Învăţământul profesional, la pământ în Olt

Şcolile profesionale pregătesc de 3 ori mai puţină forţă calificată de muncă decât cere piaţa muncii din județ în momentul de faţă. Absolvenţii cu pregătire în domeniul serviciilor au fost și în 2016 mai puţini decât ar fi avut nevoie angajatorii.

0
365

Tinerii pentru care matematica, româna sau fizica nu au reprezentat niciodată niște pasiuni în școală, pot învăța meserii utile, care sa le asigure un salariu cel puțin onorabil. Cu toate acestea însă, în țara noastră, doar 20% din tineri se înscriu la şcoala profesională, comparativ cu Germania, unde procentul este de 70%, principalul motiv fiind acela că şcolile de meserii sunt considerate pentru elevii slabi. Şi chiar dacă se feresc de aceste şcoli, îngrijorător este faptul că tinerii care ies din facultăţi ajung să îngroaşe rândurile şomerilor. Școlile de meserii încă sunt considerate „o rușine” in județul nostru și din acest motiv, mii de tineri sub 25 de ani și-au depus actele pentru șomaj.

De vină pentru această situație ar fi pe de o parte părinții, dar și profesorii care nu îi îndrumă pe tineri către ceea ce li se potrivește. „Nu aș fi de acord ca fata mea să urmeze  școala profesională. Toți colegii ei se înscriu la facultate. În plus niciun părinte nu ar vrea ca propriul copil  să  fie mai prejos față de ceilalți și să urmeze în viață o meserie mai umilă – aceasta este percepția oamenilor atunci când vine vorba de școlile de meserii. Conform studiilor efectuate în ultimii ani în țara noastră, principalul motiv pentru care școlile de meserii sunt evitate se refera la mentalitatea părinților. Totuși, aceleași studii arată că tot mai mulți dintre tinerii care reușesc să termine o facultate intră rapid în șomaj.

Fabricile din județ au început să se implice, în speranţa că vor avea forţă de muncă

Slatina, un oarș în care industria este în dezvoltare are nevoie de tineri care să își dorească să se specializele pe o meserie. Astfel, în anul școlar 2017-2018,  la solicitarea şi cu sprijinul SC ALRO SA, la Colegiul Tehnic Metalurgic Slatina va fi înființată o clasă de învățământ profesional dual, singura de acest gen care va funcţiona din următorul an şcolar, la nivelul judeţului Olt. Specializarea pentru care Alro a solicitat şcolarizare pentru anul viitor este mecanic utilaje şi instalaţii în industrie. Fabrica de aluminiu din Slatina va avea astfel posibilitatea să își formeze încă de pe băncile școlii viitorii angajați. „În ultimii ani, economia resimte din plin lipsa forţei de muncă specializată. Mă refer aici, în mod deosebit, la profesiile tehnice atât cele legate de învăţământul superior, cât şi meseriile dobândite în urma absolvirii şcolilor profesionale sau a învăţământului liceal. Avem din ce în ce mai mulţi tineri orientaţi către învăţământ de tip uman şi mai puţini orientaţi către meserii şi către învăţământul universitar de tip real, respectiv inginerie. Această problemă ne-a determinat să ne gândim la o soluţie alternativă pentru a ne asigura viitorul în ceea ce priveşte personalul calificat. Această formă de învăţământ ne oferă ocazia să ne formăm viitori absolvenţi după standardele pe care ni le dorim”, a spus Directorul de Resurse Umane al Alro Slatina, Nicu Durău.

Învăţământul dual este o formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic organizat la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică, care asigură oportunităţi sporite de educaţie şi formare profesională pe baza unui contract de parteneriat şi a unor contracte individuale de pregătire practică, prin pregătirea practică organizată în răspunderea principală a operatorilor economici.  Operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice şi alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor. Reprezentanții IȘJ Olt speră ca pe viitor cât mai mulți operatori economici să se implice în astfel de proiecte.