Au ajuns la spital după ce au fost mușcați de căpușe

0
188

Zeci de olteni s-au prezentat în ultimele săptămâni la Spitalul Județean de Urgență Slatina cu mușcături de căpușe. Potrivit reprezentanților unității medicale pe zi ce trece apar tot mai multe cazuri de acest gen.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Olt sunt și ei îngrijorați și au transmis informaţii utile pentru crescătorii de animale şi populaţie privind rolul pe care căpuşele îl au ca paraziţi şi, în principal, ca vectori în transmiterea unor boli grave. ,,Sunt destul de multe cazuri în ultima perioada de timp. Tot mai mulți cetățeni se prezintă la spital cu mușcături de căpușe. Este foarte important ca cei care sunt muscați să nu încerce ei să scoată căpușa deoarece există riscul ca o parte din ea să rămână în interior. În peste 90 la sută din cazurile în care căpușa rămâne în piele crește riscul de îmbolnăvire. Aici, la spital, când un pacient se prezintă cu o mușcătura de căpusă se constituie imediat o echipa mixtă formată dintr-un chirurg și un infecționist. Intervenția medicală se face repede și riscul de a te îmbolnăvi scade”, a declarant Cătălin Pătru, director medical la Spitalul Județean de Urgență Slatina.

Cele mai multe cazuri apar primavara și vara. Mușcăturile lor sunt indolore (care nu provoacă durere) și de aceea prezența lor nu este simțită de către gazdă. Specialiștii atrag atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă capușele și mai ales asupra bolii Lyme, una dintre cele mai grave afecțiuni care apare în urma înțepăturii. Boala este produsă de o bacterie transmisă omului prin mușcătura de căpușă. Lyme este supranumita și „boala cu 1000 de fete” din cauză că multe dintre simptome sunt specifice altor afecțiuni.

Cristina Ciocan