Vineri, 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului. Perioadă de 40 de zile amintește de postul îndelungat al drepților din perioada Vechiului Testament, ținut în așteptarea lui Mesia.
Postul Nașterii Domnului nu este la fel de aspru ca Postul Sfintelor Paști. Marțea și joia se pot consuma legume cu untdelemn și se face dezlegare la vin, iar sâmbăta și duminica se permite și pește (cu excepția perioadei dintre 20 și 25 decembrie, când postul devine mai aspru).
Cum trebuie să ții postul Crăciunului
Ținerea postului Crăciunului nu înseamnă doar abținerea de la anumite alimente, ci și o purificare spirituală prin rugăciune, fapte bune și îndepărtarea de păcat. Regulile bisericii ortodoxe sunt destul de stricte în ceea ce privește alimentația, dar accentul cade, în primul rând, pe îmbunătățirea vieții spirituale și pe apropierea de Dumnezeu.
Reguli alimentare
Din punct de vedere alimentar, postul Crăciunului presupune abținerea de la carne, lactate și ouă. Cu toate acestea, există mai multe dezlegări pe parcursul postului, în special la pește, ulei și vin. Iată câteva aspecte importante de avut în vedere:
Zile de post aspru: În toate zilele de luni, miercuri și vineri, se ține post aspru, ceea ce înseamnă că nu se consumă nici pește, nici ulei sau vin. Aceste zile sunt considerate de o mai mare strictețe în ceea ce privește alimentația.
Dezlegări la pește: În zilele de marți, joi, sâmbătă și duminică, începând cu data de 21 noiembrie (sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului), se face dezlegare la pește, ceea ce înseamnă că se poate consuma pește și produse din pește. În aceste zile, postul devine mai ușor de suportat, mai ales pentru cei care nu sunt obișnuiți cu o dietă vegană.
Dezlegări la ulei și vin: Pe lângă dezlegarea la pește, credincioșii au voie să consume ulei și vin în zilele de marți și joi, precum și în toate sâmbetele și duminicile postului.
Sărbătoarea Sfântului Nicolae: Pe 6 decembrie, de ziua Sfântului Nicolae, se face, de asemenea, dezlegare la pește, aceasta fiind una dintre sărbătorile cele mai așteptate din perioada postului.
În ultimele zile ale postului, începând cu 20 decembrie, care marchează începutul sărbătorii Sfântului Ignatie Teoforul, se intră într-o perioadă de post mai strict, fără alte dezlegări. Aceasta este perioada de maximă pregătire spirituală pentru Nașterea Domnului, scrie mgnews.ro.