Opt candidaţi au intrat oficial în această competiţie. La Osica de Sus s-au înscris pentru fotoliul de primar cinci candidați: Gheorghe Manicea– PSD, Sabin Roşca – PNL, Remus Cernătoiu – ALDE, Marian Raicea – PMP şi Alexandru Văduva– PRM. La Sprîncenata s-au înscris pentru această funcție trei candidaţi: Marin Mihăeşteanu – PSD, Daniel Gigi Cătănoiu – PNL, George Alexandru Popescu – PMP. Guvernul a hotărât să organizeze alegeri locale parțiale în comunele Sprâncenata și Osica de Sus, primarii pierzându-și funcțiile pe 4 august 2016, la nici două luni de mandat. Prefectul judeţului a semnat ordinele de revocare, în cazul edilului de la Sprâncenata (Marin Mihăeșteanu) fiind vorba de incompatibilitate, iar în cazul celui de la Osica de Sus (Filip Cezar ) de o condamnare cu suspendare pentru fals în înscrisuri. Cei doi foști edili au pierdut și în instanță, după ce au contestat ordinele prefectului. Tribunalul Olt a decis în ambele cazuri respingerea cererilor, ca nefondate, deciziile fiind definitive și irevocabile.
La nivel național, în 49 de unități administrativ-teritoriale din 32 de județe vor avea loc în data de 11 iunie alegeri locale parțiale pentru funcția de primar. Campania electorală a început sâmbătă și se va desfășura timp de 15 zile, urmând a se încheia pe 10 iunie la ora 7.00. Candidaturile au rămas definitive în data de 28 mai, iar listele electorale permanente vor fi tipărite până cel târziu pe 9 iunie, cu două zile înaintea datei alegerilor. Votarea va începe pe 11 iunie la ora 7.00 și se va închide în aceeași zi la ora 21.00.
În campania electorală candidații, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale sau organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri, precum și cetățenii au dreptul să își exprime opiniile în mod liber și fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei și a celorlalte mijloace de informare în masă. De asemenea, în timpul campaniei li se asigură candidaților, în mod nediscriminatoriu, spații corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii, cu precizarea că este interzisă organizarea acțiunilor de campanie electorală în unitățile militare, precum și în spațiile din școli în perioada de desfășurare a cursurilor. Este interzisă însă folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu ori a mesajelor de incitare la ură și intoleranță. Totodată, sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă ori etnică, precum și ofensa publică adusă simbolurilor religioase. Afișajul electoral este interzis în alte locuri decât cele stabilite de administrațiile locale și sunt interzise afișele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat. Cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă prezentarea de sondaje de opinie și, de asemenea, se interzice difuzarea de spoturi de publicitate electorală, invitarea sau prezentarea candidaților în programe, sau comentarii privind campania electorală.