Festivalul Căluşeresc „Ilie Martin” din Coloneşti – a XVI- ediţie

0
543
bty

Există primari a căror viaţă se confundă cu cea a localităţilor pe care le conduc. Unul dintre ei este, fără îndoială, Nicolae Stan, primarul comunei Coloneşti. Obiceiuri şi tradiţii de o vârstă cu însuşi poporul român au fost aduse la suprafaţă şi replantate în inima locuitorilor din Coloneşti, prin grija şi strădaniile acestui primar care, efectiv, arde pentru tot ce are legătură cu viaţa de toate zilele a comunei sale. L-am văzut, anul trecut, cu câtă emoţie a trăit întreaga zi de 20 iulie, când a avut loc a XV-a ediţie a Festivalului Căluşeresc „Ilie Martin”. Deşi bolnav, şi-a amânat internarea în spital, ca să fie prezent la marele eveniment care nu are loc decât odată pe an. Precum un şcolar în faţa unui examen, se plimba tot timpul printre oameni, parcă voia să le ia pulsul, să se convingă că tot ce se întâmplă pe scenă este pe placul inimii lor. L-am văzut şi anul acesta, la fel de preocupat pentru succesul celei de-a XVI-a ediţii a respectivului festival, care coincide cu Ziua Comunei Coloneşti.

bty

Festivalul Căluşeresc „Ilie Martin” onorează amintirea celui care a fost cel mai mare vătaf de căluşari din istorie, Ilie Martin. S-a născut în 1876 şi a rămas în legendă ca un neîntrecut virtuoz al celui mai popular dans oltenesc, căluşul – una dintre valorile emblematice ale culturii populare româneşti. Ca persoană, Ilie Martin a fost un om scund, aproape pitic, de nici 1,40 m înălţime, dotat în schimb cu o forţă fizică deosebită, care-i permitea să ridice un om de la pământ apucându-l cu dinţii de curea. S-a căsătorit cu o femeie pe care a furat-o din târg de la Optaşi, direct din horă, cu mult mai înaltă decât el, de aproape doi metri, şi despre care se spune că de multe ori l-a scăpat de poteră ascunzându-l sub fustele ei. I-au plăcut la nebunie caii, a fost cel mai mare îmblânzitor de cai, nu exista cal pe care să nu-l poată încăleca. A fost şi cel mai mare hoţ. Fura cai şi căruţe şi apoi le restituia în schimbul unei răscumpărări. Şi era vai de capul aceluia care nu-l primea cu căluşul. A doua zi se putea trezi fără un bou în curte. Nu se lăsa până nu-l pedepsea pentru o asemenea ofensă. A murit în 1962, în urma unei încăierări la o cumetrie. Cineva l-a lovit bine cu parul în cap şi a murit la trei luni după aceea. Avea 86 de ani. Amintirea lui a rămas ca o ceaţă care pluteşte în valuri peste dealurile şi pădurile pe care, cândva, el şi băieţii lui le controlau. Bineînţeles, amintirea lui este legată în special de căluşul cu care i-a uimit pe contemporani, inclusiv pe străini. În 1937, în timpul unui turneu în Anglia a fost premiat de însăşi Alteţa Sa Regală Prinţesa Elisabeta, cea care avea să devină, în 1952, regina Marii Britanii, sub numele de Elisabeta a II-a. Costumul de căluşar i-a rămas la Londra şi se poate admira şi azi la British Museum.

În organizarea Primăriei şi Consiliului Local Coloneşti, în parteneriat cu Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Olt, cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Căluşeresc „Ilie Martin” s-a ridicat la înălţimea tuturor aşteptărilor, oferind celor peste 3.000 de participanţi un prilej minunat de petrecere în aer liber. Spectacolul de excepţie organizat în cinstea lor a adus, pe scena amplasată în zona stadionul local, o serie de ansambluri folclorice renumite, precum: „Muguraşii” din Optaşi Măgura, „Colelia” din Vâlcele, „Stejărelul” din Mărunţei, „Brâuleţul” din Pârşcoveni, „Mărţişorul” din Corbu, „Murguleţul” din Potcoava, „Căluşul” din Scorniceşti, „Plaiurile Olteţului” din Osica de Sus, „Dobruneanca” din Dobrun, „Joc şi voie bună”, din Tătuleşti, „Zestrea Poboranilor” din Poboru şi, bineînţeles, Ansamblul Căluşeresc „Ilie Martin”. Alături de aceştia au evoluat şi artişti din judeţul vecin, Argeş, respectiv ansamblurile căluşereşti din comunele Bârla şi Stolnici. Am consemnat şi un debut absolut, în sensul au evoluat pentru prima dată micii artişti din ansamblul „Ilie Martin Junior”, înfiinţat în urmă cu numai 3 luni, cu copii având vârste cuprinse între 4 şi 10 ani. Ceva mai „bătrân”, înfiinţat în urmă cu un an de zile, un grup vocal-instrumental format din 16 copii cu vârste între 6 şi 12 ani, majoritatea cântând la vioară, a reprezentat tradiţia instrumentală din Coloneşti, a fraţilor Titel şi Radu Ţiţirigă. În sfârşit, spectatorii au putut să aplaude şi evoluţia nepoatelor primarului, Evelina Stan şi Raisa Chiţulescu, acestea oferind un moment de aleasă gingăşie prin modul în care au interpretat câteva melodii de muzică uşoară.

În partea a doua a spectacolului artistic au evoluat artişti consacraţi precum: Diana şi Cornel Ţiţirigă, Olguţa Berbec, acompaniată la saxofon de soţul său, Cristian Bănăţeanu, Ileana Lăceanu, Cristina Turcu Preda, Costinel Alexandrescu, în compania unui taraf din Ansamblul Profesionist „Doina Oltului” şi în prezentarea aceluiaşi dezinvolt şi inspirat, Romică Preoteasa.

 Pe toată durata manifestării, a fost prezent şi Stelian Martin, nepotul celui care a fost Ilie Martin, un om de o mare sensibilitate, cu afinităţi pentru cultură şi artă şi care, împreună cu alţi sponsori locali, susţine financiar festivalul.

Câteva momente semnificative au marcat şi această ediţie a festivalului din Coloneşti. Unul dintre ele a fost chiar cel consemnat mai sus, adică debutul absolut al ansamblului „Ilie Martin Junior”. A fost, apoi, acordarea Premiului special „Radu Ţiţirigă”, un premiu care i-a fost acordat lui Cornel Ţiţirigă, nepot al marelui rapsod, el însuşi viorist în cadrul Ansamblului „Doina Oltului”. De asemenea, au fost premiate 5 mame eroine, cu mulţi copii, una dintre ele având chiar 14 copii. A fost prezentată locuitorilor din Coloneşti şi echipa de fotbal din localitate, antrenată de Iordan Eftimie. Cu câteva nume noi în componenţă, unele chiar de marcă, echipa este hotărâtă să abordeze noul sezon competiţional al Ligii a III-a cu o mentalitate de învingător, iar primul prilej în care va căuta să demosntreze acest lucru este meciul din 18 august, cu principala pretendentă la promovare, CSM Slatina.

Ca de fiecare dată, cea mai puternică echipă politică şi admistrativă care a condus vreodată Oltul, în frunte cu preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a fost prezentă şi la ediţia din acest an Festivalului Căluşeresc „Ilie Martin” din Coloneşti. Sărbătoarea s-a încheiat târziu în noapte, cu un impresionant foc de artificii.