Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Florin Barbu a avut recent o întâlnire cu apicultorii, după ce Asociația Forța Fermierilor (AFF) a solicitat șefului de la Agricultură să organizeze discuții cu reprezentanții sectorului apicol.
Dragoș Ivan, membru al Asociației Forța Fermierilor (AFF) a participat luni, 12 februarie, la întâlnirea pe care ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a organizat-o la sediul MADR cu toate asociațiile din sectorul apicol. Ministrul le-a comunicat apicultorilor că intenționează să introducă mierea românească în pachetele de ajutoare alimentare din cadrul Proiectului Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, finanțat din Fonduri Europene, să suspende RCA pentru camioanele apicole dar și să deblocheze de anul viitor programul ”Mierea în școli”.
Mierea românească – în pachetele de ajutoare alimentare, finanțate din Fonduri Europene
Dragoș Ivan a declarat în urma întâlnirii de la MADR, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, că ministrul Agriculturii, Florin Barbu, le-a transmis apicultorilor care sunt programele finanțate din fonduri europene pe care le pot accesa dar și ce strategii pentru vânzarea mierii românești are în vedere.
”Ni s-a spus că spre exemplu pentru apicultura ecologică, cum produc eu, avem o serie de scheme pe care le putem accesa din fonduri europene, prin AFIR. Domnul ministru ne-a transmis că dânsul personal vrea să ne ajute să se stimuleze consumul de miere românească, pentru că vânzările merg foarte prost, eu personal stau de cu 15 tone de miere pe stoc și nici nu am de gând să o vând la un preț de batjocură. Așadar dânsul ne-a transmis că dorește să introducă magiunul și mierea românească în pachetele de ajutoare alimentare din cadrul Proiectului Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, finanțat din Fonduri Europene. Ne-a solicitat ca noi să trimitem niște specificații pe care dânsul să le prezinte și să oblige oarecum industria vină numai cu miere din România. Desigur că aici trebuie să vedem ce cantități putem asigura noi pentru că vorbim de o continuitate de trei ani și nu putem avea garanția că vor fi ani apicoli buni. Vorbim de 1.500 – 2.000 de tone anual, deci ar fi 6.000 de tone pe tot proiectul, derulat pe 3 ani de zile”, a spus apicultorul.
Florin Barbu dorește deblocarea Progamului ”Mierea în școli”
O altă discuție pe care ministrul Agriculturii a avut-o cu apicultorii a fost legată de aplicarea Programului „Mierea în școli”, care ar garanta cumpărarea de la apicultori de o cantitate de 2.000 de tone. ”Domnul ministru a promis că o să reia discuțiile pentru anul viitor, pentru aplicarea Programului ”Mierea în școli”. Și atunci ar avea nevoie de alte 2.000 de tone pe care le-ar folosi în program pentru distribuirea către elevi. Acestea ar urma să fie contractate prin Casa de Comerț Unirea. Se știe că acest program este aprobat de ani buni dar mereu s-a amânat aplicarea lui”, a spus crescătorul de albine.
RCA suspendat pentru camioanele apicole, pe perioada stanționării în pastoral
Șeful de la Agricultură le-a mai spus reprezentanților sectorului apicol că are în vederea suspendarea plăților RCA pentru camioanele apicole, pe perioada cât acestea sunt oprite în pastoral. ”Ne-a spus că o să avem posibilitatea să suspendăm pe perioada în care nu funcținăm cu camioanele apicole. Practim vom putea să suspendăm activitatea și atunci ne convine având în vedere că noi folosim 10 nopți pe an aceste mijloace de transport. Dar vom vedea cum se va aplica”, a mai spus apicultorul.
Acesta a completat că stuparii i-au atras atenția ministrului că banii alocați pentru compensarea parțială a pierderilor suferite în anul 2023 în sectorul apicol nu vor fi cheltuiți în totalitate având în vedere numărul actual de familii de albine. Cu toate acestea, ministrul le-a spus apicultorilor că suma de 5 euro/familia de albine nu va fi majorată dar în cazul în care vor rămâne bani, sumele vor fi atribuite tot pentru ajutorul sectorului apicol.
Apicultorii s-au prezentat la discuțiile de la MADR cu următoarele propuneri:
1. Stoparea importurilor masive de miere care au dus la imposibilitatea valorificarii productiei interne;
2. Reducerea tva la 9% pentru zaharul folosit in hranirea famililor de albine;
3. Acordarea unui ajutor de minimis de 10 -15 euro pe famiile de albine;
4. Cresterea consumului de miere prin demararea programului ”Mierea în școli”;
5. Sprijin în reducerea RCA si pt mijloacele de transport ale apicultorilor care sunt/nu sunt omologate apicol;
6. Din cauza derogarilor agricole din ultimii ani acumularea de pesticide si substante chimice in natura este tot mai mare si provoaca daune albinelor care joaca un rol important in polenizare. Se solicită introducerea unui subventii permanente de polenizare pentru apicultură de 25-30 de euro pe familie. Aproape 80% din culturile din lume depind de polenizarea albinelor si este dovedit ca productiile de cereale cresc cu 30%.
7. Un sprijin financiar pentru stupinele certificate ecologic.
8. Controale regulate ale mierii si produselor apicole în supermarketuri si etichetarea corespunzătoare a produselor apicole.
Sursă: agrointel.ro