți de care întregul organism are nevoie.

În primul rând lipsa consumului de carne duce la instalarea deficienței de vitamina B 12. De aceea, persoanele vegetariene trebuie să fie foarte atente la alimentația lor.

Principalele alimente bogate în vitamina B 12 sunt: cerealele, laptele de vacă, ouăle, iaurtul, ciupercile.

Sursa: doctorulzilei.ro