Olt: Gunoiul de grajd, resursă pentru agricultură, dar şi pericol pentru sănătate

0
762

Aproximativ 100 de persoane au participat, marţi, în Sala Europa a Consiliului Județean Olt la o dezbatere cu tema Gunoiul de grajd – bunăstare pentru fermieri! Măsuri locale pentru dezvoltarea agriculturii şi protecţia apelor. Evenimentul face parte din cadrul unei ample campanii organizate de Ministerul Apelor și Pădurilor intitulată APĂR APA!, în cadrul proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți.

La eveniment au participat reprezentanți ai primăriilor din mediul rural din județele Olt și Dolj, alături de reprezentanți ai principalelor instituții județene implicate în implementarea, monitorizarea și controlul Directivei Nitrați.

În cadrul acestei reuniuni a fost relevat faptul că gunoiul de grajd poate să fie foarte util pentru agricultură, la fel cum, gestionat incorect, poate să fie un poluator şi să reprezinte un mare pericol pentru sănătatea oamenilor. În deschiderea evenimentului vicepreședintele Consiliului Județean Olt, Virgil Delureanu, a subliniat că scopul întâlnirii este facilitarea sistemului de informații dintre autoritățile de la nivel național și local, specialiști, reprezentanți ai diferitelor instituții implicate în implementarea, monitorizarea și controlul aplicării Directivei cu Nitrați și fermieri ori membri ai comunității locale. Așa cum știți și dumneavoastră foarte bine județele Olt și Dolj sunt județe eminamente agricole, județe unde agricultura ocupă un rol foarte important în ceea ce privește ridicarea nivelului de trai. Fermieri bogați înseamnă de asemenea comune bogate. De aceea, noi trebuie să acordăm o importanță desosebită la înființarea acestor platforme de gunoi în special în comunele unde avem un efectiv mai mare de ovine și bovine . De aceea, eu sper ca dumneavoastră să vă implicați în implementarea acestui proiect, a declarat Delureanu.

Naiana Milea, director în Ministerul Apelor şi Pădurilor, a declarat că prin acest proiect se urmărește apărarea resurselor de apă din România de poluarea din sursa agricolă. Acest lucru înseamnă poluarea pe care fermierii în cursa noastră a tuturor de a produce mai mult o pot face atât solului, dar în special sursei cel mai importante apa. În România știm cu toții că avem niște resurse de apă extraordinar de bogate, extraordinar de bune, dar având în vedere faptul că suntem în mileniul III și oamenii au început să-și schimbe din ce în ce mai mult modul de alimentație această apă este din ce în ce mai mult poluată cu nutrienți și în special cu nitrați, fiind sursa agricolă.  Evenimentul de astăzi acoperă județele  Dolj și Olt și își propune să deschidă o platformă de dialog sincer și deschis între autoritățile locale, între asociațiile de fermieri și fermieri, între UAT-urile care sunt beneficiare în cadrul proiectului astfel încât toți să realizăm faptul că trebuie să menținem acest echilibru extraordinar de important între producția eficientă agricolă, între consumul eficient și protecția resurselor noastre, în special de sol și de apă. Este extrem de important ca noi să putem dialoga în mod sincer și deschis pentru că există legislație, există prevederi europene, există Directiva Nitrați, există un Cod de bune practice agricole, dar această legislație după cum am observat în ultimii ani este prea puțin cunoscută de către fermieri care nu știu că activitatea lor, de exemplu depozitarea  neconformă a gunoiului de grajd, aplicarea de îngrășăminte chimice fără un plan de fertilizare, nerespectarea prevederilor codului de bune practice agricole, respectiv perioadele de interdicție, acestea sunt prevederi care uneori ni se par ca fiind excesive, nu le înțeleg și consideră că legiuitorul vine cu niște lucruri în plus care pe lângă viața de zi cu zi oricum destul de dificilă le creează probleme și mai mari. Nu este chiar așa pentru că fiecare fermier în România beneficiază de o subvenție care este permanent condiționată de respectarea prevederilor din Codul de bune practice agricole și această subvenție este tocmai pentru a suplini cheltuielile suplimentare pe care el le face în activitatea de zi cu zi pentru protecția resurselor de apă, a spus Naiana Milea.

Potrivit acesteia, nitraţii pot afecta şi sănătatea adulţilor, prin faptul că le scade imunitatea, iar la copiii sub doi pot provoca decesul. În județele Olt și Dolj avem o poluare importantă . Noi în cadrul acestei campanii vom face și o caravană prin care vom furniza niște testere gratuite pentru nitrați pentru toți cei care vor să-și testeze cantitatea de nitrați din fântânile proprii. Din păcate, în zona aceasta, fiind o zonă cu agricultură binecunoscută de zeci de ani poluarea este importantă în sensul că majoritatea fântânilor care reprezintă o sursă de apă potabilă pentru populație au concetrații peste limita de 50 de miligrame la litru. Această concentrație cu care poate populația s-a obișnuit nu dă efecte asupra sănătății imediate, dă efecte în timp în special datorate scăderii imunității și efectele sunt de necontrolat. În schimb efectele imediate sunt asupra bebelușilor și copiilor sub doi ani care, din nefericire, pot face o boală care se numește  sindromul copilului albastru, învinețesc copiii aceștia și acestă boală poate duce la moarte. Din nefericire în România încă avem cazuri de acestă boală datorată poluării cu nitrați a fântânilor și preparării laptelui praf cu apă din fântână, chiar fiartă, pentru că este foarte important și asta le spunem tuturor celor din mediul rural care  nu au acces la o resursă de apă controlată că prin fierberea apei nitrații concentrează  și nu dispar sub nicio formă. În freaticul de adâncime poluarea cu nitrați nu este foarte importantă, suntem OK. Problema este în pânza freatică de suprafață care alimentează unele zone rurale. Mesajul nostru este ca toată lumea să-și facă un test minim care costă un leu de nitrați dacă sursa lor de apă este o fântână. Și mesajul foarte important este sub nicio formă copiii mici nu trebuie să bea apă din fântână testată sau netestată. Copiii mici trebuie să bea numai apă îmbuteliată care are o concetrație sub 10 miligrame de nitrați la litru, a conchis Milea.