Se poate vorbi despre primarul comunei Cârlogani, Ionel Văduva, ca despre un om tânăr. O tinerețe care nu rezultă neapărat din data nașterii (anul viitor va sărbători împlinirea unui semicentenar de viață), ci, mai degrabă, din inima și spiritul său mereu viu, într-o pornire de nestăvilit către acțiune, în căutare permanentă de noi orizonturi spre care să-și canalizeze puterea creatoare. Este primar din 2012, iar experiența acumulată de-a lungul celor trei mandate precedente îl îndreptățe ște să vină din nou în fața alegătorilor și să le ceară să aibă în continuare încredere în el. Argumentele sale se bazează pe adevărul faptelor prin intermediul cărora și-a transpus în realitate gândurile și proiectele menite să contribuie decisiv la ridicarea calității vieții locuitorilor comunei.
Nu are nicio emoție în legătură cu rezultatul scrutinului din 9 iunie. În cei 12 ani de când este primar, a știut să întrețină relații cordiale cu concetățenii săi, să-i câștige de partea sa, să le insufle încrederea că le este tot timpul alături. N-a refuzat niciodată pe nimeni, oricine i s-a adresat a fost întâmpinat cu cea mai mare solicitudine. Pe cât i-a fost în putință, a venit în ajutorul tuturor celor care i l-au cerut. A reușit o distincție corectă între problemele personale și cele de interes general, având grijă ca rezolvarea unora să nu se facă în detrimentul celorlalte. Așa se face că, în prezent, în comuna Cârlogani, mediul social este cât se poate de sănătos, fără conflicte majore între cetățeni, fără tensiuni. Este un aspect al vieții sociale mai puțin subliniat de analiști, și anume acela că un primar trebuie să fie responsabil inclusiv de climatul social din unitatea pe care o administrează. Or, pentru Ionel Văduva, acest aspect reprezintă unul dintre trăsăturile notabile ale performanței sale administrative.
L-am vizitat de curând la sediul Primăriei. L-am găsit la biroul de lucru, printre hârtii și dosare, așteptând o echipă a ISU Slatina, în vederea acordării autorizației de funcționare pentru Școala Gimnazială. Nu uită să sublinieze că școala din Cârlogani va fi printre puținele unități școlare din județ care a obținut din partea ISU autorizația de funcționare. Este o satisfacție pe măsura eforturilor depuse astfel încât să nu întâmpine nicio obiecție la inspecția ISU. De fapt, extinderea și reabilitarea Școlii Gimnaziale cu clasele I-VIII figurează printre proiectele sale de suflet, ducerea lui la bun sfârșit însemnând, la urma urmei, perla coroanei realizărilor sale de când cetățenii comunei Cârlogani i-au pus în mâini sceptrul funcției de primar.
Într-adevăr, vizitând școala, m-am convins că primarul are toate motivele din lume să se mândrească. Este o bijuterie, din toate punctele de vedere. Table interactive în clase, mobilierul modern, toaleta corespunzând tuturor standardelor de igienă, curățenia desăvârșită domnind peste tot, sunt numai câteva aspecte care, adăugându-se celorlalte, alcătuiesc un tablou general în care vedem Școala Gimnazială din Cârlogani ca pe o regină menită să-l uimească pe copil cu strălucirea sa, pregătită pentru întâlnirea elevului de toate vârstele cu Învățătura. Spun de toate vârstele, pentru că în aceeași clădire funcționează și Grădinița. A fost una dintre dorințele primarului, ca tot ce are legătură cu educația să funcționeze în același loc. Am așteptat recreația și a fost o încântare să-i văd pe cei mai mici luând în stăpânire locul de joacă, iar pe cei mai mari alergând o minge pe terenul de sport. Deocamdată, acoperit cu bitum, dar, în perspectivă apropiată, elevii se vor bucura și de un teren de sport cu gazon artificial.
Apropo de locul de joacă: personal, m-am întrebat mereu în legătură cu rostul unor asemenea investiții în zonele rurale. Pentru mine, locul tradițional de joacă pentru copil rămâne curtea casei părintești. Unde se poate juca mai în siguranță decât aici? Am văzut, prin multe comune, locuri de joacă amplasate aiurea, unde nu vine nimeni să se joace. Ei bine, la Cârlogani, primarul a găsit amplasamentul cel mai potrivit. Nu putea să fie decât la școală. Da, tocmai aici își găsește întreaga rațiune o asemenea investiție într-o zonă rurală.
Nu se pregătește în mod special pentru alegerile din 9 iunie. Pur și simplu, își vede de activitatea zilnică, de munca administrativă care nu mai are niciun secret pentru el. Singurele lui îngrijorări sunt cele în legătură cu viitoarele proiecte pe care și le-ar dori cât mai repede implementate. Cel mai important dintre acestea, de care se leagă atragerea de investitori și, implicit, viitorul prosper al comunei, este cel referitor la înființarea rețelei de gaze naturale. Calea în această direcție a fost deschisă, el a făcut tot ce a depins de el, mingea este acum în terenul autorităților. Pe 26 iunie a.c. are loc deschiderea ofertelor și licitația de concesiune și execuție a lucrărilor. Abia atunci – spune el – când vom avea gaze, vom îndrăzni și noi să venim cu oferte pentru investitori.
