CAO Olt, precum un șarpe cu două capete

0
0

CAO Olt, precum un șarpe cu două capete

Întins pe sub pământ, pe 645 km de rețea de distribuție și pe alți 350 km rețea de canalizare, deservind 163.542 de locuitori (după cum citim pe pagina oficială de facebook), „șarpele” CAO Olt, „principalul operator al județului Olt în domeniul apă, canal și epurarea apei uzate”, are în prezent două capete! Imposibil, veți zice, dar o știre recentă ne-a adus aminte că trăim într-o lume a tuturor posibilităților, în care nu ar trebui să ne mai mire niciun miracol. E vorba de faptul că într-un viviar din orașul american Berkeley (California) trăiește de mai multe luni de zile un șarpe cu două capete, o anomalie genetică extrem de rară, un caz la 100.000, după cum susțin experții în reptile. Deci nu e ceva absolut imposibil. Totuși, cele două capete nu sunt pe picior de egalitate. Unul dintre ele este șeful. Numai acesta se pare că are în fișa postului menținerea funcțiilor vitale ale întregului corp, motiv pentru care numai el mănâncă. Celălalt nu mănâncă și se pare că nu are nicio atribuție. Dar se mișcă și el, scoate limba și chiar devine agresiv când este atins.

Compania de Apă Olt SA a luat ființă în anul 2007, cu obiectivul strategic fundamental „asigurarea furnizării continue a apei la o calitate conformă cu standardele naționale și europene”. Este o societate cu capital integral de stat, cu sediul principal la Slatina, dar și cu sedii secundare în celelalte 7 orașe ale județului: Caracal, Corabia. Balș, Drăgănești-Olt, Piatra-Olt, Potcoava și Scornicești. Fiind una dintre instituțiile deconcentrate ale statului, bineînțeles că a făcut și ea obiectul unui obicei împământenit al originalei noastre democrații, obicei după care partidele care guvernează împreună își împart între ele prada electorală. Prin urmare, CAO Olt a intrat în feuda PNL, acest partid, coalizat cu PSD în scopul nobil al stabilității politice, având dreptul să numească directorul general, cu obligația ca acesta să accepte apoi numirea unui director adjunct din partea partenerului de coaliție, recte PSD. Așa se face că, în prezent, CAO Olt este condusă de George Ionică, din tabăra PNL, ca director general, și de Cristian Cismaru, ca director adjunct, din partea PSD.
Toate bune și frumoase până acum, numai că de aici încolo urmează grozăvia. Cele două conduceri ale instituției, în loc să coopereze între ele, în beneficiul cetățeanului, se comportă ca și cum ar fi două capete ale aceluiași organism, care se dușmănesc între ele, unul căutând să-l înghită pe celălalt.

Măcar, în cazul șarpelui descris mai sus, cele două capete se acceptă reciproc, chiar dacă se mai lovesc uneori unul de altul. Îngrijitorii din magazinul cu animale exotice din California povestesc cum reușesc cele două capete să conviețuiască. Se întâmplă ca uneori un cap să vrea să meargă spre stânga, în timp ce altul să tragă spre dreapta. După o mică luptă pentru controlul corpului, victorios este totdeauna cel care deține poziția dominantă.

Bine hrănit cu fonduri europene și guvernamentale, „șarpele” CAO Olt a crescut normal, din 2007 încoace, de când a „eclozat” din oul democrației originale. Numai că, la un moment dat, probabil sub acțiunea unor radiații cosmice, în zestrea lui genetică au intervenit niște mutații care au făcut să-i crească încă un cap. Un monstru cu două capete care, atunci când iese de sub pământ, îngrozește pe toată lumea, alungându-i chiar și pe cei mai curajoși, care îndrăznesc să se apropie de el. Pe investitori, în mod special. Un exemplu în acest sens ni l-a oferit chiar directorul adjunct, Cristian Cismaru, al doilea cap al șarpelui, care, deși nu mănâncă, după cum am spus, a ieșit și a anunțat pierderea de către Primăria Slatina a unui contract de 16 miliarde de lei, din Programul „Anghel Saligny”, ce prevedea renovarea străzii Constructorului. Din acest motiv, se pare că soarta acestui cap este pecetluită, foarte curând urmând a fi retezat.

Încă o dată se demonstrează că, în democrația noastră originală, privitul din două unghiuri reprezintă un sport interzis. Iar distanțele dintre centru și periferie se pot dovedi uneori astronomice (și încă mai cresc, amenințând tot cercul Puterii actuale, subiect asupra căruia vom reveni). Oricât de bine s-ar înțelege niște lideri la centru, invocând interesul național, rămâne Puterea locală prin atmosfera căreia se va găsi mereu câte un atom liber care să nu recunoască formula consacrată științific a apei potabile…

Constantin Smedescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.