Paul Stănescu, proiect de lege prin care oferă facilități pentru restaurante și hoteluri

1
650

Scutire de TVA, eșalonarea plății impozitelor sau granturi nerambursabile sunt facilitățile introduse de PSD într-un proiect de lege privind „măsuri pentru stimularea activității și reducerea efectelor crizei sanitare în sectorul de turism”.

Inițiatorii proiectului sunt Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Alfred Simonis, Robert Cazanciuc și Cosmin Radu Preda.

„Sectorul “Hoteluri și restaurante” a fost și va fi cel mai afectat de pandemia COVID-19, atât prin închiderea efectivă a hotelurilor și restaurantelor pe perioada stării de urgență și a stării de alertă, cât și pe parcursul anului, când condițiile de distanțare socială vor reduce capacitățile de cazare și servire. Mai mult, criza economică din acest an va afecta veniturile multor categorii de popuIație, cu impact asupra diminuării cererii, cu deosebire pentru zonele turistice mai puțin solicitate, precum stațiunile balneare sau pentru perioadele de extrasezon. Ca urmare, multe societăți din acest domeniu vor avea grave probleme financiare, în absenta unor măsuri de susținere și compensare a pierderilor înregistrate. Deși sectorul asigură doar circa 2% din produsul intern brut, acesta are un efect semnificativ de antrenare în economie, oferind suport pentru activitatea de transport, agricuItură și industria alimentară etc.”, se arată în expunerea de motive.

Principalele facilități propuse de PSD, potrivit proiectului de lege:

1. Eșalonarea plății impozitului aferent veniturilor din salarii pe o perioadă de trei luni după încetarea stării excepționale. Pentru societățile care nu accesează facilitatea de eșalonare se aplică o bonificație de 10% din sumele plătite la termenul prevăzut de lege.
2. Până la sfârșitul anului 2020, serviciile de cazare, restaurant și transport în scopuri turistice să fie scutite de taxa pe valoarea adăugată brută
3. Pentru 2020 și 2021 statul să susțină contravaloarea tichetelor de vacanță acordate de oricare dintre angajatori, în cuantum de maxim 1450 lei / angajat.
4. Sprijinirea agențiilor de turism care au emis pachete turistice până la instituirea stării de urgență pentru a amâna returnarea sumelor încasate de la clienți prin instituirea unui sistem de vouchere prin care pachetele de servicii care nu au mai putut fi prestate să fie reprogramate
5. Instituirea programului pentru modernizarea stațiunilor balneare prin care se opropune o susținere financiară pentru astfel de investiții (ajutor nerambursabil completat cu garantarea de către stat a unei părți din creditele pentru investiții)
Un articol din proiectul de lege arată că pot beneficia de aceste facilități doar firmele care nu își vor majora prețurile cu mai mult de 10% față de perioada similară din anul precedent.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.