Liderul ALDE Olt, deputatul Mihai Niță, a susținut vineri o conferință de presă.
În cadrul acesteia, președintele ALDE Olt a făcut un anunț extrem de important, și anume acela că filiala Olt a partidului pe care îl conduce cere demisia secretarului general ALDE, Daniel Chițoiu.
În opinia lui Niță, Chițoiu este răspunzător pentru eșecul înregistrat de partid la alegerile europarlamentare, dar și pentru că a afectat imaginea partidului prin tot felul de ieșiri pe rețelele sociale.
Președintele ALDE Olt susține că prin înlăturarea lui Chițoiu de la vârful ALDE se dorește resetarea partidului. Acestui demers, până în prezent, s-au alăturat alte nouă organizații ALDE din țară.
„Eșecul partidului la nivel național în urma alegerilor europarlamentare din 26 mai ar fi trebuit asumat imediat de către secretarul general Daniel Chițoiu. Demisia cerută tuturor liderilor locali care au luat sub cinci la sută ar fi trebuit însoțită de demisia de onoare a secretarului general care a condus executiv partidul în această campanie soldată cu un scor de patru la sută, la nivel național, sub pragul electoral. Coordonarea campaniei pentru europarlamentare și gestiunea resurselor umane și materiale ale partidului au fost unele deficitare. Preocuparea sedcretyarului general a fost mai degrabă una în zona influențelor personale în actul guvernării și nu în cea de formație electorale a partiudului. Modul în care a inițiat și informat colegii cu privire la Alianța cu PRO România, precum și în privința tuturor deciziilor privind retragerea de la Guvernare, renunțarea la candidatura prezidențială a domnului Tăriceanu, suținerea unui candidat independent au fost unu total netransparent. Punerea în fața a unui fapt împlinit aliderilor județeni nu ține loc de dezbatere democratică a marilor decizii care privesc soarta partidului. Asemenea decizii ar fi trebuit discutate în toate organizațiile județene, iar un asemenea proces era în responsabilitatea secretarului general. Obligațiile principale ale unui secretar general, cea de asigurare a coeziunii stabilității politice a partidului și cea de consolidare a prestigiului și bunei imagini publice a acestuia nu au fost onorate așa cum se cuvine de actualul secretar general ALDE. Considerăm că datoria sa era de a păstra coeziunea partidului prin discuții așezate cu toți liderii nemulțumiți de deciziile abrupte din ultima perioadă. De asemenea, considerăm că secretarul general trebuia să-și apere partidul, pe liderul acestuia, inclusiv de atacurile nepermise ale noului partener politic, care a încercat prin toate declarațiile publice să deligitimeze politic ALDE și să-l trateze ca pe partidul minor din nealianță. În locul unei asemenea conduite normale statutare domnul Daniel Chițoiu a ales să murdărească imaginea unor lideri ai partidului, colegi parlamentari spunând minciuni la adresa acțiunilor acestora, inclusiv prin montarea unor atacuri pe rețelele de socializare, prin folosirea unor membri din organizația de tineret. Luând în considerare toate aceste considerații, în baza mandatului Biroului Politic Teritorial Olt și ALDE Olt solicităm demisia imediată din funcția de secretar general ALDE a domnului Daniel Chițoiu și întrunirea forurilor statutare ale partidului în care să fie desemnat un secretar general agreat de toți liderii județeni ai partidului”, a declarat președintele ALDE Olt, deputatul Niță
De asemenea, Niță a comentat și decizia fără precedent luată după alegerile europarlamentare de către conducerea centrală a partidului prin care cele 38 de filiale care nu au depășit pragul de 5 la sută au fost desființate.
„După eșecul din 26 mai conducerea partidului a luat hotărârea să desființeze 38 de organizații. A desființa înainte de o vacanță organizațiile nu a însemnat altceva decât să omoare partidul pentru că nici până la această oră nu s-a reușit ca în locul organizațiilor desființate să fie înființate altele noi. Vorbeam de campanie, dar cu organizații desființate. 38 de organizații județene plus sectoarele din București nu au trecut de pragul de cinci la sută. În această situație este clar, este o problemă generală a partidului, nu este o problemă a filialei. Dacă erau 7-8-10 filiale care nu au trecut pragul atunci puteai să spui că într-adevăr filialele nu și-au făcut datoria. Dar în orice situație trebuia ca să meargă din filială în filială să facă o analiză și acolo unde se considera că organizația sau filiala este de vină sau președintele este de vină să fi fost schimbat președintele, respectiv toată organizația. S-a procedat într-un mod cât se poate de rău”, a conchis deputatul Niță.