Oltenii care vor să primească ajutor de la stat pentru începerea unei afaceri trebuie să fie pregătiţi pentru a accesa fondurile puse la dispoziţie prin programul „Start-up Nation România”, program de finanţare pentru IMM-uri, aprobat în ianuarie prin ordonanţă de urgenţă (OUG 10/2017. Prin acest program vor putea accesa fonduri nesambursabile de până la 200.000 de lei societățile înființate în acest an care respectă anumite condiții. Bugetul este estimat pentru 10.000 de start up-uri.
Aplicaţia va fi deschisă la sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie, a anunțat secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat Ilan Laufer, în cadrul unei conferințe, susținută la Slatina. Evenimentul de promovare a acestui program, organizat la iniţiativa tinerilor social democraţi, a suscitat un real interes din partea antreprenorilor, dar şi al tinerilor dornici, şi nu numai, să se iniţieze în lumea afacerilor. La eveniment pe lângă secretarul de stat, Ylan Laufer a mai fost prezent secretarul de stat din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Adrian Mlădinoiu şi şeful Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Craiova , Radu Mihai Ghinea. Programul Start-up Nation poate fi accesat de orice persoană, indiferent de vârstă, susţine secretarul de stat Adrian Mlădinoiu. „Mă bucur să mă aflu astăzi în judeţul Olt, în oraşul Slatina alături de dumneavoastră. Mulţumesc preşedintelui Consiliului Judeţean pentru invitaţia făcută. Ideea acestui program este mai veche, susţinută de către PSD înaintea campaniei electorale, în scopul îmbunătăţirii mediului de afaceri, în special în rândul tinerilor. Programul Start-up Nation deşi se adresează în special tinerilor, el nu are o limită de vârstă pentru aplicanţi. Noi ne dorim ca prin acest program să sprijinim ideile bune, creative care pot să aducă plus valoare societăţii. Este un program accesibil uşor de înţeles şi uşor de aplicat, un program care îşi doreşte ca pe viitor să construiască o clasă antreprenorială puternică pentru România. Acest program funcţionează în Europa şi în mai multe state din afară Europei. Important este ca forţa calificată din România care a plecat în ultimii zece ani din România să aibă posibilitatea să revină în ţară , iar acest lucru îl face acest program dând posibilitatea tuturor românilor să aplice în cadrul programului”, a precizat Mlădinoiu.
Oficialii guvernamentali îşi propun să finanţeze prin acest program 10.000 de noi start-up-uri anual prin care să creeeze între 15.000 şi 18.000 de locuri. Sectoarele prioritare pe care reprezentanţii Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat vor să le dezvolte sunt cele din zona IT-ului şi producţiei. Pentru Start-up Naţion pot aplica şi persoanele care nu dispun de capital propriu.
Până la 200.000 de lei de la stat, bani nerambursabili
Secretarul de stat , Ylan Laufer, a oferit celor prezenţi în sala de conferinţe a Consiliului Judeţean Olt o serie de amănunte menite să îi convingă că merită să demareze o afacere în cadrul unui proiect finanțat prin programul Start-Up Nation. „Am fost în peste 30 de judeţe în toată ţara până în acest moment şi ne-am întâlnit cu foarte mulţi oameni şi mă bucur că mesajul pe care noi am vrut să-l transmitem a ajuns la ei fiindcă Start-up Naţion are şi o direcţie educaţională. Este foarte important pentru noi să înţelegem unde ne aflăm astăzi ca şi ţară şi unde vrem să ajungem. Una dintre marile mele dorinţe este ca să ajungem şi să atingem cât mai mulţi tineri şi cât mai mulţi români care au potenţial să devină antreprenori. Este un program foarte ambiţios. Urmează să finanţăm 10.000 de firme şi este un program multianual. Ca să deveniţi eligibili în cadrul Programului Start-up Naţion în primul rând trebuie să vă înfiinţaţi o societate comercială după 30 ianuarie 2017 şi să fiţi foarte atenţi să nu fi desfăşurat activitate pe codul Caen pe care doriţi să aplicaţi adică să nu mai fi avut autorizat acel cod CAEN, în ultimii doi ani, iar a doua condiţie este ca să creaţi minimum un loc de muncă şi să-l menţineţi pentru o perioadă de doi ani, iar echipamentele pe care le veţi achiziţiona prin intermediul programului Start –up Naţion aveţi obligaţi să le menţineţi trei ani. Bugetul alocat pentru acest an pentru program este de aproximativ 380 milioane de euro. În cadrul programului există o parte şi de cheltuieli eligibile care este foarte vastă. Ea include de la echipamente, la utilaje, la aparatură, la mobilier, la parte de calculatoare, laptop-uri imprimante, software, deci tot ce aveţi nevoie ca să vă dotaţi un bussines, vor fi incluse la capitolul de cheltuieli eligibile”, a spus Ylan Laufer. Cei care îndeplinesc condiţiile pot beneficia de o finanţare de 200.000 de lei, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile. Beneficiarul va avea obligația de a suporta integral valoarea cheltuielilor neeligibile, dacă intervin în implementarea programului de finanțare, dar și orice cheltuială care depășește valoarea ajutorul maxim acordat. Programul va fi finanţat în perioada 2017-2020 din buget, fiind prevăzută acordarea de ajutoare de minimis, pentru un număr maxim anual de 10.000 de beneficiari. Înscrierea în program se face on-line şi finanţarea se acordă potrivit unui punctaj (maxim 100, minim 50). Admiterea în program se face potrivit principiului „primul venit, primul servit”. Legea prin care va aplicat acest program urmează să fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
Ilie Bîzoi