Matematica și jocul de poker: Ce sunt Pot Odds și Echitatea?

0
2

În cazul în care îți dorești să înțelegi în profunzime jocul de poker, Pot Odds și echitate sunt doi termeni pe care ar fi bine să îi cunoști. Te pot ajuta să progresezi și să îți crești șansele în fiecare mână. Cu ajutorul lor poți lua cele mai bune decizii din punct de vedere matematic.

În poker, întotdeauna e indicat să faci calcule. Să te gândești dacă ai cărți suficient de bune în așa fel încât să iei potul. Pokerul este un joc dinamic, astfel că aceste calcule trebuie făcute în fiecare mână. Poate fi complicat, dar există instrumente care îți pot face misiunea mai ușoară.

Fiecare mână pe care o joci are și un procent de „echitate”. Ce înseamnă acest lucru? Echitatea reprezintă șansele statistice pe care le ai de a câștiga mâna respectivă. În momentul în care alegi să joci mâna respectivă, indicat este să îți maximizezi pe cât se poate echitatea. Cu cât ai un procent virtual de câștig mai mare, cu atât va fi mai bine pentru tine.

Pe măsură ce evoluezi, îți vei face anumite automatisme. Vei înțelege care sunt mâinile de început pe care este bine să le joci indiferent de poziție, cele pe care merită să le încerci dacă te afli în poziție medie/târzie și așa mai departe. Pentru a-ți ușura misiunea, îți vom spune concret care sunt acestea:

Mâinile de început la poker pe care e bine să le joci întotdeauna:

  • Perechi și cărți de aceeași culoare: AA, AK, KQ, QJ, JT, T9, KK, AQ, KJ, QT, J9, QQ, AJ, KT, JJ, AT, TT, 99, 88, 77  
  • Mâini Suited (din aceeași suită): AK, KQ, AQ, KJ, AJ, AT  

Mâini de început pe care e bine să le joci din poziție medie/târzie:

  • Perechi și cărți de aceeași culoare: 66, 55, A9, A8, A7, A6, K9, Q9, Q8, J8, T8, 98  
  • Mâini de culori diferite: KT, QT, QJ, JT  

Ce înseamnă Pot Odds în poker și de ce te poate ajuta

Poți înțelege deja că pokerul înseamnă și multă matematică. Prin intermediul ei poți optimiza deciziile pe care, în mod obișnuit, le-ai lua cu ajutorul instinctului. Unii jucători consideră că simt jocul, că au experiență suficient de mare pentru a fi pregătiți de orice. Nu-i oprește nimic să nu facă asta, până la urmă fiecare decide ce este mai bine pentru el. Însă matematica în poker chiar are un rol util și te poate ajuta să iei deciziile cele mai potrivite.

Mai ales că, deși pare complicat să folosești matematica în poker, nu este deloc așa. Dimpotrivă. Pentru a veni în ajutorul clienților, cei mai buni operatori de online poker au creat chiar calculatoare speciale. Se numesc „Odds calculator” și prin intermediul lor poți vedea ce șanse de câștig ai într-o mână. Pe termen lung, astfel de instrumente te pot ajuta să-ți crești nivelul de joc.

Vrei să apelezi însă la varianta tradițională și să calculezi singur? Pot Odds se calculează destul de simplu și reprezintă o analiză a procentului din potul total pe care îl aloci în cazul în care dai call. Îți propunem un exemplu concret pentru a înțelege cum funcționează mai bine. Să spunem că plătești 50 de unități după ce adversarul tău a mizat alte 50 de unități într-un pot care avea deja un cuantum de 100 de unități. Practic, vei investi 25% din totalul potului, adică 50 de unități din 200.

O să dăm și un alt exemplu. Să spunem că ești într-un pot Heads-up de 10 unități pe river, adversarul îți cere 5 dolari. Din punct de vedere statistic, oare de câte ori ar trebui să câștigi în situații de acest gen pentru a da call? La prima vedere, s-ar părea că ar trebui să câștigi cel puțin jumătate din mâini ca să dai call. Totuși, în cazul în care vei plăti pariul, ar fi vorba de 5 unități din potul total de 20 de unități. 

Astfel, rezultă un 25%. Tu ar trebui să ai cea mai bună mână în cel puțin 25% din situații pentru ca acest call să fie justificat. Ai avea șanse de câștig de 3 la 1, ceea ce este ceva ce merită. Nu uita că, în poker, de cele mai multe ori, nu cea mai bună mână câștigă, astfel că strategiile joacă un rol important.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.