Aleșii județeni au făcut luni încă un pas pentru organizare referendumului pentru modificarea denumirii judeţului Olt, în Olt-Romanaţi, odată cu cel privind redefinirea familiei în Constituție (n.r. organizat pe 7 octombrie).
Consilierii judeţeni s-au reunit luni, în şedinţă extraordinară, cu patru proiecte pe ordinea de zi. De departe cel mai important proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei, a vizat consultarea cetăţenilor judeţului, prin referendum, referitor la atribuirea denumirii Olt-Romanaţi judeţului Olt. În ciuda opoziţiei celor trei consilieri judeţeni PNL, prezenţi la sedinţă (n.r.restul consilierilor PNL fiind absenți), respectiv Andreea Ionela Asan, Gabriel Florin Nicolescu și Florea Niculae, care au votat împotriva acestui punct de pe ordinea de zi și a abținerii de la vot a consilierului UNPR, Jenel Copilău, proiectul de hotărâre a trecut.
Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu susţine că adăugarea la numele județului Olt a denumirii de Romanați nu este un demers politic, ci este o reparație istorică. „Așa cum am spus-o atunci când am demarat acest referendum încercăm să-l lipim de cel național și iată astăzi a avut loc primul pas acela de a da hotărârea de consiliu cu aceeași dată urmând ca mâine sau când va avea loc ședința de guvern după publicarea legii în Monitorul Oficial în care vor avea o ordonanță acest lucru să fie și lege astfel încât pe 7 octombrie să avem ambele referendumuri atât cel pentru familie, cât și referendumul pentru redenumirea județului Olt în Olt-Romanați. Nu va fi o campanie electorală, chiar încercăm să îl scoatem din zona politică, nu este un demers politic, este un demers istoric de reparare morală. Să nu uităm că județul Olt actual este format din cele două județe istorice, județul Olt și județul Romanați”, a spus Oprescu.
Totodată, șeful administrației județene a explicat și cum va fi promovat acest referendum și faptul că schimbarea denumirii județului nu îi va afecta pe cetățeni, în sensul că aceștia nu vor fi nevoiți să-și schimbe actele de identitate sau numerele de înmatriculare ale autoturismelor. „Promovarea referendumului va fi făcută prin pliante, prin dumneavoastră, prin presă. O să încercăm să vă avem parteneri în acest demers. O să facem informare prin presă. De asemenea, vrem să trimitem la fiecare cetățean o informare prin care i se aduce la cunoștință ce urmează să facem astfel încât lucrurile să nu degenereze și cineva să exploateze politic acest demers pentru că de-a lungul timpului de atunci când a avut loc primul pas spre acest referendum au apărut tot felul de informații false cum că cetățenii vor fi puși la cheltuieli suplimentare. Nu va fi nimeni pus la nicio cheltuială suplimentară. Actele cetățenilor inclusiv buletine, pașapoarte, certificate de naștere, certificate de înmatriculare ale mașinilor vor fi schimbate atunci când vor ajunge la scadență. Nu-i va chema nimeni mai devreme să le schimbe”, a adăugat președintele CJ Olt, Marius Oprescu.
Deși pentru organizarea acestui referendum a fost prinsă suma de 900.000 de lei, administrația județeană speră să nu aibă nevoie de toți acești bani. „ Noi am prins astăzi 900.000 de lei , dar sperăm să nu avem nevoie de toți acești bani pentru că dacă îl vom lipi de cel național atunci mare parte din cheltuieli vor fi suportate pe acel referendum de către Guvernul României, noi urmând să ne facem doar buletinele proprii, ștampilele cele adiționale și bineînțeles informarea cetățenilor”, a conchis Oprescu.
La referendumul local oltenii vor fi chemaţi să răspundă cu „da” sau „nu” la întrebarea „Sunteţi de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanaţi judeţului Olt?”. Condiţia pentru validarea referendumului pentru schimbarea numelui județului este ca la vot să fie prezenţi 30% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale permanente, iar 50% plus unu dintre aceştia să voteze „da”. Tot în cadrul şedinţei extraordinare de luni au mai fost aprobate alte trei proiecte. Este vorba despre proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea utilizării în anul 2018 a unor sume din excedentul anual al bugetului local, rezultat la încheierea exercițiului bugetar; proiect de hotărâre cu privire la: rectificarea bugetului Județului Olt, pe anul 2018 și proiectul de hotărâre cu privire la: alocarea unei sume din Fondul de Rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Olt, prevăzut în bugetul Județului Olt pe anul 2018.
Ilie Bîzoi