Adăpostește 70.000 de volume. Biblioteca din Caracal reabilitată cu peste 10 milioane de lei

0
191

Biblioteca “Virgil Carianopol” din Caracal a fost recent restaurată, modernizată și dotată cu mobilier nou prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea proiectului se ridică la peste 10 milioane de lei. Acest proiect face parte din eforturile continue ale Primăriei Caracal de a revitaliza instituțiile culturale și de a le adapta nevoilor contemporane ale comunității.

Totodata, aceste îmbunătățiri au fost realizate pentru a oferi iubitorilor de carte un mediu mai modern și mai primitor, încurajând lectura și participarea la diverse activități culturale.
Biblioteca va fi inaugurată la Zilele Municipiului, în perioada 17-24 noiembrie. Până atunci va fi organizată “Biblioteca de vacanță”, în perioada iulie-august.

Cu peste 70 de miii de volume, biblioteca deține următoarele secții: secția de adulți beletristică/literatura, secția adulti carte de specialitate, secția pentru copii, sala de lectură, secția de carte în limbi străine, secția presă, ludoteca, sala multimedia, secția cu volumele lui Mihai Tatulici, sala destinată pentru Asociația Fii și Prietenii Caracalului.


Biblioteca îți oferă un tărâm de descoperit care te formează ca om. Îți deschide ușile spre teatru, muzică și cunoaștere. De aceea copiii, tinerii sau adulții trebuie să își creeze o stare de normalitate în a veni la bibliotecă, pentru că o bibliotecă este primul pas al unui om spre cultură.
Vom avea și un catalog on-line în care cititorii pot să vadă ce cărți și documente deține biblioteca, astfel există posibilitatea să se înregistreze de acasă și să-și rezerve cartea preferată. 
Ne-am gândit ca de anul viitor să avem și colecții digitale, practic ne dorim ca anumite publicații sa le conservăm prin digitizare astfel încât publicațiile care sunt mai vechi sau pe care biblioteca nu le mai deține să poată fi accesate electronic.”, a transmis Vera Grigorescu, director al Bibliotecii din Caracal.

Bibliotecile au fost dintotdeauna un spaţiu fascinant în care lectura se transformă în ritual.
În colecţiile bibliotecii din Caracal se regăsesc publicaţii din secolul al XIX-lea din donaţiile Ilie Mărculescu şi Ilie Constantinescu, în limbile greacă, turcă, germană, franceză, engleză, ediţiile Princeps ale poeziilor lui Mihai Eminescu, Enciclopedia Britannica sau Tout L’Universe.


În anul 1934, Asociaţia de credit şi ajutor a funcţionarilor financiari din Romanaţi organizează un bal pentru strângere de fonduri, în vederea înfiinţării unei Biblioteci culturale.

În 1936, ia fiinţă o bibliotecă publică, Biblioteca Ateneului, cu 2.257 volume, care a funcţionat în librăria fraţilor Mărculescu. În perioada 1936-1950 biblioteca avea un număr de 99 cititori şi difuza câteva sute de cărţi anual. Mai târziu a devenit Biblioteca Căminului Cultural Preda Buzescu, iar la 1 noiembrie 1950 a devenit bibliotecă orăşenească.


La început a funcţionat într-o singură încăpere şi a înregistrat în primele două luni de la înfiinţare 426 cititori. Biblioteca Ateneului se contopeşte în martie 1951 cu Biblioteca Centrală Raională. Existau sectoare de citit în colectiv, repartizate astfel, Căminul Cultural Boldu cu 7 sectoare, Căminul Cultural Protoseni cu 5 sectoare, iar Căminul Cultural Ateneu cu 5 sectoare.


Caracalul dispunea în 1954 de două biblioteci, una pe strada Jean Dobrescu şi cealaltă pe strada Filimon Sârbu. În 1998, Consiliul local a hotărât ca Biblioteca orăşenească să poarte numele poetului caracalean, Virgil Carianopol.

Biblioteca din Caracal funcţionează din anul 2004 într-o clădire de patrimoniu construită de Creditul Agricol Caracal în anul 1906, imobilul găzduind apoi Administraţia Financiară şi într-o perioadă Judecătoria.

Marilena Vasile