La 43 de km de Slatina, comuna Icoana ocupă o suprafaţă de 38 de km pătraţi, într-o zonă central-estică a judeţului, la limită cu judeţul Argeş. Tot la est se mai învecinează şi cu comuna Corbu, la nord şi nord-vest cu Potcoava, la vest cu Movileni, iar în sud cu Şerbăneşti şi Tufeni. Prin teritoriul comunei şerpuieşte drumul judeţean DJ 703 şi curg râul Vedea şi pârâul Plapcea, iar în subsol se găsesc zăcăminte de petrol. Este formată din satele Icoana, Floru şi Ursoaia. Primul care apare în istorie este satul Ursoaia, în documentul din 16 ianuarie 1655, prin care domnitorul Constantin Şerban dăruieşte lui Pătraşcu pârcălabu moşia „Stănislăveşti(Ursoaia) din sud Olt”. Dintr-un alt document, aflăm că Popa Micu, pe la 1685, îşi vinde proprietatea, satul „Floru de pe apa Vezii ot sud Olt”, lui Constantin Brâncoveanu. Pe catagrafia din 3 august 1773, satul Icoana figurează cu „7 case de ţărani”. Populaţia comunei, în 1973, era de 3.615 locuitori. În 2011, populaţia număra 1.917 locuitori.
Gabriela Ancuţa a fost aleasă primar în comuna Icoana în alegerile din 5 iunie 2016. Actualmente, este singura primăriţă din tot judeţul Olt. S-a născut la 27 iulie 1964, la Bucureşti, unde locuiau părinţii atunci. A crescut şi a locuit în comuna Corbu până în 1990, când, căsătorindu-se, şi-a cumpărat o casă în comuna Icoana, astfel devenind locuitor al acestei comune. Ca inginer-economist, a lucrat la IAS Corbu, în învăţământ şi în cooperaţie. În 2007 a aderat la Partidul Conservator şi a îndeplinit funcţia de preşedinte al Organizaţiei de Femei a PC Olt. Pe listele acestui partid, în alegerile din 2008 a fost aleasă în Consiliul Local Icoana. În 2012 a aderat la PSD, iar în mandatul 2012-2016 a fost viceprimar. Consiliul Local rezultat din alegerile din 2016 are în componenţa sa 11 consilieri, 6 fiind de la PSD, 3 de la PNL şi 1 de la UNPR. Viceprimar este Chiriţă Năstase.
– D-nă primar, un contracandidat al dvs. în campania din 2016 vorbea de o atmosferă de frică şi ură care ar fi caracterizat relaţiile dintre oameni sub administraţia Perieţeanu. Numai că, vorbind despre administraţia trecută, trebuie să vă includem şi pe dvs, căci aţi fost viceprimar. A fost atât de rău acest Perieţeanu?
– Ştiţi ce? Hai să nu mai vorbim de trecut, mai ales de unul atât de urât. Nici nu vreau să-mi mai amintesc prin ce am trecut, de modul în care am fost tratată ca viceprimar şi ca femeie. Considerându-l pe fostul primar un demn reprezentant al trecutului comunist, singura mea consolare este că un asemenea comportament ca al dumnealui faţă de subalterni mi-l explic ca izvorând din vechea spaimă de contraopinenţi a nomenclaturii comuniste, care s-a transmis ereditar în tot aparatul lor de conducere, până la pigmeii de la comune, inclusiv la fosilele vii de după 1989, căţărate, prin manipulare şi demagogie, în funcţii de conducere. Dar, poate că mi-a prins bine, căci relaţia asta foarte proastă cu fostul primar m-a ambiţionat. Aşa mi-am propus să candidez şi să redau această comună locuitorilor ei. De fapt, i-am convins pe cetăţeni să mă aleagă promiţându-se să aduc un suflu nou în Primărie. Şi am câştigat detaşat, atât de mult şi-au dorit cetăţenii să schimbe vechea stare de lucruri.
– Cu ce aţi început, d-nă primar?
– Bineînţeles, cu Primăria. Am introdus ordinea în haos, timp de două luni de zile numai asta am făcut. M-a interesat mai întâi curăţenia din sufletele oamenilor şi liniştea lor sufletească, întronând în Primăria Icoana o atmosferă nouă, de conlucrare şi colegialitate, chiar dacă unele sechele ale vechii ordini se mai resimt şi în prezent. Apoi am realizat reabilitarea interioară a localului Primăriei şi dotarea birourilor cu aparatura necesară. Totodată, am schimbat vechea centrală pe lemne cu una pe gaze. Vechea centrală pe lemne trebuia să ardă zi şi noapte şi căldură tot nu era. În plus, trebuia să plătesc 3 angajaţi pentru întreţinerea şi supravegherea ei. Acum împrejmuim tot terenul aferent sediului Primăriei, la care am instalat şi un sistem de supraveghere video.
– Sunteţi primar de aproape un an şi jumătate. Se simte asta pe faţa comunei?
– Dacă ar putea să se uite în oglindă, comuna Icoana ar putea constata cu surpriză că i-au dispărut nişte riduri. Desigur, nu poate avea pretenţia unei întineriri bruşte, dar, administrându-i sistematic gerovitalul hărniciei şi dedicaţiei cu care ne-am pus în slujba ei, o asigurăm că până la sfârşitul acestui mandat va arăta mult mai frumoasă.
– Concret, care vă sunt principalele realizări edilitare?
