La numai 5 km sud de Slatina, scăldată pe toată partea de vest de râul Olt, comuna Milcov se întinde pe o suprafaţă de 2.453 hectare. Este formată din satele Milcovul din Deal, Milcovul din Vale, Ulmi şi Stejaru. La nord se învecinează cu municipiul Slatina şi comuna Slătioara, la est cu Brebeni, la sud cu Ipoteşti, iar la vest cu Brâncoveni şi Piatra Olt. Primele aşezări omeneşti sunt atestate în neolitic şi epoca bronzului. Satul Milcov răsare din negurile istoriei odată cu oraşul Bucureşti. Ambele localităţi sunt menţionate în hrisovul din 20 septembrie 1459 emis de Vlad Ţepeş pentru întărirea unor ocine. Puţin mai târziu, satul Milcov apare din nou, într-un document din 1512, prin care Neagoe Basarab întăreşte satul mănăstirii Cutlumuz de la Athos. Cam prin aceeaşi vreme, în hrisovul din 21 octombrie 1539, este atestat şi satul Ulmi, sub numele vehiculat pe atunci, de Prooroci, în documentul respectiv fiind menţionat grămăticul „Drăgulin de la Prooroci”. În 1973, când în componenţa comunei intra şi satul Ipoteşti, populaţia era de 3.785 de locuitori, cei din Ipoteşti reprezentând 41,6%. Ultimul recensământ, cel din 2011, a înregistrat 1.546 de locuitori în comuna Milcov.
Actualul primar, Marin Dorobanţu, a început să conducă Milcovul din aprilie 2015, de când primarul ales în 2012, Eugen Cârjan, a demisionat din motive de sănătate, conducerea comunei fiind preluată de viceprimarul în funcţie, Marin Dorobanţu, alegerile din 2016 confirmându-l ca primar. Din respectivele alegeri a rezultat şi actualul Consiliu Local, în următoarea structură politică: 5 consilieri PSD, 3 PNL şi 1 ALDE. Viceprimar este Gigi Jumate.
Aşadar, ca viceprimar în mandatul care a început în 2012, Marin Dorobanţu s-a confruntat, alături de primarul de atunci, cu datorii de 17 miliarde de lei, moştenite de la fostul primar, Gigi Zburliş, care a condus Milcovul timp de două mandate, în perioada 2004 – 2012. De la bun început a avut ocazia să-şi dea seama ce înseamnă să conduci o Primărie în asemenea condiţii, când ai conturile blocate şi trebuie să faci faţă unor executări silite. Numai la CEZ datoria se ridica la 780 milioane lei, motiv pentru care un timp a fost sistat iluminatul public. Încet-încet, prin eforturi deosebite şi cu ajutor de la Consiliul Judeţean, până în decembrie 2013 datoriile au fost achitate şi s-a putut trece la întocmirea unor studii de fezabilitate referitoare la realizarea unor obiective importante pentru comună, cele mai importante referindu-se la betonarea uliţelor şi introducerea canalizării şi alimentării cu apă. Într-o primă fază, cu fonduri europene, s-a reuşit achiziţionarea unui buldoexcavator şi a unui tractor cu sistem de împrăştiat îngrăşăminte şi cositoare pentru întreţinerea păşunilor. Totodată, s-a achiziţionat şi un atomizor pentru stropit copacii împotriva omidei păroase. De asemenea, pe linia eficientizării iluminatului public, s-au înlocuit becurile clasice cu cele economice; s-a întocmit PUG-ul, etc. După demisia primarului Eugen Cârjan, preluînd atribuţiile funcţiei de primar, d-l Marin Dorobanţu şi-a concentrat eforturile în direcţia grăbirii lucrărilor la reţeaua de apă, astfel încât, în prezent, proiectul de apă, pe fonduri guvernamentale, este finalizat în proporţie de 70-75 la sută. S-au săpat două puţuri la peste 110 metri adâncime, unul pentru satele Ulmi şi Stejaru şi altul pentru satele Milcov Deal şi Milcov Vale. În acestea din urmă, proiectul de apă este finalizat sută la sută, este funcţional şi este în plină desfăşurare operaţiunea de racordare a cetăţenilor la reţea.
