Primarul Marian Tudorică: „Până la finalul mandatului, vreau ca trei sferturi din străzile din Drăgănești să fie asfaltate”

0
2621

Este șantier pe mai multe străzi din Drăgănești, fie pentru că se lucrează la rețeaua de apă și canalizare, fie pentru că se extinde rețeaua de gaze. Primarul din Drăgănești-Olt, Marian Viorel Tudorică, spune că într-un an și jumătate, localnicii din Comani vor fi branșați la sistemul de apă și canalizare. Un alt pariu al edilului este asfaltarea străzilor din Drăgănești. Primarul a explicat că, până la finalul mandatului, trei sferturi din străzile din Drăgănești trebuie să fie asfaltate. Mai mult de atât, autoritățile din orașul oltean au reluat proiectul privind un sediu nou al Primăriei Drăgănești. Construcția, ce a fost lăsată în paragină câțiva ani, a avut nevoie de o expertiză tehnică.   

 

Primarul Marian Tudorică a explicat pe larg, într-un interviu pentru Gazeta Oltului, care sunt proiecte derulate în orașul din Câmpia Boianului, în această perioadă.

Ne puteți spune ce străzi au fost prinse în proiectele depuse în cadrul Programului național de investiții „Anghel Saligny”?

Asfaltările care au loc în centrul orașului fac parte din proiectul european Dăneasa-Verguleasa, derulat de CJ Olt. Noi avem asfaltări prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru că ne zbatem cu niște proiecte să le transferăm. Avem 12 străzi prinse pentru asfaltat, dar și apă și canal. Când avem gata apa și canalizarea, putem să le și asfaltăm, că prin PNRR așa au soluția dată. Au fost depuse pe CNI, acum le transferăm pe Anghel Saligny, le facem mai repede decât pe CNI. Cele 12 străzi pentru care au fost depuse proiecte sunt: strada Foișor, cu o lungime de 926 metri, strada General Aldea , 870 de metri, strada Banu Mihai-1.136 metri, strada Hotarului-393 metri, strada Livezii-821, strada Prunului- 318 metri, strada Zorilor-1.281 metri, strada Dumbrava-433 metri, strada Săliștea-1.782 metri, strada Boianului-1.176 metri, strada Eroilor-852 metri, strada Podgoria- cu o lungime de 555 metri.

În ce stadiu sunt aceste proiecte privind asfaltarea străzilor din Drăgănești-Olt?

Proiectele au o valoare foarte mare. Le-am luat de pe CNI și le-am depus în Programul Anghel Saligny. Luni (n. red.-1 noiembrie), le-am depus și am primit număr de înregistrare. Eu am împărțit străzile în trei. Aș vrea ca până la finalul mandatului, trei sferturi din străzile din Drăgănești să fie asfaltate. Adică vom finaliza rețeau de apă și canalizare și apoi vom veni cu asfaltarea.

În ce zonă din oraș derulați aceste lucrări de extindere a rețelei de apă și canalizare?

Avem proiect de canalizarea și apa potabilă derulat de CAO pentru zona Comani, unde nu aveam acest sistem. Acest proiect trebuie să se finalizeze în doi ani, un an și jumătate cât a mai rămas. Localnicii din Comani mai au de așteptat un an și jumătate până dăm drumul la canalizare. În Comani locuiesc peste 4.000 de oameni. Pentru rețeaua de apă au fost prinse străzile: Stadionului, Prelungirea Strada Livezilor, Ramificație din strada Comănencelor, 1 Decembrie, Aluniș, Berzelor, Bisericii, Brîndușei, Bujorului, Câmpului, Carității, Cicoarei, Cireșului 1, Cireșului 2, Căpitan Drăgănescu 1, Căpitan Drăgănescu 2, Cumpăna, Elena Dendea, Eroilor 1, Eroilor 2, Fântânele, Foișor 1, 2, și 3, Frasinului, Gării 1, 2, 3 și 4, Grădiște, Grânari, Graului, Gutuiului, Hotarului, Islazului, Izvorul Saiului, Lăcrămioarelor, Lămâiței, Liliacului, Mărului, Militari, Mioarelor, Nicolae Titulescu 1-5, Nufărului și Oborului.

Legat de rețeau de gaze, aveți lucrările de extindere, în această perioadă?

Am extins și rețeaua de gaze, mai avem puțin și terminăm această extindere în Drăgănești și Comani. Chiar marți s-a branșat o stradă din cartierul Comani. Sunt foarte multe cereri ale oamenilor să fie branșați. Eu cred că 70 la sută din cei care au făcut cereri vor fi branșați la sistemul de gaze. Rețeaua este pe stradă, iar acum sunt branșați. Merge greoi, pentru că sunt foarte multe cereri, nu doar la noi în zonă, iar societățile de profil sunt puține.

Ce se întâmplă cu proiectul privind noul sediu al Primăriei Drăgănești-Olt?

Sediul primăriei urmează să-l reabilităm. Mai durează puțin, avem nevoie întâi de fonduri. Am făcut o expertiză tehnică să vedem dacă putem să continuă lucrarea, apoi are loc o reproiectare, pentru că s-au mai modificat lucruri. Este un sediu nou. Facem o actualizare a tot ceea ce înseamnă acest proiect cu noul sediu, care este amplasat lângă clădirea primăriei de acum. Clădirea a fost lăsată în paragină ani buni. Acest proiect este făcut din 1994 și s-au apucat de clădire prin 2004, sunt câțiva primari care au trecut. I-am făcut expertiză tehnică să o introducem în circuit, să vedem de unde obținem finanțare. Noi am făcut demersuri la Finanțe să ne dea fostul sediu al Finanțelor de la Drăgănești, ca să ne mut acolo cu primăria și apoi să reabilităm și sediul actual, pentru că este de foarte mult timp așa.

Care este gradul de colectare pentru impozitele locale?

Gradul de colectare este de 60 la sută, la acest moment. Este la fel ca în anii trecuți. Datornicii sunt la fel, an de an. Avem acum mai multe dosare de executare silită, le ducem la judecătorie, am făcut toate demersurile legale.

Care este situația locurilor de muncă în Drăgănești-Olt?

Ne confruntăm cu o criză a locurilor de muncă, dar peste tot este așa. Este un paradox, dacă vrei să iei pe cineva la muncă, nu ai pe cine! În oraș nu mai funcționează nicio fabrică, doar o croitorie. A plecat și o bancă, avem doar o sucursală CEC, nu avem unde să ne ducem la o bancă, trebuie să venim la Slatina să facem o tranzacție în numerar. Mai avem agricultura, este un segment important în zonă. Vorbim de cultura mare, sunt fermieri care dețin în arendă peste o mie de hectare. Sunt câteva societăți agricole, acesta este punctul forte din zonă, doar este Câmpia Boianului!

Vă mulțumim!