Ani la rând (și nu puțini!) Nicolae Stan, primarul comunei Colonești, județul Olt, a depășit la alegerile locale sau parlamentare multe recorduri: de prezență, de procent la voturi, la scandaluri electorale, cel mai mediatizat fiind cel cu Darius Vâlcov.
Acesta este poreclit ”BULĂ”, nu pentru că ar fi naiv din fire, ba dimpotrivă, este un om inteligent, bun gospodar, iute la mânie și bun negociator în politica județului. Ar trebui să scrie o carte de memorii, intitulată poate chiar așa: ”Bulă de la Colonești” care, vă asigur, ar avea un succes fenomenal.
Vârsta, unele afecțiuni de sănătate și poate unele dezamăgiri venind de la politicienii de frunte ai PSD i-au redus ”turația” motoarelor și implicarea în actuala campanie electorală.
Căci, Bulă a pierdut locul întâi și pe următoarele patru în favoarea unor primari mai tineri și dornici de afirmare.
”Buldogul” de la Oboga, poreclă dată primarului Tudor Matei a reușit să obțină un procent greu de realizat: 94,47 %, spulberând liberalii și pe ceilalți competitori.
Al doilea loc este ocupat de profesorul (poetul) Iulian Preda cu 91,92%, primarul comunei Sâmburești, o frumoasă localitate de la granița de nord a județului Olt.
Surpriza mare mai vine de la primarul comunei Curtișoara, Gheorghe Gănescu, care câștigă un al doilea mandat cu 90,32 procente. Acesta, deși foarte tânăr, în doar patru ani a reușit să dea o altă față acestei localități aflate la ”poalele” Slatinei.
Următoarele locuri sunt ocupate de primari cu multă experiență, realizări importante:
Ion Crăciunescu cu 90,17% la primăria Dobroteasa
Marin Scurtu cu 89,63% la primăria Optași-Măgura
Nicolae Stan cu 89,60% la primăria Colonești
Ion Văduva cu 88,38% la primăria Cârlogani
Alexandru Damian cu 87,7% la primăria Stoenești
Aurel Bondrescu cu 85,81%, un lider județean al rezultatelor de foarte bine, la primăria Dobrun
, urmând Daniel Pană,primarul comunei Giuvărăști
și Iulian Antoni (Găvănești),
Alexandru Petrișor (Fălcoiu),
Ilie Chitez (Bobicești),
Viorel Oiță (Orlea),
Sorin Rădulescu (Vădastra),
Marian Pistol (Osica de Jos),
Liviu Anuța (Voineasa),
Gheorghe Barbu (Topana), care au obținut peste 80%.
Primarul lider autoritär în PNL: Ion Spiridon
Alegerile locale recent încheiate n-au fost o reușită pentru liberalii olteni care au obținut, deși sunt la guvernare, iar PSD-ul este la nivel național în cădere liberă.
Aceste aspecte vor fi analizate la nivel județean și național de către cei îndreptățiți să o facă.
De departe, cel mai bun rezultat l-a obținut primarul comunei Urzica, Ion Spiridon, cu un procent de 85,67%, PSD fiind practic zdrobit.
Următoarele procente ridicate le-au obținut primarii comunelor Studina, Marian Vasile, cu 83,92%,
la Iancu Jianu, Paulică Munteanu cu 70,13%.
Sunt voci în PNL Olt și altele chiar din țară care pun liderului național următoarea întrebare: ”Dacă la Studina, Urzica și Iancu Jianu sunt lideri locali de mare valoare și care ani la rând au obținut rezultate foarte bune la alegeri, de ce nu ar fi îndreptățiți să preia frâiele organizației județene?”. Mai ales că actualul lider județean, Liviu Voiculescu, fost primar de comună, nu a reușit să obțină fotoliul de primar al municipiului Slatina.
PNL Olt la alegerile locale, dacă ar fi să facem o analiză la rece, ar fi obținut un rezultat bun la Consiliul Județean unde nu au reușit decât două partide politice să treacă pragul electoral, PSD cu 22 de consilieri județeni (69%) și PNL cu 11 (31%). Practic, PNL Olt are un procent peste pragul impus de Orban la nivel național. Din acest punct de vedere, nu se poate spune că PNL nu are un rezultat bun la alegerile locale.
Dacă ar fi să analizăm din punct de vedere al primarilor pe care i-a obținut acest partid aflat la guvernare în anul 2020 când PSD este în cădere liberă, poate că pretențiile erau mult mai mari, ca PNL să obțină mult mai mulți primari, dar nu a fost să fie. Au reușit să obțină mandatul doar 13 primari, doi dintre ei fiind la orașele Scornicești și Drăgănești-Olt. Ni se pare corect să admitem criticile pe care e fac unii, că PNL la Olt a obținut un scor foarte mic raportat la numărul primarilor și consilierilor locali.
La Olt, față de prognozele care se vehiculau anterior, celelalte partide mai mici au obținut foarte puține locuri de primar, PRO România are 2 primari, la Ipotești și Bărăști, și ALDE un primar, la Bârza.
În concluzie, putem spune că în județul Olt prognozele pe care Gazeta Oltului le-a făcut înainte de alegeri s-au adeverit, în sensul că peste 90% dintre primari au fost obținuți de la PSD, iar restul de către PNL și celelalte două partide.
Urmează alegerile generale unde în mod sigur tot PSD la Olt va câștiga majoritatea senatorilor și deputaților, probabil al doilea partid va fi PNL, iar celelalte partide, ca și în anii trecuți, nu vor trece pragul electoral. Vom reveni asupra acestui subiect în raport de data când vor avea loc alegerile parlamentare.
Pavel Calciu