Siguranța oltenilor din mediul rural este o reală problemă pe care nimeni nu o bagă în seamă. Deși în unele comune numărul polițiștilor este suficient pentru a combate infracționalitatea aceștia nu se implică, susține un primar din județul Olt.
Primarul comunei Traian, Marian Negrilă, trage un semnal de alarmă și spune că în comuna pe care o păstoreşte rata infracționalității a crescut destul de mult. Edilul şef afirmă că cei patru poliţişti din comună nu-şi fac treaba şi că a ajuns la capătul rabdarii. Primarul a primit numeroase reclamații verbale din partea cetățenilor vizavi de activitatea polițiștilor. Disperat de amploarea situației și de faptul că organele legii nu se implică în acțiuni de limitare a acestui fenomen primarul Negrilă susține că a apelat la o firmă de pază și protecție pentru a face cât de cât ordine în comună. „Nu sunt mulţumit de ceea ce fac pentru că nu se implică. Să ai patru poliţişti la nivel de comună şi să ai probleme cu furturi, hoţii şi distrugeri de culturi. Păi a trebuit să plătesc o firmă privată să vină să facă ordine, având patru poliţişti în comună. Asta este situaţia. Eu le-am spus-o oricând. Dacă şi ministrul de interne mă sună îi spun situaţia exact cum vă spun dumneavoastră. Păi domnul poliţist când ţi-a dat statul român caschetă, muniţie şi armament pe mână, soldă de grad şi de funcţie tu îmi stai în cârciumă, bei cafeaua pi colo, pi colo. Fă-ţi mă meseria du-te pe câmp pe nord, pe sud, pe est şi pe vest vezi ce este acolo. Ală a intrat cu oile, ăla fură, face. Noaptea la fel du-te şi tu în locurile frecventate de hoţi, nu îmi stai mie prin cârciumi şi te plimbi cu maşina. Le dă statul benzină, le dă de toate și degeaba”, a declarat pentru Gazeta Oltului, primarul comunei Traian.
Primarul susține că acest fenomen este răspândit în întreg județul, dar că edilii șefi nu au curajul să spună acest lucru. „ Furturile nu sunt numai la mine în comună, ci peste tot, în judeţ, numai că primarii nu au curaj să spună, pentru că unii sunt şantajaţi. S-a dus cu miliţianul şi a băut, a băut cu plutonierul, a băut şi îl şantajează. Cu mine nu bea nici apă, că eu am fost militar de carieră şi eu nu beau cu plutonierul, ci beau cu colonelul”, a adăugat primarul din Traianu. Edilul şef susține că a sesizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt în legatură cu atitudinea poliţiştilor, dar pâna acum nu s-au luat masuri. „Am semnalat situaţia asta şi la Inspectoratul de Poliţie Judeţean, am fost la domnul comandant. Hai domne… uite aşa o barbă avea şi uite aşa o pieptăna. Ce dracu domne, păi despre ce vorbim. Păi domne, fără lipsă de modestie, ei nu au nevoie de primari cum sunt eu, aleșii noștri au nevoie de masă de manevră. Dacă erau toți ca mine lucrurile mergeau bine, zic eu. Ei au nevoie de oameni care să-i manipuleze: băi fi atent ţi-am spus primare, ai grijă. Pe mine cu ce să mă ameninţe că nu am băut nici apă cu ei. Mi-am văzut de treaba mea. Din această cauză sunt şi pus la zid. Păi domne eu am învăţat carte, iar eu când am fost militar aveam oameni în subordine şi răspundeam de viaţa atâtor oameni. Eu am sărit de la 3.000 de metri cu paraşuta. Cine îşi riscă viaţa pentru o sută de lei cum am făcut eu? Şi misiuni făcute pe timpul lui Ceauşesczu, nu hâţ, pârţ, ce este acum. Hai domne. Uitaţi-vă la politicieni, deputaţii şi senatorii, umflă buzunarele, maşini de lux, concedii pe Coasta de Aur şi te miri pe unde şi lasă proştii la ţară că-i manevrăm, îi manipulăm. De aceea suntem unde suntem. Şi vrem performanţă. Acesta este adevărul”, a conchis Marian Negrilă, primarul comunei Traian.
În legătură cu această situație am solicitat un punct de vedere şi Inspectoratului de Poliţiei Judeţean Olt. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Alexandra Dicu, susţine că la IPJ Olt nu a fost depusă nicio sesizare din partea primarului comunei Traian şi nici nu i-au fost aduse la cunoştinţă comandantului IPJ Olt aceste aspecte. „Domnul primar nu l-a informat pe domnul inspector şef despre această problemă. Nu a depus nicio sesizare şi nu i-a adus la cunoştinţă domnului inspector şef această nemulţumire a dumnealui”, a spus Dicu.
Totuşi, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Prefectura Olt, comandatul IPJ Olt , comisarul şef Cătălin Florescu, recunoştea într-adevăr că, în mediul rural, fenomenul furturilor din gospodării este în creştere. Acesta a precizat că hoţii, care de cele mai multe ori sunt de etnie romă, îşi aleg ca ţintă bătrânii neajutoraţi. „În mediul rural există, în continuare, un fenomen privind furturile din gospodării, inclusiv la nivel naţional. Anumiţi indivizi, în special de cetăţenie romă, se deplasează la persoanele vulnerabile, precum bătrânii. Sub pretextul solicitării unei cantităţi de apă sau vânzării unor obiecte, intră în gospodăria oltenilor şi sustrag, în special, bani. Noi avem campanii de informare în permanenţă pentru cetăţenii care sunt predispuşi a fi victimele unor astfel de infracţiuni. În mediul urban înregistrăm mai puţine furturi”, a spus comisarul şef Florescu.
Ilie Bîzoi