Pentru ION DINCĂ, primarul comunei GRĂDINILE, „cultura este cel mai bun ambasador al unei comune”

0
2069

Comuna Grădinile a luat fiinţă în 2004, prin desprinderea de comuna Studina a satelor Grădinile, Arvăteasca şi Plăviceanca. Are o suprafaţă de 2.862 ha şi se învecinează la nord cu Vlădila, la est cu Studina, la sud cu Brastavăţu şi la vest cu Bucinişu. Se situează la 18 km sud de Caracal, pe DN 54 Caracal-Corabia. Faţă de Slatina, o despart 61 de km. Dintre satele comunei, cel mai vechi pare să fie Arvăteasca. Acesta apare menţionat în hrisovul din 15 iunie 1543, prin care Radu Paisie întăreşte marelui armaş Detco mai multe sate, printre care şi „Hărvăteştii cu tot hotarul”. În 1973, când populaţia întregii comune Studina era de 5.748 de locuitori, în Arvăteasca trăiau 17% dintre aceştia, în Grădinile 11,4%, iar în Plăviceanca, 10,1%. Recensământul din 2011 a înregistrat în comuna Grădinile 1.507 locuitori.

Actualul primar, Ion Dincă, membru PSD, conduce comuna din 2008. Cel mai important proiect din primul său mandat a fost unul pe Măsura 3.2.2., deci pe fonduri europene, în valoare de 2,5 milioane de euro. A fost un proiect integrat prin care s-au realizat sistemele de apă şi canalizare, asfaltarea a 3 km de drumuri comunale, un centru social de tip after school şi un modern cămin cultural. Tot în primul mandat a început şi un proiect de reabilitare și modernizare a drumurilor de exploatare agricolă, în lungime de 8 km, proiect finalizat în mandatul următor. De asemenea, începute în primul mandat, lucrările la moderna bază sportivă au fost finalizate tot în cel următor, când a reuşit să achiziţioneze, prin GAL, pentru treburile de gospodărire a comunei, şi un buldo-excavator și un mini încărcător frontal. În continuare, până în prezent, primarul Grădinilor s-a preocupat de extinderea reţelelor de apă şi canalizare, operaţiune încheiată la nivelul întregii comune. De menţionat că lucrările la extinderea reţelei de apă s-au plătit cu bani de la bugetul local, comuna beneficiind de o gospodărie de apă modernă, de ultimă generaţie. Pentru încheierea şi a operaţiunii de asfaltare a străzilor şi uliţelor, comuna Grădinile are aprobată, până în 2020, prin PNDL -2, o finanţare de 9.675.092 lei.

La şcoală, unde marea majoritate a cadrelor didactice sunt din comună, s-au făcut toate reparaţiile necesare. Şcoala are apă curentă, toalete interioare şi centrală proprie. Cu profesorii, primarul este în relaţii foarte bune. Chiar subliniază ideea că, în Grădinile, Şcoala şi Primăria sunt ca o singură familie. Când se alocă ceva pentru Primărie, se alocă şi pentru Şcoală. Grădiniţa este o construcţie nouă, finalizată în 2009, după toate standardele europene. Este printre primele zece grădinițe din județ ca frumusețe, dotare şi ambient.

La ajutoare sociale sunt câteva zeci de familii, dar toţi muncesc în zilele programate, şi nu o oră, două, cât munceau sub vechea administraţie, ci toată ziua. În iernile grele, îi repartizează către bătrânii din sat, să aibă grijă de ei, să le facă pârtie. Chiar fac treabă. Vin cu pachetul de mâncare în geantă şi nu pleacă decât la terminarea programului.

În ceea ce priveşte cultura, crezul primarului Ion Dincă este acesta: cultura este cel mai bun ambasador al unei comune. Pentru dezvoltarea culturii în comuna sa, primarul are în vedere în primul rând promovarea tradiţiilor. Pentru aceasta a înfiinţat Ansamblul Folcloric “Florile Grădinilor”, pe care îl susţine din toate punctele de vedere şi care şi-a câştigat deja un bun renume, fiind invitat să participe la numeroase festivaluri de gen. De pildă, la Festivalul Internaţional “Căluşul Românesc”, din vara lui 2017, de la Caracal, formaţia de căluşari din Grădinile a obţinut Premiul al II-lea. Anul trecut a participat cu succes şi la alte festivaluri din ţară, cum ar fi cel de la Dumitriţa, din judeţul Bistriţa-Năsăud. Periodic, elevii şi profesorii de la Şcoala Gimnazială “Neda Marinescu” Grădinile organizează la căminul cultural şezători care amintesc de traiul simplu, modest al părinţilor şi bunicilor noştri din epoca antedigitală. Îmbrăcaţi în straie tradiţionale, copiii desfăşoară activităţi precum: cusut, croşetat, tors, împletit, ţesut la război, în timp ce cântă, dansează, spun ghicitori sau joacă în scenete de teatru. Apropo de teatru, în noiembrie 2017, la cea de-a VII-a ediţie a etapei finale a concursului “Atelierele de Teatru”, desfăşurat la Osica de Sus, premiul I a fost obţinut de Atelierul de Teatru al copiilor din Grădinile.