Deputatul de Olt, Adrian Mihai Țiu se numără printre inițiatorii ”Propunerii legislative privind instituirea zilei de 10 ianuarie ca Zi Naţională de comemorare a Bătăliei de la Vaslui (Podul Înalt)”.
Propunerea legislativă nu prevede declararea unei zile libere, ci doar includerea în rândul zilelor oficiale comemorative, cu caracter educativ şi cultural.
Cu această ocazie, autorităţile publice centrale şi locale, unităţile de învăţământ şi ROMANIA instituţiile culturale vor putea organiza manifestări comemorative, lecţii deschise, expoziţii şi activităţi tematice menite să aducă în atenţia publicului acest episod definitoriu.
”Identitatea unei naţiuni nu se defineşte doar prin graniţe sau instituţii, ci şi prin simboluri, evenimente şi figuri istorice care au modelat destinul colectiv al poporului. Printre acestea, victoriile eroice dobândite cu sacrificii imense ocupă un loc central în conştiinţa naţională. În această categorie se înscrie şi Bătălia de la Vaslui (Podul Înalt) din 10 ianuarie 1475, un moment de glorie pentru istoria Moldovei şi a întregii Europe creştine.
Bătălia de la Vaslui a fost purtată între oastea Moldovei condusă de Ştefan cel Mare, sprijinită de aliaţi maghiari şi poloni, şi amata otomană condusă de marele vizir Suleiman Paşa. Deşi numeric inferior, Ştefan cel Mare a obţinut o victorie strălucită, recunoscută intemaţional, folosind ingeniozitatea terenului, elementul surpriză şi o strategie militară inovatoare pentru epocă. Această bătălie este considerată una dintre cele mai mari înfrângeri suferite de lmperiul Otoman în Euopa Răsăriteană.
Victoria de la Vaslui nu a fost doar un succes militar, ci şi un simbol al unităţii, voinţei şi rezistenţei românilor în faţa pericolului otoman. Reacţia Europei a fost promptă -Papa Sixt al IV-lea l-a numit pe Ştefan cel Mare „Athleta Christi” (atletul lui Hristos), în semn de recunoaştere pentru apărarea valorilor creştine în faţa expansiunii islamice otomane.
Importanţa acestei bătălii nu se limitează doar la contextul militar al secolului al XV-lea. Ea a consolidat prestigiul Moldovei în plan diplomatic, a descurajat expansiunea otomană temporar şi a oferit poporului român un model de conducător viteaz, strateg, dar şi profund creştin şi devotat poporului său.
În ciuda valorii sale istorice şi simbolice incontestabile, ziua de 10 ianuarie nu beneficiază în prezent de o recunoaştere oficială în calendarul comemorativ naţional. Instituirea acestei date ca Zi naţională de comemorare a Bătăliei de la Vaslui 9Podul Înalt) reprezintă un act de reparaţie istorică şi o oportunitate de a reda cetăţenilor sentimentul continuităţii şi mândriei naţionale.” se arată în propunerea legislativă.