Primarii din județ, la mâna bancherilor!

0
627

Primăriile din județul Olt care vor să facă investiții sau să le continue pe cele deja începute trebuie să se împrumute de la bănci. Rămași și fără bani de salarii, primarii sunt practic nevoiți să apeleze la credite pentru co-finanțarea proiectelor. Cunoscând foarte bine situația delicată în care se află majoritatea covârșitoare a unităților administrativ-teritoriale, mai nou, băncile cer la dosarul de credit și documente privind solvabilitatea, altfel spus, dacă au capacitatea de a restitui împrumutul.

Primăriile din județul Olt nu mai au bani pentru co-finanțarea proiectelor de dezvoltare, iar soluțiile aflate la îndemana edililor sunt tot mai puține. În multe comune există proiecte care riscă să nu mai fie terminate, astfel, autoritățile locale s-au văzut nevoite să apeleze la o măsură extremă: un împrumut de la CEC. Procedura este una cât se poate de simplă, cu ajutorul celor din Consiliul Local se va lua o hotărâre care în mod sigur va trece și așa se va contracta suma de care este nevoie. De menționat ar fi că AFM finanțează lucrările la sistemul de alimentare cu apă, dar nu acoperă TVA-ul, plata lui revenind administrației locale. Un fapt demn de menționat este acela că funcționarii CEC mai nou cer primărieiilor în cauză și un document în premieră. Este vorba despre un raport din care să reiasă că UAT-ul care se împrumută nu este în procedură de insolvență. Cu alte cuvinte, banca se asigură în avans că primăria nu riscă să intre în faliment și că are resurse pentru a rambursa creditul acordat.

Și banii de la Trezorerie sunt buni!

Pentru implementarea unor proiecte de dezvoltare, Consiliul Județean (CJ) Olt a idetificat o soluție convenabilă pentru asigurarea cofinanțării din partea beneficiarilor. Astfel, atât CJ, cât și UAT-urile se pot împrumuta de la Trezorerie, pentru a asigura banii pentru cofinanțare la proiectele europene.

CJ Olt are mai multe proiecte cu finanțare europeană, cum ar fi drumuri județene, investițiile de la Spitalul Județean de Urgență Slatina, iar comunele au proiectele câștigate pe AFIR sau pe alte linii de finanțare. Nu odată mai marii județului au atenționat pe oficialii de la București că primăriile sunt în imposibilitatea de a continua activitatea și este nevoie de bani pentru implementarea proiectelor europene și cele de pe PNDL 2. Cei din județ așteptă fonduri la rectificarea bugetului din noiembrie, pentru că primăriile din comunele mici nu vor mai putea funcționa. Este un strigăt, un semnal de alarmă din toată țara, nu numai din judetul Olt.