Ziua de 10 octombrie a fost una decisivă pentru Guvernul Dăncilă. În această zi, Parlamentul a adoptat moțiunea de cenzură cu 238 de voturi „pentru” dintre cele 242 valabil exprimate (în total au fost 245 de voturi).
Trecerea moţiunii de cenzură a avut toate elementele unei victorii de care Opoziţia îşi va aduce aminte mult timp de acum încolo: negocieri purtate până la punerea bilelor în urne, trădări de ultim moment şi feţe pe care s-a văzut dezamăgirea pierderii puterii, pe măsură ce numărul votanţilor creştea.
După acest eveniment important al istoriei politicii românești, cotidianul nostru a obținut câteva declarații ale unor parlamentari de Olt.
”PSD a pierdut guvernarea, iar partidele de opoziție vor prelua puterea în România. Ascultând discursurile liderilor PNL și USR, în Parlament, am remarcat că au pus accent pe justiție și denigrarea PSD. Nu au spus niciun cuvânt despre oameni, despre românii care trăiesc și muncesc în țara aceasta și care vor un trai mai bun.
Îmi pare rău că nu vom putea să îi apărăm pe cei 400.000 de profesori, medici, polițiști, pompieri, jandarmi și funcționari publici care vor fi concediați, pe pensionarii carora nu le vor mai crește pensiilor, pe bugetarii care vor avea salarii mai mici, pe IT -stii oamenii de afaceri români ale căror venituri vor fi impozitate. Nu știu dacă va mai continua construirea drumului expres Craiova-Slatina-Pitești sau proiectele din orașe și comune prin PNDL.
Noi atât am putut face pentru ei, acum este randul partidelor de Opoziție.
Dacă vor uita, așa cum au mai făcut, că trebuie să guverneze pentru români și pentru România și nu pentru marile companii din străinătate și pentru a da bine în ochii Uniunii Europene, atunci știm cu toții ce se va întâmpla.
Din păcate, unii dintre noi nu au învățat nimic din lecțiile trecutului și istoria se repetă. Singurii care pierd sunt românii!” a declarat deputatul Marius Iancu.
Și deputatul PNL de Olt Gigel Știrbu a reacționat după picarea guvernului Dăncilă. Parlamentarul a declarat: ” Parlamentul a aprobat joi moțiunea de cenzură inițiată de PNL, cu 238 de voturi pentru. Guvernul PSD a fost demis. Am debarcat un guvern devenit nelegitim, punând capăt guvernării PSD, care nu s-a exercitat în interesul cetățenilor, social-democrații fiind preocupați de salvarea infractorilor și bunăstarea propriei clientele. PNL s-a luptat fără pauză, timp de trei ani de zile, împotriva abuzurilor PSD, depunând moțiuni de cenzură, moțiuni simple, sesizând Curtea Constituțională și Comisia de la Veneția. Prin victoria de astăzi, facem primul pas către ”România normală”. O Românie normală este o țară condusă de politicieni și funcționari publici cinstiți, respectați și integri, aleși sau promovați în baza competențelor dovedite, care au conștiința serviciului public pentru care au fost aleși sau angajați. Eu cred că va fi un guvern minoritar. Nu cred în anticipate. Asta ar însemna ca actualul guvern PSD și Dăncilă să conducă România, ar însemna instabilitate și un dezastru pentru țară”
Deputatul Mihai Niță: „Am votat pentru căderea Guvernului!”
Trecut recent la Pro România, fostul președinte al ALDE Olt, deputatul Mihai Niță, a declarat că a votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.
„Sigur am votat pentru căderea Guvernului. După căderea guvernului Dăncilă situația nu este foarte simplă, ci dimpotrivă foarte, foarte dificilă pentru că nu știm cum se vor disputa majoritățile pentru formarea noului guvern. Este o problemă care aparține acum președinților de partide împreună cu președintele României. Vor urma discuțiile la președintele României cu fiecare partid în parte. În urma consultărilor președintele trage o concluzie și va numi un prim ministru care își va forma guvernul.
Nu cred că vor mai face parte din acest guvern reprezentanți PSD cu toate că înțeleg că vor fi propuneri care să susțină și PSD-ul, dar nu cred atâta timp cât doamna Dăncilă a declarat că nu va merge la consultări. Dacă președintele PSD-ului pe țară nu va merge la consultări atunci nu se va lua în calcul lucrul acesta. Eu votând căderea Guvernul așa am constatat că este necesar acest lucru pentru că s-a creat un haos general în ceea ce privește funcționarea guvernului și Președintele Iohannis care a dovedit că este foarte încăpățânat a făcut ca să se ajungă aici și atunci singura soluție a fost asta ca să dea guvernul jos și să pună ce guvern crede că poate să facă liniște în țară. Nu se mai putea merge fără miniștri, fără anumite posturi importante care trebuiau ocupate la nivel de țară”, a declarat parlamentarul de Olt
Niță a comentat și speculațiile potrivit cărora, după ce a semnat adeziunea la partidul Pro România, se va întoarce în ALDE.
„Nu. Există o singură variantă. La această oră ALDE are un protocol de coaliție. Există un protocol de coaliție între ALDE și PRO România. Această coaliție nu are reprezentanți în secțiile de votare pentru că niciunul dintre cele două partide nu este considerat, chiar dacă sunt grupuri parlamentare, partid parlamentare. Ca să fi considerat partid parlamentar trebuie să ai într-unul dintre cele două grupuri parlamentare, Senat sau Camera Deputaților, un număr necesar ca să înființezi un grup. Numărul necesar la deputați este de 10, iar la senat este de 7 sau 8. Acești parlamentari care formează grupul ca să poți să-l numești că este partid parlamentar trebuie să fie aleși pe aceeași listă, adică în cazul de față ALDE are nouă deputați la această oră ieșiți pe lista lui ALDE, iar în situația asta dacă aș merge eu în grupul parlamentar ALDE se înființează grupul și este considerat partidul ALDE, partid parlamentar. În această situație coaliția ALDE-PRO ROMÂNIA va avea oameni în secțiile de votare. Deci asta este motivul dacă eu aș funcționa ca membru al grupului ALDE și în parlament. Acest lucru nu depinde numai de mine. Depinde de interesul coaliției și interesul la această oră al partidului din care fac parte. Adică odată ce ești la un partid și partidul hotărăște ceva nu poți să spui că nu faci așa. Dacă se hotărăște, faci cum spune partidul. Adică se discută și este posibil ca să se întâmple acest lucru. Dar eu voi fi membru al PRO România, iar în grup, că de fapt noi toți suntem în același grup, în scripte voi membru în Grupul Parlamentar Alde. Numai așa putem să avem oameni în secțiile de votare”, a conchis deputatul Mihai Niță.
Deputatul Alexandru Stănescu: „Sunt convins că viitorul Guvern nu va putea să realizeze ce a realizat Guvernul actual”
După căderea guvernului Dăncilă, deputatul PSD de Olt, Alexandru Stănescu, a declarat:
„Înlăturarea Guvernului Dăncilă este un rău mare făcut poporului român, dar probabil că politic pentru partid poate să nu fie un rău așa de mare pentru că este bine să se cunoască și variantele întrucât oamenii își doresc mereu schimbarea și este bine să vadă ce este schimbarea. Sunt convins că viitorul Guvern nu va putea să realizeze ce a realizat Guvernul actual. Eu sper ca PSD-ul să ajungă cât mai repede înapoi la guvernare pentru că România are de pierdut. Ne rămâne să vedem ceea ce poate să facă noul guvern, guvernul lui Iohannis o să-l numim”, a declarat Alexandru Stănescu.