84 la sută din funcțiile de la nivelul IPJ Olt sunt ocupate. Care este balanța pensionărilor și încadrărilor

0
641

Reprezentanții IPJ Olt au susținut vineri, 11 februarie, un raport privind activitatea derulată anul trecut. Ședința de bilanț a avut loc la Prefectura Olt, fiind prezenți șeful IPJ Olt, Ionuț Ilinca, adjuncții Marius Rădoi și Mihai Mihalache, dar și prefectul județului, Florin Homorean.

Astfel, conducerea IPJ Olt a precizat că inspectoratul are un procent de ocupare a funcțiilor de 84 la sută.

Se constată că 70 de polițiști din cadrul IPJ Olt s-au pensionat în 2021, fiind încadrați doar cinci ofițeri și un agent, iar 44 au fost mutați în județ de la alte structuri. Totodată, s-au mai făcut încadrări din sursă externă.

Adjunctul IPJ Olt, Mihai Mihalache, spune că raportul pensionărilor și încadrărilor este unul negativ.

„Anul trecut, am primit un singur agent de poliție, a fost repartizat la IPJ Olt de la Câmpina, și cinci ofițeri de poliție de la Academie. Practic, șase au fost primiți din școlarizare militară, ca să spun așa, restul au fost din sursă externă. 44 de polițiști au venit în IPJ Olt prin mutare de la alte structuri, în schimb 70 de polițiști au încetat raportul de servici, prin pensionare. Raportul este cumva negativ, au ieșit mai mulți la pensie decât au fost încadrați. Din sursă externă au fost câteva concursuri punctuale, pe specializări pe care Școala de Poliție Câmpina sau Academia nu școlarizează, specialiști pe Informatică, Sociologie, Economie. În schimb, agenții noștri au trecut în corpul ofițerilor, îi scădem de la agenți și îi trecem la ofițeri. Suntem într-un descendent privind încadrarea, totuși județul Olt are un procentaj de 84 la sută și stăm bine raportat la alte județe din nordul țării, centrul țării, unde avem mulți colegi din Olt care vor să vină acasă, dar e clar că nu li se permite tuturor această mutare”, a spus Mihalache.

Șeful IPJ Olt, Ionuț Ilinca, a precizat că față de alte județe Oltul stă destul de bine privind procentul de ocupare a funcțiilor.

„Nu stăm foarte bine pe gradul de încadrare, ar fi o problemă cu cadrele de la IPJ Olt, dar față de alte județe noi am luat măsuri și suntem peste alte județe la gradul de încadrare. În primul rând, oamenii se pensionează, nu au plecat din cauza salariului sau din alte motive”, a spus Ilinca.

Potrivit raportului de activitate, au fost desfăşurate 3.417 activităţi operative, dintre care: 26 de razii, 259 de acţiuni cu efective mărite și 1.905 controale directe.

În cursul anului 2021, polițiștii au depistat 64 de minori lipsiţi de supraveghere, față de care s-au luat măsurile prevăzute de lege (fie au fost predați familiilor, fie încredințați centrelor de ocrotire).

Totodată, polițiștii au acordat o atenție deosebită aspectelor sesizate de cetățeni, fiind verificate și rezolvate 3.938 de petiţii, scrisori şi reclamaţii.

În zona de competență, efectivele de poliție au aplanat 4.489 stări conflictuale, dintre care 2.046 intrafamiliale, 443 între grupuri și 2.000 din alte motive.

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Olt au intervenit la 17.303 apeluri prin S.N.U.A.U. 112, dintre care 6.367 din mediul urban şi 10.936 din mediul rural.

În ceea ce priveşte situaţia operativă, în anul 2021, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, se constată o scădere cu 6% a infracțiunilor sesizate față de anul 2020.

Ca structură, dintre cele 9.671 de infracţiuni sesizate, 802 sunt infracţiuni de natură economico-financiară, 5.505 judiciare şi 3.364 fapte penale de altă natură.

La nivelul I.P.J. Olt, a fost începută urmărirea penală in personam pentru 2.387 de fapte în anul 2021 (+213 fapte), față de 2.174 în 2020. Ca structură, 177 sunt infracţiuni de natură economico-financiară, 871 sunt infracţiuni judiciare şi 1.339 sunt infracţiuni de altă natură.

Totodată, analiza situaţiei operative în anul 2021 reliefează o scădere de aproximativ 11,5% a infracţiunilor comise contra patrimoniului, față de perioada similară a anului 2020.