Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, și președintele CJ Olt, Marius Oprescu, au avut vineri, 18 februarie, o întâlnire cu fermierii olteni, cărora li s-au prezentat programele agricole ce vor fi deschise în perioada următoare, condițiile de eligibilitate și termenele pentru depunerea cererilor. Ședința a fost organizată în Sala Europa din cadrul CJ Olt.
Șeful Agriculturii românești, Adrian Chesnoiu, a susținut apoi o conferință de presă, în care a răspuns întrebărilor adresate de jurnaliștii locali.
Chesnoiu a vorbit despre importanța piețelor volante, un concept pe care vrea să-l extindă la nivel național, după ce va purta discuții cu șefi ai consiliilor județene, despre lupta fermierilor autohtoni cu importurile masive, despre problemele crescătorilor de animale.
S-a discutat despre sistemul de irigații, dar și despre vânzarea terenurilor agricole.
Totodată, au fost discuții pe marginea Programului Tomata, despre care ministrul a precizat că se așteaptă să fie accesat de 7.000 de fermieri din județul Olt.
Chesnoiu a fost întrebat de ce Programul Tomata nu are la bază semințe românești, soiurile autohtone fiind apreciate pentru gustul deosebit.
„Termenele și timpul foarte scurt ,între 25 noiembrie și finalul lunii decembrie, pentru că am vrut să le transmit fermierilor un mesaj foarte clar, pentru că ei se aflau în elaborarea planului unei culturi și urmau să le planteze, ar fi trebuit să știe care sunt direcțiile. La nivel național nu avem o bază de semințe de legume atât de bine dezvoltată ca să poată acoperi un program. Apetența fermierilor pentru acest program a fost un factor atunci când am luat decizia să nu condiționăm programul doar de existența semințelor românești. Asta nu înseamnă că nu ne gândim pe viitor. Am avut o discuției cu cercetătorul Costel Vînătoru, pentru că știți că din rațiuni politice am trecut o perioadă scurtă pe la Banca de semințe Buzău, și am stabilit că, dacă este posibil în anul 2022, să creăm baza de semințe românești de legume, astfel încât din programul viitor, din 2023, să-l condiționăm de folosirea semințelor românești, pentru că gustul legumelor românești autentice este extraordinar”, a spus Chesnoiu.
Pentru ca fermierii să intre mai ușor cu marfa lor în marile lanțuri de magazine, Chesnoiu a precizat că legumicultorii trebuie să se asocieze. Totodată, se încearcă elaborarea unui act normativ privind practicile neloiale, care ar veni în sprijinul fermierilor autohtoni, grav afectați de importurile masive.
„Alături de președintele Comisiei pentru Agricultură, Florin Barbu, am fost susținătorii fermierilor români în dezbaterile din Comisia pentru Agricultură, la transpunerea Directivei 633 privind practicile neloiale comerciale. Această nouă lege, pe care am votat-o în Comisia pentru Agricultură, vine să echilibreze raportul de forțe dintre fermierul român și comerciant, astfel încât anumite practici încadrate la nivel european ca fiind neloiale, cum ar fi taxe suplimentare ce le sunt solicitate fermierilor români, să nu mai fie posibile a fi practicate de vânzători în lanțul final. Pe partea cealaltă, susținem, și am încurajat în continuare, asocierea fermierilor în cooperative, pentru a putea îndeplini mult mai ușor condițiile stabilite de comerțul internațional pentru produsele agroalimentare, una este să ai, pentru că estimăm 7.000 de fermieri doar în județul Olt, 7.000 de contracte cu retaileri, când poți avea mai puține contracte prin intermediul formelor asociative, poți avea o altă forță în raportul de dialog, de negociere”, a adăugat Chesnoiu.