Florin Barbu: ”Târgul Pescăresc reprezintă un pas important în direcția consolidării tradițiilor și a economiei locale”

0
11

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în parteneriat cu Patronatul Peștelui din România și Cooperativa agricolă Păstrăvul din Țara Ta organizează, în perioada 7 – 9 noiembrie 2025, în curtea instituției „Târgul Pescăresc – voie bună și pește românesc”, un eveniment dedicat sectorului pescuitului și acvaculturii, parte din seria acțiunilor de susținere a produselor agroalimentare românești.

Scopul principal al manifestării este reprezentat de promovarea produselor tradiționale din domeniul pescuitului și acvaculturii, valorificarea potențialului local, încurajarea consumului de produse autohtone, precum și creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la identitatea cultural-gastronomică națională.

Sectorul pescăresc este unul cu potențial, iar misiunea noastră este să valorificăm această resursă prin sprijin concret pentru producători și să promovăm consumul de pește românesc. Târgul Pescăresc reprezintă un pas important în direcția consolidării tradițiilor și a economiei locale”, a declarat Florin-Ionuț Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Timp de trei zile, vizitatorii vor avea ocazia să descopere o gamă variată de preparate tradiționale din pește și produse românești autentice, oferite de producători și pescari din diferite zone ale țării. Atmosfera va fi una tradițională, inspirată din obiceiurile și specificul Deltei Dunării.

Cherhanale din Jurilovca, Sfântu Gheorghe, Sinoie, Murighiol, 23 August vor expune spre vânzare produse dobrogene obținute din pește, precum:

  • borș tradițional de pește și storceag;
  • midii și rapane
  • pește la plită (crap, caras, biban, somn, calcan, stavrid, lufar, levrec, hamsie, chefal, șalău, zărgan);
  • saramură de pește cu mămăligă și mujdei;
  • pește prăjit

Publicul va avea ocazia să aleagă dintr-o ofertă variată de produse, precum: zacuscă din pește, paste și creme din pește afumat, salate din pește marinat, cârnați și batog afumat, salate de icre de crap sau de știucă, precum și specialități cu Indicație Geografică Protejată (IGP) sau Specialitate Tradițională Garantată (STG): Scrumbia afumată de Dunăre – IGP, Salata cu icre de știucă – IGP, Salata tradițională cu icre de crap – STG, Plăcinta dobrogeană – IGP.

Pe lângă produsele pescărești, vizitatorii se vor putea bucura și de alte bunătăți autohtone, astfel:

  • Moesis by Angelo, brand dobrogean cu tradiție din 1992, va aduce produse românești atestate tradițional, dar și o surpriză culinară pentru iubitorii de clătite.
  • Livada lui Ilie va oferi spre comercializare mere de Voinești, sucuri, dulcețuri și fructe deshidratate – toate produse 100% autohtone, obținute exclusiv din fructe crescute în Voinești cu grijă, pasiune și respect pentru natură.
  • Eco Plant Cătină – cei interesați de creșterea imunității în sezonul rece pot opta pentru produsele acestui brand, prin care se pot bucura de gustul autentic al naturii și beneficiile miraculoase ale fructelor de cătină.
  • Migdale de Jurilovca, o afacere de succes înființată în 2018 cu sprijinul fondurilor europene, va prezenta spre comercializare migdale crude, coapte cu sare și caramelizate, dar și ulei de migdale presat la rece.
  • Honey Loriana, afacere de familie din Brăila va comercializa miere recoltată de apicultorul Dan Iorga din zone curate de lângă Rezervația „Insula Mică a Brăilei”, Munții Dobrogei și flora spontană a Dunării, precum și diverse combinații de miere cu semințe și fructe.
  • Doza de Fresh, un aliat de nădejde pentru cei care doresc să se încarce cu energie din sucuri și smoothie-uri naturale, pregătite din fructe și legume proaspete românești

De la târg nu vor lipsi vinuri albe, roze sau roșii, perfecte pentru a însoți preparatele din pește, aduse de  Cramele Viișoara și Pietroasele.

Atmosfera evenimentului va fi completată de meșteri populari care vor aduce în prim-plan frumusețea și autenticitatea tradițiilor românești. Vizitatorii vor putea admira costume populare dobrogene, lucrate manual, cu motive inspirate din flora și fauna Deltei Dunării, precum și demonstrații de meșteșuguri tradiționale, păstrate din generație în generație. Prezența meșterilor și a portului popular va conferi târgului un plus de autenticitate, transformând spațiul MADR într-un loc al întâlnirii dintre tradiție, gastronomie și bucuria de a fi împreună.

Atmosfera și voia bună vor fi întreținute de momente artistice susținute de renumiți interpreți de muzică populară, care vor oferi publicului un spectacol autentic și plin de energie, contribuind la conturarea unui cadru festiv dedicat valorilor și tradițiilor românești. Prin organizarea acestui eveniment, MADR își reafirmă angajamentul de a sprijini dezvoltarea sectorului agroalimentar, prin promovarea valorilor, tradițiilor și produselor românești autentice, atât pe plan intern, cât și internațional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.