Ministrul Petre Daea, vizită la Corabia

0
791

Un pic peste un an. Cam atât speră autoritățile locale că va dura până la inaugurarea proiectului privind lucrările desfășurate la Terasa Corabia, unde în acest moment se lucrează la reabilitarea sistemelor de irigații. Sunt 30 de mii de hectare de culturi care nu vor mai întâmpina perioade de secetă, cetățenii din zonă folosind cei 52 de kilometri și 3 stații de repompare.

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a efectuat o vizită în teritoriu vineri seara pentru a supraveghea bunul mers al lucrurilor și să se asigure că, dacă se vor ivi probleme, autoritățile să știe că se pot baza pe ajutorul de la minister. Daea nu a venit însă singur, ci alături de şeful ANIF, Florin Barbu, directorul ANIF Olt, Cristian Vruse, şi directorul DAJ Olt, Dragoş Drăghicescu.

„Urmăresc executarea lucrărilor, în fiecare zi mă interesez de cum merg împreună cu directorul ANIF. Este o lucrare în desfărşurare la Terasa Corabia, care are un termen destul de lung pentru execuţie. Am văzut cum se lucrează,  operaţiunea de pregătire a taluzurilor, pentru că este o zonă de confluenţă care alunecă şi colmatează canalul de alimentare cu apă, producând greutăţi în pomparea apei pe canalele de irigaţii. Termenul de finalizare pentru acest lucrări este de 26 de luni, însă constructorul ne-a promis că îl va scurta. Sunt bani pentru astfel de lucrări, pentru că avem un program pentru două milioane de hectare, care este susţinut financiar cu un miliard şi o sută de milioane de euro din banii bugetari. Acest program se desfăşoară pe parcursul a patru ani, în aşa fel încât să ajungem în 2020 la două milioane de hectare irigate. Ni l-am propus prin Programul de Guvernare şi pe care îl avem susţinut prin filă bugetară. Apoi avem şi o altă sursă de finanţare a lucrărilor în sistemul de irigaţii, partea secundară a sistemul, care înseamnă 435 milioane euro de la UE prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală”, a declarat ministrul.

Florin Barbu, directorul ANIF, menționează faptul că investiția este mai mare de 40 milioane lei și că anul următor vor începe lucrările de reabilitare şi la Dăbuleni-Potelu şi la Drăgăneşti.

„Este al patrulea obiectiv pus în funcţiune, după Bucşani-Cioroiu, Terasa Caracal, Stoeneşti-Vişina. La Terasa Corabia avem o investiţie de 40 de milioane de lei, fără TVA, iar acest sistem va deservi o suprafaţă de 31.000 de hectare. Termenul de execuţie este de 26 de luni, dar am vorbit cu constructorii şi şi-au asumat un termen de 13 luni. Depind foarte mult şi de vreme. Vom avea 52 de kilometri de canal cu trei staţii de repompare, de aici urmând să-şi ia asociaţiile de udători apa, care deţin în această zonă 31.000 de hectare. Ei au depuse peste 20 de proiecte, doar pe Terasa Corabia. Sperăm ca suprafaţa irigată în Olt să crească considerabil, pentru că până în 2020 vom avea 70-80 la sută din infrastructură reabilitată integral”, a precizat șeful ANIF.