Un nou proiect de lege prevede că elevii din liceele din România vor primi o bursă de 300 de lei pe lună dacă îndeplinesc anumite criterii. Treptat, suma lunară ar putea ajunge chiar la echivalentul a 200 de euro.
Tinerii care aleg să urmeze învăţământul profesional şi dual vor primi burse care pot ajunge şi la 900 de lei lunar, echivalentul unei burse similare pentru elevii din Germania sau Belgia, potrivit unui nou proiect de lege.
Initiatorii proiectului de lege consideră că, în ciudă faptului că în prezent există un mare deficit de forţă de muncă şi un procent foarte mare de şomeri în rândul tinerilor, statul nu încurajează suficient pregătirea forţei de muncă. Prin majorarea burselor pentru elevii şcolilor profesionale se încearcă atragerea tinerilor către învăţarea unei meserii, notează portalinvatamant.ro.
Proiectul prevede majorarea bursei de la 200 la 300 de lei în 2019, iar din 2020 să crească etapizat cu 150 de lei, până la nivelul sumei de 900 de lei, ceea ce ar înseamnă echivalentul a circa 200 de euro, comparabil cu cel european.
”La oră actuală avem în România un deficit de forţă de muncă de un milion de meseriaşi. Aşa spun toate datele oficiale ale Statului Român, inclusiv ale Ministerului de Finanţe. Cu toate acestea noi avem la oră actuală în România doar 6.506 copii care învaţă în anul şcolar 2018-2019 în învăţământul profesional şi dual. în acelaşi timp, unul din patru tineri este şomer, iar 16% dintre ţinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani nu studiază în nicio formă de învăţământ.
Proiectul de lege evidenţiază că, în prezent, există un mare deficit de forţă de muncă şi un procent ridicat de şomeri în rândul tinerilor. Prin majorarea burselor pentru elevii şcolilor profesionale se încearcă atragerea tinerilor către învăţarea unei meserii, potrivit portalinvatamant.ro, citat de a1.ro.
Sursa: capital.ro