Cât costă un an de vechime, în 2023

0
440

Toți românii care se apropie de vârsta pensionării trebuie să știe asta. Dacă nu au atins stagiul minim de cotizare, încă mai pot cumpăra vechime și în 2023.

Românii care mai au puțin până la vârsta pensionării dar nu au atins stagiul minim de cotizare mai pot cumpăra vechime și în acest an, după cum se arată în OUG 163/2020.

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.

Până la ce dată se pot încheia contractele

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se menționează în actul normativ.

Aceștia vor putea finaliza, până la 31 august 2023, un contract de asigurare prin intermediul căruia pot să-și plătească retroactiv contribuția de asigurări, notează adevarul.ro.

Contractul de asigurare socială reprezinta asigurarea în sistemul public de pensii, în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă si se încheie în formă scrisă între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială, şi casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei, mai notează sursa citată.

Pentru că de la 1 ianuarie salariul brut minim din România a ajuns la 3.000 de lei, contribuția lunară a românilor, la sistemul public de pensii, va ajunge și ea la 750 de lei în anul acesta, față de 638 de lei, cât era în 2022. Prin urmare, contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei în acest an.

De ce documente au nevoie românii, pentru a depune un dosar la Casa de Pensii

  • Carte de identitate original + copie;
  • Dosar carton cu șină;
  • Formular deschidere contract în două exemplare;
  • Declarație protecție date;
  • Declarație pe propria răspundere.
  • În cazul cetățenilor străini cu domiciliul în alt stat – pașaportul sau orice alt document emis de statul al cărui cetățean este, prin care se face dovada identității persoanei și a cetățeniei.

Sursă: click.ro