Cinci persoane din Olt, trimise în judecată pentru luare și dare de mită și trafic și cumpărare de influență

0
1509

Un medic și un infirmier de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Slatina au fost trimiși în judecată de magistrații Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt pentru luare de mită în forfmă continuată și respectiv trafic de influență şi instigare la dare de mită în formă continuată. Totodată , în același caz, un consilier  de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Olt, precum și alte două persoane au fost trimise în judecată pentru trafic de influenţă, și respectiv complicitate la trafic de influență, dare de mită și cumpărare de influență.

 Ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Olt au finalizat cercetările iar, la data de 23 aprilie 2019, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt a dispus trimiterea în judecată, a inculpaților M.C., medic la S.J.U. Slatina – cercetat în stare de libertate, sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (2 acte materiale), C.I., infirmier la S.J.U. Slatina – cercetat în stare de libertate, sub control judiciar, pentru săvârşirea în concurs real a infracţiunilor de trafic de influenţă, în formă continuată (5 acte materiale) şi de instigare la dare de mită în formă continuată  (2 acte materiale), V.F., persoană fără calitate specială – cercetat în stare de libertate, sub control judiciar, pentru săvârşirea în concurs real a infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată (2 acte materiale) şi dare de mită, J.M., consilier DGASPC Olt – cercetat în stare de libertate, sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă și P.M., persoană fără calitate specială – cercetat în stare de libertate, sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă”, se arată într-un comunicat remis de Direcția Generală Anticorupție ( DGA) Olt

Conform sursei citate, în data de 26 ianuarie 2017, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a fost înregistrată o sesizare formulată împotriva cadrelor medicale de la Secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, în cuprinsul căreia se arăta faptul că M.C., medic şef la Secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, condiţionează actul medical de sume de bani, iar tarifele sunt stabilite în funcţie de complexitatea respectivului act şi de durata în timp a acestuia.

În urma cercetărilor a rezultat că medicul M.C., la data de 16 mai 2017, a primit suma de 300 lei de la V.F., pentru internarea medicală de zi şi acordarea prelungirii concediului medical pentru B.G. Ulterior, la data de 29 iunie 2017, medicul M.C., având aceeaşi rezoluţie infracţională  privind primirea de bani necuveniţi, a primit de la Z.F., suma de 100 lei, pentru internarea medicală continuă a acesteia la Secţia de Psihiatrie a S.J.U. Slatina şi emiterea scrisorii medicale.

Inculpatul C.I., infirmier în cadrul Secţiei Psihiatrie a S.J.U. Slatina, prevalându-se de această calitate, în perioada aprilie-mai 2017, împreună cu inculpata J.M., care s-a prevalat şi aceasta de calitatea de consilier în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt (D.G.A.S.P.C.), a pretins şi a primit suma de 3.000 de lei de la B.G., în schimbul promisiunii că va interveni, împreună cu inculpata J.M., şi va determina cadrele medicale competente, să elibereze actele medicale necesare întocmirii dosarului numitei B.G. şi facilitarea încadrării acesteia în grad de invaliditate şi de handicap şi pe cale de consecinţă a obţinerii unor pensii pe caz de boală.

În baza aceleiași rezoluţii infracţionale, inculpatul C.I. a primit, la data de 16.05.2017, suma de 300 lei, prin intermediul inculpatei V.F., de la numita B.G., în schimbul promisiunii de a interveni pe lângă medicul M.C., să acorde prelungirea concediului medical şi internarea medicală de zi. Tot el, a determinat pe V.F. să dea medicului cei 300 lei.

Totodată, C.I., în perioada aprilie-mai 2017, a pretins şi a primit, suma de 250 lei de la Z.F., în schimbul promisiunii că va interveni şi va determina cadrele medicale competente, să elibereze actele medicale necesare procedurii de revizuire periodică a încadrării în grad de invaliditate şi emiterii deciziilor medicale asupra capacităţii de muncă, apoi, în aceeaşi modalitate faptică, a mai primit, în luna februarie 2018, tot de la Z.F., suma de 1.000 lei, pentru a o ajuta să obţină indemnizația de handicap, acordată de către DGASPC, promiţându-i ca va interveni şi va determina medicii din cadrul DGASPC Olt să emită actele medicale necesare Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap în vederea întocmirii certificatului   de încadrare în grad de handicap, pacienta Z.F., obţinând certificatul la data de 27.02.2018. de asemenea, C.I. a determinat pacienta să dea suma de 100 lei medicului M.C..

În același context, la data de 22.05.2017, inculpatul C.I. a mai primit de la P.M., prin intermediul inculpatei V.F., suma de 400 lei și produse, în schimbul promisiunii că va interveni şi va influența cadrele medicale competente astfel încât să elibereze actele medicale necesare procedurii de revizuire periodică a încadrării în grad de invaliditate şi emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă a inculpatului P.M., acesta obţinând la data de  26.05.2017 decizia cu modificarea gradului de invaliditate de la ”III” la ”II” ”, se mai arată în comunicatul DGA Olt.

În cauză a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 zile față de inculpații M.C., C.I., J.M., V.F. și P.M.. Totodată, au fost dispuse o serie de măsuri asiguratorii respectiv sechestru pe venitul salarial aparţinând inculpatei M.C., sechestru pe garsoniera aparținând inculpatului C.I., precum și pe apartamentul aparţinând inculpatei J.M..

De asemenea, a fost solicitată obligarea inculpaților, la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în sumă de 27.000 lei.

La data de 28 februarie 2019 Tribunalul Olt a condamnat pe baza acordurilor de recunoaștere a vinovăției pe B.G. la pedeapsa de 2 ani închisoare, cu suspendarea executării, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență iar, în data de 22.04.2019, pe Z.F., la pedeapsa de 2 ani și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și cumpărare de influență.