Actualmente, cel mai important proiect aflat în curs de implementare este cel referitor la asfaltarea tuturor străzilor laterale şi a drumului comunal DC 90 din Milcovul din Vale. Este vorba de un total de vreo 12 km de asfalt, pe fonduri guvernamentale. În legătură cu reţeaua de canalizare, există proiect în vederea realizării ei, proiectul este depus şi aprobat pentru finanţare. Cu fonduri obţinute prin GAL, urmează să se introducă sistemul de supraveghere video, cerut cu insistenţă de cei de la Ministerul de Interne, pentru prevenirea şi limitarea la maximum a activităţii infracţionale. Vizavi de Primărie, pe strada Balastierei, edilii din Milcov s-au gândit să amenajeze un parc şi un teren de minifotbal, sunt în faza de discuţii, fondurile urmând să fie obţinute tot prin GAL. De asemenea, în Consiliul Local s-a discutat şi despre oportunitatea amenajării unor locuri de joacă pentru copii, câte unu în fiecare sat. Din păcate, ca peste tot, şi în comuna Milcov numărul de copii este tot în scădere. Mai sunt funcţionale numai două şcoli, cea din Milcov Deal, cu clase de I-VIII, unde deja s-a trecut la învăţământul simultan, şi cea din Ulmi, cu clase de I-IV, în fiecare dintre cele două şcoli funcţionând şi câte o grădiniţă. Ambele şcoli sunt renovate, dar trebuie modernizate radical. Până acum s-au mai făcut reparaţii, s-a introdus centrală pe lemne la şcoala din Milcov Deal, toalete interioare şi apă curentă, dar nu e suficient. Fiind la limită în ce priveşte numărul de copii, atenţia este concentrată pe şcoala din Milcov Deal care, dacă se va găsi sursa de finanţare, va fi supusă unui amplu proces de modernizare, de la temelie până la acoperiş.
Fiind o comună aflată în imediata vecinătate a Slatinei, tinerii din Milcov, în majoritatea lor, îşi găsesc loc de muncă în întreprinderile slătinene. Unii au reuşit să-şi înfiinţeze în comună mici afaceri, alţii încă îşi mai caută norocul prin ţările Uniunii Europene. Nu există o Zi a Comunei, nici Cămin Cultural unde să se organizeze activităţi culturale, dar există o echipă de fotbal, AS Milcovul din Vale, pe care o susţine o asociaţie non-profit în parteneriat cu Primăria, aceasta din urmă contribuind doar cu plata deplasărilor şi a arbitrilor.
Toate informaţiile de mai sus le-am obţinut de la viceprimarul Gigi Jumate care, în încheierea discuţiei noastre, a ţinut să sublinieze că toate proiectele de pe urma cărora se speră un salt semnificativ pe verticala dezvoltării comunei Milcov sunt rezultatul implicării deosebite a primarului Marin Dorobanţu, care foarte rar poate fi găsit la biroul din Primărie, el umblând peste tot, pe la autorităţile judeţene şi centrale, într-o căutare permanentă a surselor de finanţare a proiectelor. Şi asta, în condiţiile în care Primăria Milcov nici măcar nu dispune de o maşină proprie. Abia în ultimul timp, în urma unor demersuri insistente, s-a obţinut aprobarea pentru achiziţionarea unui autoturism. „În 27 de ani, a mai ţinut d-l viceprimar să precizeze, nu s-a făcut mai nimic în comuna Milcov. S-a pierdut timpul cu lucruri mărunte. A trebuit să venim noi şi să începem să facem proiectele. Dacă fiecare primar care s-a perindat până acum făcea câte ceva, ne era şi nouă mai uşor acum”.