– Cu bani de la Banca Mondială, am construit în satul Floru o şcoală primară şi o grădiniţă. În satul respectiv, slavă Domnului, încă mai avem copii. În total avem în jur de 170 de copii care învaţă în 3 şcoli: una de centru, cu clase de I-VIII, şi două şcoli cu clase de I-IV în satele Floru şi Ursoaia. De asemenea, am reabilitat interior şi exterior căminul cultural, o clădire foarte veche, de aproape o sută de ani, dar cu o structură foarte bună. Era dezafectată şi nu mai folosea la nimic. Totodată, am reabilitat interior-exterior şi clădirea din satul Ursoaia, în care funcţionează şcoala primară şi grădiniţa. Peste râul Vedea am ridicat o punte pietonală, iar pentru a rezolva definitiv problema inundaţiilor am decolmatat un canal la care nu se mai intervenise de foarte mulţi ani, din secolul trecut. Aproape că se astupase, iar apa care se scurgea de pe dealuri se revărsa prin curţile şi grădinile oamenilor. A fost o lucrare serioasă, care a inclus şi multe podeţe, executată cu bani din bugetul local. Tot prin forţe proprii am extins iluminatul public, iar pe un teren de aproape 400 metri pătraţi din satul Icoana am hotărât să amenajăm un părculeţ.
– Timpul zboară şi ca mâine vă veţi trezi în pragul unei noi campanii electorale. Cu ce argumente veţi veni în faţa oamenilor, ca să-i convingeţi pentru un nou mandat?
– Faptele sunt cele mai puternice argumente, dar scopul meu nu este un nou mandat, ci binele comunităţii. Ceea ce mă preocupă acum în mod deosebit este să-mi realizez toate promisiunile din campania trecută. Ceea ce contează este să fac tot ce am promis şi mai mult decât atât. De pildă, am promis să asigur funcţionarea în cele mai bune condiţii a instituţiilor care intră în grija Primăriei şi iată că şcolile şi grădiniţele din comuna Icoana oferă tuturor copiilor noştri şansa unei educaţii de calitate. Prin GAL („De la Vedea la Olteţ”) urmează să reabilităm dispensarul uman, o lucrare în valoare de 80.000 de euro. Şi cu biserica suntem în relaţii bune, ajutând-o cu tot ce putem. De pildă, cu bani de la bugetul local am împrejmuit cimitirul din satul Floru. În aceeaşi măsură suntem preocupaţi de îmbunătăţirea infrastructurii rutiere. În acest sens, Ministerul Dezvoltării ne-a aprobat proiectul de asfaltare a drumului dintre Floru şi comuna Şerbăneşti, un drum de 8,2 km ce ajunsese de-a dreptul impracticabil. Tot la Ministerul Dezvoltării am mai depus două proiecte: unul pentru asfaltarea drumului din satul Ursoaia, iar celălalt pentru introducerea canalizării în toată comuna, ambele proiecte cu şanse mari de aprobare. De fapt cel mai important proiect al nostru este cel referitor la realizarea canalizării – o adevărată provocare căreia suntem decişi să-i facem faţă. Pe de altă parte, suntem printre puţinele comune care au reuşit să absoarbă bani de la Guvern prin Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Până acum am reuşit să întocmim peste 500 de cărţi funciare şi avem în lucru încă vreo 2.500 care vor fi gata în cursul anului 2018. Pentru eficientizare şi economie de curent la alimentarea cu apă, suntem în faza de proiectare şi execuţie a unei lucrări de racord separat a unui cătun situat chiar pe platoul satului Ursoaia, unde avem staţia de apă, acolo chiar fiind necesar consumul de curent electric. În celelalte sate, apa venind prin cădere, nu este nevoie de consum de curent electric. În sfârşit, una dintre promisiunile mele de campanie a fost şi cea referitoare la înfiinţarea unei frizerii. În acest scop, am făcut rost de un spaţiu adecvat în centrul satului Icoana, am introdus utilităţile necesare, urmează licitaţia şi începerea activităţii de frizerie.
– Aţi pomenit mereu de bugetul local. Este unul îndestulător?
– Ca să zic aşa, raportat la numărul de locuitori ai comunei, avem într-adevăr un buget îndestulător. Cel puţin nu ne plângem, ca alţii, care pun pe seama sărăciei bugetului nerealizările lor. Aproape să zic că nu s-a făcut în 26 de ani cât am făcut noi în puţinul timp scurs de la alegerile din 2016. Şi nu pot să nu regret timpul pierdut, căci se puteau face multe, avându-se în vedere prezenţa în zonă a Companiei Petrom. Acolo unde există zăcăminte de petrol, iar primarii au ştiut să cultive o relaţie de parteneriat cu „Petrom”, beneficiile au fost consistente pentru toţi locuitorii de acolo.
– Înţeleg că una dintre activităţile importante în comuna Icoana este extracţia petrolului. Alte activităţi?
– Desigur, agricultura. Oamenii îşi muncesc pământul, cei mai mulţi în asociaţie, iar pentru crescătorii de animale am înfiinţat amenajament pastoral. Avem trei izlazuri, câte unu în fiecare sat. Din păcate, mai sunt destul de multe titluri de proprietate neacordate, mai ales la proprietarii de pădure. Chiar toate problemele nu le putem rezolva nici noi prea repede, dar încercăm să avem faţă de cetăţeni toată deschiderea şi înţelegerea necesară pentru ca problemele lor să-şi găsească până la urmă soluţiile corespunzătoare.
– Cum colaboraţi cu Consiliul Local?
– Nu ştiu dacă aţi remarcat, dar în mai toate exprimările mele am folosit cuvântul „noi”. Adică, eu nu vreau să spun că realizările menţionate mai sus îmi aparţin mie, în exclusivitate, ci unei echipe alcătuite din primar, viceprimar şi Consiliul Local, la care aş adăuga şi funcţionarii din Primărie. Cu toţii formăm o echipă, o „selecţionată”, dacă vreţi, care se ambiţionează să joace numai la victorie, în interesul comunităţii.
– Vă mulţumesc, d-nă primar. Mult succes!