Florin Barbu: O infrastructură de irigații modernă și funcțională este vitală

1
62

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a avut marți, 11 februarie 2025, la sediul MADR, o întâlnire de lucru cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet și cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

În cadrul reuniunii, au fost dezbătute aspecte tehnice ce vizează simplificarea și flexibilizarea procedurilor pentru proiectele de irigații în ceea ce privește obținerea autorizațiilor necesare emise de instituții centrale și locale, deblocarea problemelor fermierilor în relația cu distribuitorii de energie pentru a asigura un acces predictibil și eficient la sursele necesare funcționării sistemelor de irigații.

Totodată, au fost analizate propuneri legislative, menite să îmbunătățească infrastructura și optimizarea utilizării apei în agricultură, în contextul campaniei de irigații din 2025.

Am avut o întâlnire foarte bună cu formele asociative din agricultură pentru a pregăti campania de irigaţii pentru anul 2025. Sunt foarte multe aspecte de discutat în cadrul acestor şedinţe pe care urmează să le avem. Sunt lucruri legate de parte energetică unde împreună cu domnul ministru Burduja, în perioada următoare, punctual, pe problemele pe care le-au ridicat fermierii din formele asociative, dar şi foarte mulţi din sectoarele de vegetal, zootehnie şi industria alimentară, le vom rezolva împreună cu distribuitorii. Pe de altă parte, am avut o întâlnire foarte bună şi pe partea de mediu, pentru că Ministerul Agriculturii prin programele pe care le implementează, atât din fonduri de la bugetul de stat, dar şi prin programele din Planul Naţional Strategic 2023-2027, sunt foarte multe proiecte semnate, contracte, şi în perioada următoare trebuie să intre în implementare. Toate aceste proiecte au nevoie de autorizaţii, de avize de mediu, au nevoie de avize pe parte electrică. Vrem ca aceste proiecte să nu mai fie întârziate şi să fie deblocate foarte rapid”, a declarat ministrul Florin Barbu.

Întâlnirea de astăzi a reprezentat un pas important în optimizarea și dezvoltarea sistemului național de irigații, printr-o colaborare strânsă între instituțiile responsabile și reprezentanții fermierilor.

Planuri de reducere a costurilor cu energia prin modernizarea echipamentelor

Ministrul Florin Barbu a evidențiat rolul crucial al proiectelor de investiții în sistemul național de irigații, afirmând că obiectivul său și al Guvernului este extinderea suprafeței irigate la 2,7 milioane de hectare până în anul 2027.

Oficialul MADR a detaliat că investițiile pentru extinderea și dezvoltarea sistemelor de irigații dispun de fonduri alocate prin Planul Național Strategic în valoare de 400 de milioane de euro destinate Organizațiilor de Udători și 1,5 miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii principale de irigații, gestionată de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare.

Totodată, Florin Barbu a punctat faptul că un aspect esențial în cadrul acestor investiții îl reprezintă eficientizarea consumului energetic, prin modernizarea stațiilor electrice și înlocuirea echipamentelor de pompare, măsuri care vor contribui la reducerea costurilor cu până la 35%.

Anul acesta, aşa cum am promis împreună, în această coaliţie, dar şi la nivel de Guvern, sistemul de irigaţii din România se va extinde. Lucrul acesta a fost confirmat şi până în momentul de faţă şi din datele Eurostat, care ieri au fost date, România a devenit principalul exportator de porumb în Uniunea Europeană. Este pe primul loc în anul 2024 şi bineînţeles am ajuns la 1,4 milioane de hectare irigate în sistemul naţional de irigaţii. Planul nostru, al Guvernului şi cred că şi al colegilor mei, este ca până în 2027 să ajungem la cele 2,7 milioane de hectare. Am luat din faşă, practic deblocarea acestor proiecte, pentru că sunt proiecte importante. 400 de milioane de euro din Programul Naţional Strategic pentru organizaţiile de udători, dar avem şi partea de investiţii în infrastructura principală de irigaţii gestionată de Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, de 1,5 miliarde de euro. Practic, sunt proiecte vitale şi acolo unde sunt staţii electrice, acestea trebuie reabilitate, pentru ca randamentul pompelor, prin investiţiile pe care le avem în Hotărârea de Guvern cu privire la reabilitarea sistemului naţional de irigaţii este să reducem aceste costuri cu până la 35% prin schimbarea de agregate noi de pompare, dar şi partea de eficientizare în sistemul din staţii electrice, gestionate de către furnizorii din întreaga ţară”, a afirmat Barbu.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale rămâne angajat în implementarea soluțiilor concrete care să sprijine fermierii și să asigure o agricultură sustenabilă și performantă în România. De asemenea, MADR va continua să colaboreze strâns cu Ministerul Mediului, Ministerul Energiei și cu organizațiile de fermieri pentru a implementa măsuri concrete care urmăresc îmbunătățirea accesului agricultorilor la sisteme de irigații performante și sustenabile.

La întâlnirea de astăzi, alături de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a aflat conducerea direcțiilor de specialitate din cadrul MADR, respectiv Daniela Rebega, director general AM PNDR, Elena Filip, director al Direcției Îmbunătățiri Funciare și Fond Funciar, Mia Toma, director al Direcției Generale Politici Agricole și directorul general al ANIF, Cornel Popa.

La întâlnire au fost prezenți reprezentanți ai Transelectrica, ai Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigații din România, precum și reprezentanți ai celor mai importante forme asociative din sectorul vegetal: PRO AGRO, UNCSV, AFF, LAPAR, APPR, Clubul Fermierilor.

Sursă: capital.ro

1 COMENTARIU

  1. povesti ptr. necunoscatori ,minciuni gogonate; de unde scoate acest barbu 1,4 milioane ha irigate ? uita acest domn ce i-a facut coleggul lui de partid m oprisan cand a inceput sa minta despre irigatii ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.