România nu mai primește bani din PNRR. Până când sunt blocate fondurile

0
1

România a pierdut accesul la fondurile europene destinate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru anul 2024, ca urmare a modificării legislației privind pensiile militare. O majorare semnificativă a cheltuielilor guvernamentale, cauzată de indexarea pensiilor pentru militari, a dus la suspendarea plății unui important lot de fonduri, afectând astfel implementarea proiectelor prevăzute în PNRR.

România nu va mai primi bani din PNRR în 2024

România a pierdut accesul la fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru acest an din cauza modificării legislației pensiilor militare.

Conform surselor Economedia, majorarea pensiilor pentru militari a dus la o creștere semnificativă a cheltuielilor guvernamentale, estimându-se un impact anual de aproape 7 miliarde de lei.

Această modificare a avut ca efect suspendarea unei cereri de plată importante din PNRR, ceea ce înseamnă că România nu va primi banii respectivi în 2024.

Comisia Europeană suspendă plata pentru cererea 3

Potrivit surselor guvernamentale, Comisia Europeană nu va efectua plata pentru cererea 3 din PNRR în acest an. „Cererea 3 includea un jalon pentru reforma pensiilor speciale, care fusese deja închis de către Comisie.

Între timp, însă, Parlamentul a adoptat o indexare a pensiilor militare, care crește cheltuielile cu pensiile speciale. Din acest motiv, jalonul este considerat neîndeplinit”, au declarat sursele Economedia.

Aceasta a fost o schimbare importantă care a dus la suspendarea fondurilor, iar autoritățile române trebuie acum să recupereze jalonul pentru a îndeplini condițiile impuse de UE.

Guvernul are șase luni pentru a recâștiga fondurile

În ciuda acestei suspendări, România are o perioadă limitată de șase luni pentru a îndeplini jaloanele neîndeplinite și pentru a recăpăta o parte din banii pierduți.

În acest moment, Guvernul român se confruntă cu mai multe jaloane neîndeplinite din cererea de plată 3, inclusiv reforme în domeniul pensiilor speciale și al numirilor la conducerea unor companii de stat. „Guvernul estima inițial că impactul anual al acestui proiect de lege va fi de circa 4,4 miliarde de lei.

Ulterior, Ministerul Finanțelor a răspuns, la solicitarea unui senator, spunând că impactul bugetar al modificării este de fapt mai mare, de circa 6,9 miliarde de lei, relatează Economia.ro

Sursă: evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.