D-le senator, ați părăsit scena politică de o perioada bună de timp. Aveți amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări?
În primul rând cum vă simțiți în afara tumultului politic poate mai interesant ca niciodată în această perioadă?
Distanța de politică îmi permite să fiu mai obiectiv și să mă uit la lucrurile care contează cu adevărat, dincolo de răfuieli politice de doi lei.
Cum apreciați performanța guvernării actuale?
Sunt câteva lucruri pe care le apreciez la această guvernare: un accent mai mare pe echitatea socială, inclusiv prin încercările de mări pensiile și salariile, dorința de îmbunătăți serviciile publice, începând cu educația și sănătatea, plus alocările pentru investiții publice. Ca România să crească și ca românii să rămână în țară, statul trebuie să fie inteligent și să acționeze acolo unde este nevoie de el.
Totuși, perspectivele nu arată deloc bine, iar lucrurile par aproape de a fi scăpate de sub control, economic vorbind. Sper să nu ne trezim după alegeri cu tăieri precum cele din 2010. Cresc datoriile, ne împrumutăm tot mai mult, iar statul este rău-platnic în relația cu mediul privat și riscă să blocheze economia reală și investițiile publice. Lipsesc reformele substanțiale care să facă ordine în administrație și în finanțele țării. Vin alegerile, dar nu poți guverna doar cu gândul la alegeri. Aștept mult mai mult curaj reformist și responsabilitate din partea guvernării, fie ea prezentă sau viitoare. Sper ca, în mai puțin de trei luni până la alegeri, să primim și răspunsuri serioase despre ce vor partidele noastre să facă pentru români.
Cum vedeți scena politică națională, într-un moment în care mai avem câteva luni până la alegerile prezidențiale și parlamentare?
Se simte distanța foarte mare dintre politică și societate. Partidele principale nu par a mai ține pasul cu ce fac și cred oamenii. Sentimentul de nemulțumire este real, îl aud în fiecare zi, vorbind cu oamenii din toate mediile sociale, și el nu poate fi schimbat cu trucuri de imagine. În iunie, am avut alegeri amestecate, iar neîncrederea și furia oamenilor s-au văzut mai puțin.
Urmează prezidențialele, în noiembrie, iar acolo românii se pregătesc să voteze oameni, nu partide. Este posibil să avem o adevărată revoluție la urne, pentru că oamenii își vor spune apăsat păsul. La cât au crescut prețurile, e greu ca oamenii să mai tacă. Prezidențialele vor da tonul. Este pentru prima dată când ele au loc înaintea parlamentarelor, iar unda de șoc de la prezidențiale s-ar putea să ne pună în față o configurație a Parlamentului pe care astăzi nici nu o gândim. Partidele stabilității s-ar putea să aibă mari surprize și nu neapărat plăcute.
Cum percepeți cursa pentru prezidențiale, probabil una dintre cele mai dinamice din ultimii 20 ani?
Este adevărat! Se pare că avem o cursă foarte strânsă, în care nu mai dau tonul candidații PSD și PNL. De fapt, avem 5-6 candidați, care au șanse să ajungă în turul al doilea. Nu cred că am mai avut vreodată o astfel de situație, în ultimele două decenii. Românii au de unde alege și este foarte bine că votul lor va fi cu adevărat fundamental, pentru unde va merge România în anii următori.
Pentru prima dată, un candidat independent, Mircea Geoană, poate câștiga alegerile, ceea ce poate fi un semn că românii își doresc altceva decât le oferă partidele mari – adică un președinte care știe bine cum merge această lume și care, în cariera sa, a reprezentat foarte bine România.
Sunteți cunoscut drept un susținător al lui Mircea Geoană, care tocmai și-a anunțat candidatura ca independent în alegerile prezidențiale. Îl susțineți și acum, la fel ca în 2009?
Nu trebuie să fi fost sau să fii un susținător al lui Mircea Geoană, ca să-ți dai seama că este, de departe, cel mai calificat candidat în aceste alegeri prezidențiale. Are și proiectul, și anvergura, și experiența, pentru a fi un președinte bun pentru România.
Niciodată nu este prea târziu! Este o lecție atât în viață, cât și în politică. Evident, România ar fi câștigat mult cu Mircea Geoană, ca președinte, în 2009. Au fost niște alegeri asupra cărora sunt încă mari semne de întrebare. Dar există acum șansa de a îndrepta lucrurile și de a avea la Cotroceni pe cineva care știe ce are de făcut, care nu trebuie să se califice la locul de muncă, așa cum ar fi cazul altor candidați.
De ce are nevoie Mircea Geoană pentru a câștiga alegerile prezidențiale?
Cred că, în următoarele luni, Mircea Geoană trebuie să le demonstreze românilor că o schimbare în bine este posibilă, că există o alternativă nu doar ambițioasă, dar și fezabilă la proiectul prezidențial, foarte firav de altfel, al PSD și PNL. Mulți sunt scârbiți de politică și se gândesc dacă merită să se implice, iar fostul Secretar General Adjunct al NATO trebuie să aibă priceperea să-i facă pe acești români parte din echipa sa și din proiectul său.
Apatia electorală este cea mai mare amenințare. Mircea Geoană este un om politic matur, a învățat din greșelile trecutului și România poate avea cu adevărat un președinte care să ne ajute să trăim mai bine și să avem o voce mai puternică în UE și NATO.
Aveți un mesaj pentru olteni pentru această toamnă politică plină de evenimente?
Cred că este timpul să le dăm o lecție celor care cred că ne pot obține voturile doar din inerție, fără a face nimic pentru ele. Nimic nu este sigur în această toamnă politică, iar votul oltenilor poate decide nu doar președintele, ci și cum va arăta viața noastră în anii următori. Am încredere că noi, oltenii, ne vom ridica la înălțimea alegerii pe care o avem în față.
Dumitru Sîrghie