Privind puțin în urmă, nu putem să nu remarcăm că, de vreo 4-5 ani, în comuna Cârlogani există rețea de canalizare în toate satele, mai puțin în satul Stupina, unde mai sunt doar 3 gospodării, dar și acolo, în mandatul viitor, primarul intenționează să extindă canalizarea. Nu mai vorbim de rețeaua de apă, care asigură o apă potabilă de cea mai bună calitate, provenind din puțuri săpate la 200 de metri. Iar când va fi gata proiectul referitor la construcția unei stații de osmoză, puritatea apei din Cârlogani va fi la concurență cu cea a izvoarelor cristaline din inima munților.
Revenind la proiectele de viitor ale primarului Ionel Văduva, menționăm preocuparea sa pentru extinderea rețelei de drumuri modernizate, inclusiv a celor de exploatație agricolă. În legătură cu acestea din urmă, a reușit să obțină finanțare pentru un proiect prin AFIR, măsura DR 27. Pe „Anghel Saligny”, are asigurată finanțarea pentru un proiect la care ține foarte mult, menit să imprime o notă în plus de modernitate comunei. Este vorba de construirea de trotuare, piste pentru biciclete, șanțuri și podețe de-a lungul întregului drum județean care străbate satele Cepari și Cârlogani. Tot pe „Anghel Saligny” are prins la finanțare, în afara asfaltării a încă 20 de străzi comunale, și construirea drumului DC 22 care va lega comuna Cârlogani de comuna Strejești, exact în maniera în care, tot în mandatul său, a fost construit drumul care leagă comunele Cârlogani și Morunglav.
Alte proiecte: cu bani de la Ministerul Dezvoltării, va construi două blocuri cu locuințe sociale, pentru tinerii fără locuință, pentru cei cu nevoi speciale, dar și pentru navetiștii comunei cărora acum este nevoit să le plătească cheltuielile cu naveta. Prin PNRR, are un proiect de construire panouri fotovoltaice, un altul pentru extinderea rețelei de camere de supraveghere, altul pentru înființare de rețea gratuită de internet și, în sfârșit, altul pentru înființarea a două stații de încărcare electrică pentru autovehicule.
Satele comunei Cârlogani întinzându-se de-a lungul pârâului Beica, o problemă care devenise extrem de acută era cea a gunoaielor. Albia Beicii se transformase într-un canal de colectare a gunoaielor. Cea mai mare parte din problemă a fost rezolvată prin aderarea comunei la proiectul, inițiat de Consiliul Județean Olt, „Sistem integrat de management al deșeurilor la nivelul județului Olt”, devenit operațional din primăvara lui 2022. Dar încă se mai deversează în albia Beicii, motiv pentru care este nevoie de o intervenție și mai hotărâtă din partea autorității locale, pentru inocularea în mentalitatea cetățeanului a grijii față de mediu. Înainte de toate, este însă nevoie ca albia Beicii să fie decolmatată și curățată pe toată lungimea ei. Rezolvarea acestei probleme ținând de „Apele Române”, Ionel Văduva a întreprins demersuri pe lângă Serviciul de Gospodărire a Apelor (SGA), cu sediul în Slatina, și a avut satisfacția să obțină din partea directorului Adi Barbu tot sprijinul necesar. Dar lucrările de igienizare și decolmatare ale pârâului Beica sunt abia la început și ele vor continua și în anii următori. Același lucru se poate spune și despre lucrările demarate prin ANIF, în urma cărora vor fi curățate și decolmatate toate canalele prin intermediul cărora sunt colectate apele pluviale și conduse către pârâul Beica.
Desigur, ar mai fi multe de spus despre activitatea primului edil al comunei Cârlogani, acum, în perspectiva obținerii celui de-al patrulea mandat. Ne vom opri aici, nu înainte însă de a reda în cuvintele sale o parte din gândurile care-l animă în prag de alegeri: „Am fost mereu dedicat principiului de a promite doar ceea ce știu că pot realiza și am pledat pentru o abordare realistă și onestă a nevoilor comunei noastre. Astfel, nu am căutat să atrag voturi prin promisiuni fanteziste sau nerealiste, nici să amăgesc cetățenii fluturându-le prin fața ochilor iluzia unor realizări imposibile pentru funcția de primar. De un lucru să fie absolut siguri concetățenii mei: că vor avea în mine un prieten care niciodată nu le va întoarce spatele, tot timpul cu fața către ei și gata oricând să-i ajute cu tot ce îi stă în putință și ține de funcția de primar”.
Cu alte cuvinte, ca să nu mai lungim vorba, conducerea comunei Cârlogani se află pe mâini bune, ceea ce înseamnă că, pe 9 iunie, cetățenii au toate motivele să-i acorde în continuare încredere primarului Ionel Văduva. Și ca să încheiem pe o notă de glumă, în respectiva zi a scrutinului, probabil toată gândirea electoratului din Cârlogani se va regăsi în schema „să nu dai vrabia din mână pe cioara de pe gard”.
Constantin Smedescu