Când am citit prima oară comunicatul prin care ni se promiteau 70 de miliarde de euro (o parte reprezentând fonduri alocate din bugetul comunitar pentru exercițiul financiar 2021-2027, cealaltă parte, adică 30 de miliarde de euro, făcând parte din planul european de relansare și reconstrucție), prima întrebare care mi-a trecut prin minte a fost: cine va primi acești bani, România sau PNL?
Este, într-adevăr, un ajutor financiar de care România nu a dispus niciodată, nici măcar în visele ei. Dar chiar îl va primi ea? Sau PNL și celelalte partide aflate acum la guvernare? Într-un comunicat, PNL s-a lăudat că banii aceștia vin în numele lui, lăsând să se înțeleagă că ar fi fost mult mai puțini, spre deloc, cu PSD la guvernare. Prin urmare, putem deduce de aici că respectivii bani europeni sunt pentru PNL, nu pentru România. Adică pentru o rețea de interese la nivel european și transatlantic. Poate rezulta de aici o Românie prosperă, dar cu români săraci. În țara lor, românii se vor putea trezi că nu mai au nimic: cu proprietatea statului asupra întreprinderilor din sectoarele strategice redusă la zero și cu tot pământul din agricultură în proprietatea altora.
Sunt semnale că deja s-a declanșat o adevărată „goană după aur”, ca în Vestul Sălbatic, după sacii de bani anunțați. Startul a fost dat chiar de președintele Klaus Iohannis care, în mod deloc surprinzător, a promulgat o lege inițiată de PSD anul trecut, când încă mai deținea majoritatea parlamentară. Este vorba de legea prin care evazioniștii fiscali de sub 100.000 de euro scapă numai cu amendă dacă prejudiciul este returnat integral, iar dacă mai plătesc încă 20% din valoarea prejudiciului, scapă și de cazier, devenind în fața legii albi ca spuma laptelui. La vremea respectivă, PNL a contestat vehement această lege, inclusiv la Curtea Constituțională. Acum, ea îi vine ca o mănușă. De unde se vede încă o dată că nu este pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește.
Constantin Smedescu