Emoţii pentru studenţii filialei din Slatina a Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti, care au absolvit cursurile facultăţii, joi, 13 iunie 2019, fiind organizată cu acest prilej o ceremonie desfăşurată la sediul filialei din strada Strehareţi. Este vorba de cea de-a șaisprezecea promoţie de absolvenţi a instituţiei de învăţământ superior, 72 la număr în acest an, care au participat la festivitatea de absolvire, alături de profesorii lor, de conducerea facultăţii şi de invitaţi speciali.
La evenimentul de închidere desfășurat în amfiteatrul Facultăţii de Management, Filiala Slatina au participat profesor universitar doctor Dinu Toma, decanul Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară București, directorul filialei Slatina a USAMV, lector univ dr. Victor Tița, șeful Inspectoratului Școlar Județean Olt, Adrian Bărbulete, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, Virgil Delureanu, fostul directorul al filialei Slatina a USAMV, Ion Bozgă, dar și numeroase cadre didactice și studenți.
Directorul filialei Slatina a USAMV, Victor Tița, a precizat că, deși cei 72 de absolvenți mai au un hop de trecut, și anume susținerea examenului de licență, este convins că noțiunile dobândite de aceștia în timpul facultății îi vor ajuta să treacă și peste acest ultim examen. Directorul Tița a mai spus că mulți dintre studenții care au absolvit cursurile acestei facultăți au deja propria afacere. „Astăzi avem festivitatea de absolvire a promoție 2015-2019 și au reușit să încheie cursurile facultății noastre 72 de studenți. Practic ei sunt absolvenți. Nu sunt toți astăzi prezenți la festivitate. Este extraordinar faptul că din 89 de studenți care s-au înscris în 2015, 72 au reușit să încheie studiile. Noul an universitar vine pentru învățământul la zi, dar și pentru învățământul la distanță cu 100 de locuri la învățământ la zi din care 35 de locuri la fără taxă. Avem la învățământ la zi o singură specializare. Este vorba despre Management și Managementul Afacerilor în Agricultură și de asemenea pentru învățământ la distanță se adaugă inginerie și managementul agro-turismului și alimentației publice. Este solicitată facultatea pentru că anul trecut am avut un număr maxim de înscrieri. Au fost mai multe cereri și a trebuit pe cei tineri să îi îndrumăm către învățământul la distanță. Practic absolvenții noștri reușesc să lucreze în foarte multe domenii. Chiar motto-ul facultății noastre este: «Vă pregătim pentru a conduce». Evident nu toți ajung pe funcții de conducere , dar reușesc să își conducă propria afacere, reușesc să se îndrepte către domenii de consultanță, în asigurări, bănci, administrație publică locală, județeană în funcție de capacitatea pe care o au dumnealor de a-și forma competențe și de a învăța. Întrucât foarte mulți se angajează încă din perioada facultății rata de angajabilitate este de 90% ”, a concluzionat Tița.
Decanul Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dinu Toma, a subliniat că această serie de absolvenți a dat dovadă de multă sârguință, lucru relevat de faptul că, din cei 89 de studenți care s-au înscris la această facultate, au terminat 72. Acest lucru denotă interes din partea locuitorilor județului Olt pentru această instituție de învățământ. „ Este o serie care a dat dovadă de sârguință în sensul că s-au înscris 89 și au terminat 72, în această serie, iar acest lucru dovedește că este interes din partea locuitorilor județului Olt și ai Slatinei și din împrejurimi pentru existența acestei filiale aici , iar permanența noastră încă din anii 90 în această zonă dovedește că avem un angajament pe termen lung. Absolvenții acestei serii sunt absolvenți de inginerie economică în agricultură, iar începând din acest an am rebotezat specializarea din motive care nu țin neapărat de noi. Este o poveste lungă cu ingineria economică. Am rebotezat specializarea în Inginerie și Managementul Afacerilor Agricole și sperăm ca acest lucru să fie mai atractiv. De asemenea, am încercat să adaptăm curiculla cerințelor angajatorilor și repet sperăm prin aceste demersuri să devenim atractivi. Da sunt mulți care lucrează în domeniul managementului. Dacă ne gândim la agricultură nu sunt chiar foarte mulți care lucrează în agricultură, dar sunt mulți care lucrează în zona de comerț-agricultură, furnizori de input-uri sau în bănci, în asigurări, în zona aceasta, inclusiv în zona consiliilor locale și a APIA și Direcția Agricolă. De asemenea, în învățământ, și unii care-și au propriile afaceri, nu neapărat în agricultură”, a conchis Toma.
Vicepreşedintele Consiliulul Judeţean (CJ) Olt, Virgil Delureanu, și-a exprimat speranța că o parte dintre absolvenții acestei promoții să rămână în județul Olt, pentru a contribui, prin cunoștințele lor, la dezvoltarea agriculturii. „Eu vin mereu cu drag în această facultate și sper ca în fiecare an să scoatem promoții peste promoții. Sperăm că acești studenți care încheie în acest an să găsească locuri de muncă în județul Olt și sperăm să dezvolte agricultura care la noi este o agricultură dezvoltată și cu ajutorul Guvernului să sperăm că își vor găsi locuri de muncă și vor porni o afacere atât în județul Olt, cât și județele limitrofe. Sperăm că fondurile europene vor fi accesate de noii specialiști care încheie astăzi activitatea. Sper să reușească cu respectare condițiilor impuse și a ghidului pe care trebuie să-l studiez bine și să-l aplice ”, a subliniat vicepreședintele CJ Olt.
Șefa de promoție 2019 a Facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală, filiala Slatina, Georgiana Tucă, a declarat că pe parcursul celor patru ani de facultate a acumulat suficiente cunoștințe, încât este pregătită pentru viitor. „ A fost minunat și greu în același timp. Am ales USAMV pentru că este aproape de casă și este un profil care mă poate ajuta pe viitor. Acești patru ani au fost și grei și ușori. Fiecare moment a avut parte și de momente plăcute și de momente neplăcute, adică greutățile examenelor. În rest totul a fost foarte bine, am cunoscut oameni noi, am legat prietenii și asta cred că este cel mai important. Eu cred că după acești patru ani sunt pregătită pentru viitor. După acești patru ani o să-l ajut pe tatăl meu care are o afacere, mai exact o fermă de cereale în Verguleasa”, a conchis Tucă.
Aceeași idee a fost reiterată și de o altă absolventă. Georgiana Mirela Matei susține că facultatea pe care a absolvit-o se pliază pe foarte multe domenii și acest lucru îi va permite să-și deschide propria afacere. „ Să fi absolvent de facultate este un sentiment nou. Nu se compară cu absolvirea unui liceu și cumva sunt sentimente paradoxale care mă încearcă. Sunt foarte fericită, foarte emoționată dar și pentru că au fost 4 ani minunați aici și nu aș fi vrut să termin. Inițial a fost alegerea mamei mele. Ea m-a îndrumat aici, însă mă bucur din suflet că am rămas aici pentru că este o facultate extraordinară care se pliază pe foarte multe domenii, mai ales în acest oraș. Vreau să devin manager într-o corporație, deși am început ca asistent manager și pe viitor să-mi conduc propria mea afacere, ori în domeniul cărților, ori pe produse de îngrijire, depinde în viitor cum o să fie”, a subliniat Georgiana Matei. De precizat ar mai fi faptul că, noul an universitar vine cu schimbarea denumirii instituției de învățământ în Facultatea de Management şi Dezvoltare Rurală.