Situată pe DN 54, la jumătatea distanţei dintre Caracal şi Corabia, ocupând, în sudul Câmpiei Romanaţilor, o suprafaţă de 3762 ha, comuna Studina este formată din satele: Studina, Arvăteasca şi Studiniţa. Satul Studina este menţionat prima dată în hrisovul din 27 februarie 1516, prin care Neagoe Basarab întăreşte lui Harvat, mare logofăt, fiilor şi fiicelor sale, ocină „în Studena”. Satul Arvăteasca este menţionat în actul din 15 iunie 1543, prin care Radu Paisie întăreşte lui Detco, mare armaş, mai multe sate între care şi „Hărvăteştii cu tot hotarul”. Studiniţa este menţionată ca ocină a lui Cincea în actul emis de Mihnea Turcitul la 2 iulie 1582. În 2004, din alcătuirea comunei s-au desprins satele Grădinile şi Plăviceanca, constituind actuala comună Grădinile. Se învecinează la sud cu Grădinile, la vest cu Rotunda, la nord cu Vlădila şi Traianu, la est cu Scărişoara şi la sud-est cu Rusăneşti. La ultimul recensământ din 2011, avea o populaţie de 2985 de locuitori. Alegerile din 2016 au condus la un Consiliu Local în care PNL deţine majoritatea cu 5 consilieri, urmat de PSD cu 2 consilieri, iar alte 4 partide, respectiv, ALDE, PMP, UNPR şi România Mare, sunt reprezentate de câte 1 consilier. Viceprimar este Radu Sorin Dădulescu.
Din 2008, destinele comunei Studina sunt conduse de Marian Vasile, un om cu ferme convingeri liberale. În condiţiile în care în Studina nu se mişcase nimic pe linia infrastructurii, primele proiecte ale noului primar au vizat acest domeniu. Asfaltarea unui drum de 5,7 km şi introducerea sistemelor de apă şi canalizare au reprezentat primele sale succese, pe care va căuta să le dezvolte şi consolideze în mandatele următoare. Implementarea proiectului de alimentare cu apă a costat peste 1 milion de euro, iar locuitorii comunei Studina, racordaţi în proporţie de aproape sută la sută la sistem, se bucură acum de o apă foarte bună. În primul mandat a început şi construcţia unui cămin cultural nou, finalizat ulterior. Căutând să aducă lumină în sat, întensificarea activităţii culturale a mers în paralel cu luminarea efectivă, la propriu, a comunei. Până să fie domnia sa primar, în toată comuna nu existau decât 5 becuri, pe întrerupător. Practic, primarul Marian Vasile a înfiinţat reţeaua de iluminat public în Studina. A mai construit un teren de sport modern, cu nocturnă şi covor tip tartan, a amenajat un părculeţ în curtea şcolii, altul la fostul dispensar şi încă un parc în satul Studiniţa. A renovat bisericile, a pietruit drumurile şi a asfaltat o mare parte dintre ele, inclusiv şanţuri de scurgere.
În perspectiva alegerilor din 2012, urmându-l pe Traian Băsescu, care a spus „Adio PDL!”, Marian Vasile a înfiinţat filiala Olt a PMP şi a câştigat cu 80%, devenind singurul primar PMP din judeţ. Din păcate, avea să experimenteze imediat, pe viu, ce înseamnă să fii primar din afara partidului de guvernământ. Dacă pe vremea guvenului Boc, când la Ministerul Dezvoltării se afla Elena Udrea, lucrurile au stat foarte bine în ce priveşte aprobarea şi finanţarea proiectelor sale, lucrurile s-au schimbat după 2012, când alegerile au fost câştigate cu o majoritate zdrobitoare de USL. Chiar şi în aceste condiţii, a continuat lucrările la sistemul de canalizare, terminând şi staţia de epurare. A continuat cu asfaltarea străzilor, modernizarea şcolilor, a realizat nomenclatorul stradal, coşuri de gunoi, bazându-se aproape exclusiv pe bugetul local, demonstrând că un primar gospodar, cu spirit de economie, poate să asigure funcţionarea comunei chiar şi atunci când nu primeşte niciun leu de la guvern. Apropo de nomenclatorul stradal: ca o curiozitate, aproape toate străzile din comuna Studina poartă nume de mari scriitori şi domnitori români. A fost ideea primarului, „din dragoste pentru literatura şi istoria ţării”, explica el la un moment dat, după cum tot el a propus şi a insistat ca strada cu clădirea Primăriei să se numească „Ion Luca Caragiale”, aşa, ca să se ştie de toată lumea că politicienii de azi sunt urmaşii direcţi ai celor de pe vremea autorului Scrisorii pierdute.
La alegerile din 2016 a candidat din partea PNL. După o perioadă în care s-a afundat cu totul în munca de administraţie, dispărând de pe scena politică, s-a reactivat politic şi a fost ales, la o şedinţă din mai 2018 a Biroului Politic Judeţean al PNL, în unanimitate de voturi, prim-vicepreşedinte al PNL Olt. Dacă se aştepta ca, în continuare, să fie trecut cu vederea la alocările bugetare, datorită culorii sale politice, iată că nu s-a întâmplat aşa, comuna Studina fiind cuprinsă în PNDL-2 cu două proiecte foarte importante pentru locuitorii ei. Este vorba de proiectul prin care se doreşte realizarea de branşamente la sistemul centralizat de canalizare menajeră, pentru care a primit o finanţare de aproape 2 milioane lei, şi de proiectul de modernizare şi dotare a Grădiniţei din satul Studina, proiect finanţat cu 286.500 lei. Să mai spunem, în încheiere, că în fiecare an, în toţi anii de când este primar (mai puţin în 2017, când vremea a fost foarte urâtă), Marian Vasile organizează, a doua zi de Paşte, o petrecere pentru toţi locuitorii comunei, petrecere pe care a numit-o „Hora Satului”. Totuşi, nu putem încheia fără să amintim şi pasiunea sa pentru muzica uşoară, domeniu în care demonstrează un talent real, atât ca interpret, cât şi ca autor.