Adrian Chesnoiu – un candidat controversat?

0
401

Știm acum din ce fel de oameni sunt alcătuite echipele politice care se vor înfrunta în apropiata campanie electorală. Oameni vechi și noi, gata să dea totul, pregătiți să utilizeze orice fel de armă în greaua luptă politică ce urmează. Aliniați la start, nu așteaptă decât semnalul de atac. Îi vedem acum în armura de războinici, cu coifurile pe cap și vizierele trase pe ochi, atenți la semnele comandanților. Aceștia, deocamdată, își inspectează trupele și le verifică ținuta și starea armelor. Toți par mulțumiți de alegerile făcute și sunt convinși că au în echipa lor pe cei mai buni luptători, în stare să atace, dar și să se apere cu îndârjire și cu tactul necesar atunci când e nevoie. Căci, până la urmă (nu-i așa?), apărarea e cel mai bun atac – lucru pe care l-am văzut demonstrat și mai deunăzi, la conferința de presă ce a urmat lansării candidaților PSD pentru alegerile parlamentare.

Unul dintre candidații de pe lista echipei care contează, Adrian Chesnoiu, desemnat să reprezinte PSD în lupta pentru încă un mandat în Camera Deputaților, utilizând scutul calmității și dotat cu o înțelegere superioară a lucrurilor, (nicidecum peste puterea lui de înțelegere, așa cum se menționa în întrebarea deloc elegantă ce i-a fost adresată!), a putut să pareze prompt lovitura ce se voia distrugătoare. A explicat, adică, pe înțelesul tuturor (inclusiv al interlocutorului direct!) motivele pentru care are deschis un dosar penal și cum de s-a putut ca așa ceva să nu-l împiedice să candideze.

Trecând peste faptul că în ajutorul său a intervenit imediat Marius Oprescu, în calitatea lui de președinte al PSD Olt și căpitan (nejucător) al echipei care contează, readuc în discuție un moment semnificativ din viața politică a lui Adrian Chesnoiu. Este vorba de momentul în care el a fost destituit din funcția de ministru al Agriculturii. DNA l-a acuzat că a trucat un concurs de angajare, dar motivul real a fost cu totul altul.

Pentru o scurtă readucere în memorie, ne întoarcem în anul 1997, când Guvernul României, condus pe atunci de Radu Vasile, a semnat un acord de împrumut cu americanii de la Banca Mondială. Suma nu a fost prea mare, de „numai” 350 milioane de dolari, dar obligațiile asumate atunci prin acest acord de împrumut au fost înrobitoare pentru România. În primul rând, că nu aveam voie să menținem la rezerva de stat de cereale o cantitate de grâu mai mare de 350.000 de tone, aceasta reprezentând consumul României pentru doar 3 săptămâni. Și asta, în timp ce în celelalte țări europene, rezerva de stat este astfel dimensionată încât să ajungă populației pentru 2 ani! În plus, pentru acest împrumut, guvernul României s-a obligat să privatizeze sau să lichideze 1.600 de societăți agricole de producție, 150 de societăți de producție din piscicultură și acvacultură, inclusiv Comcerealul și Semromul. Ei bine, motivul real pentru care a fost destituit ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, este că a îndrăznit, în decembrie 2021, să ceară mărirea rezervei strategice alimentare a României!

O tentativă similară, de majorare a achiziției de grâu la rezerva de stat, a avut și Petre Daea, în 2018, dar fără succes. Adrian Chesnoiu a fost mai insistent și a plătit cu funcția. Iar culmea culmelor este că împrumutul respectiv, de 350 milioane de dolari, a fost rambursat în 2017, aceasta însemnând că actul normativ din 1997 trebuia, în mod normal, să-și înceteze efectele. Numai că urmările celui mai mare atentat la siguranța alimentară a României, comis pe timpul nefastei CDR, cu Radu Vasile premier, cum am spus, nu s-au lăsat așa ușor înlăturate. În continuare, guvernul României nu avea voie să cumpere grâu la rezerva de stat, pentru că așa era prevăzut în acordul de împrumut semnat cu americanii de la Banca Mondială, în 1997. În continuare, se menținea obligația eliminării tuturor subvențiilor la îngrășăminte și reducerea cu cel puțin 25% a subvențiilor la semințe. „Astăzi, niciunul dintre silozurile de cereale de pe teritoriul țării nu mai aparține României, acestea fiind deținute de fondurile de investiții americane”, era constatarea amară a unui ministru al Agriculturii care a avut curajul să ridice capul în fața americanilor de la Banca Mondială.

Nu cunosc situația juridică actuală a lui Adrian Chesnoiu. Știu doar că în dosarul deschis de DNA, pentru acuzația menționată mai sus, Adrian Chesnoiu a fost achitat. Acum, dacă pentru o plângere penală a nu știu cui el are un nou dosar penal, ajung la vorba lui Marius Oprescu: „dacă orice nebun îți poate face o plângere penală, asta înseamnă că ai dosar penal, dar nu și că ești automat vinovat”.

Constantin Smedescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.