Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Olt, împreună cu Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Olt și un grup de copii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), au sărbătorit, joi, 27 iunie, Ziua Internațională a Dunării. Tema evenimentului de anul acesta: „Fii activ pentru o Dunăre mai sigură’’.
Activitățile s-au desfășurat în mai multe zone din județul Olt și au inclus vizite la Muzeul ,,Romanațiului” din Caracal, unde copiii au putut afla mai multe detalii despre nenumăratele vestigii ale trecutului descoperite în județul Romanați, actualul județ Olt, precum și o vizită educativă la Centrala Hidroelectrică Izbiceni. Aici le-au fost prezentate de personalul specializat al hidrocentralei informaţii despre modul cum funcţionează amenajarea hidroenergetică şi cum se produce energia electrică, un istoric al amplasamentului, precum şi modul în care se ecologizează lacul de acumulare.
Ultimul popas a fost pe malul Dunării, unde participanții au ascultat cu atenție mesajul transmis de către ministrul Apelor și Pădurilor, domnul Ioan Deneș: ,, Întotdeauna trebuie să ne cunoaștem trecutul, să respectăm ce au făcut înaintașii noștri, să apreciem, dar, de asemenea, să fim conștienți că dincolo de mândrie, avem o mare responsabilitate. Astăzi, de Ziua Internațională a Dunării, reamintesc că una din marile noastre responsabilități este să protejăm apa! Apa, una din resursele fundamentale ale vieții noastre, ale bunăstării noastre și ale sănătății noastre! ’’, precum și mesajul transmis de către directorul general al Administrației Naționale ”Apele Române”, domnul Victor Sandu: ,, Ca în fiecare an, A.N.A.R. acordă o atenţie sporită activităților care vizează conştientizarea cetăţenilor privind respectul față de apă, astfel încât să fie evitată poluarea acestei resurse vitale. Suntem responsabili, preocupați și implicați în acest proces, inclusiv prin atragerea populaţiei alături de noi, astfel încât, împreună, să cultivăm etica respectului faţă de apă, apă care susţine viaţa. Fluviul Dunărea trebuie să rămână și pentru generațiile viitoare o sursă majoră de apă. Societatea umană trebuie să utilizeze apa fluviului nu doar pentru alimentarea cu apă potabilă, ci și pentru alte domenii de activitate, cum ar fi: agricultura, piscicultura, hidroenergia, industria, navigaţia, și de ce nu agrementul’’.
Manifestările au continuat cu activități diverse: prezentarea semnificaţiei evenimentului, a funcţiilor şi valorilor fluviului Dunărea, printr-o abordare interdisciplinară, interactivă (întrebări şi răspunsuri, curiozităţi etc.).
De asemenea au fost informați cu privire la datele principale ale Dunării, de unde izvorăște, prin câte țări trece și câte capitale traversează.
Copiii au confecționat bărcuțe din hârtie, pe care au scris mesaje de atenționare asupra necesităţii protejării apelor din bazinul Dunării, scopul fiind acela de a transmite un mesaj celor din jur pentru protejarea arealului dunărean.
La sfârșitul activităților, au fost răsplătiți cu plăsuțe, dulciuri, diplome și răcoritoare din partea sponsorului oficial Coca Cola.
”Ziua Dunării este o sărbătoare a râurilor mai curate și mai sigure, o zi în care reamintim oamenilor importanța și necesitatea protejării resurselor de apă’’, a precizat directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Olt, Adi Barbu.
Evenimentul de joi a fost organizat în colaborare cu Direcţia Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt și S.C. Hidroelectrica S.A. .
În fiecare an, pe 29 iunie, la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), se serbează Ziua Internațională a Dunării. Această zi marchează semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia (Bulgaria).
Despre Dunăre
Dunărea este al doilea mare fluviu al Europei după Volga, atât ca lungime (2.857 km) cât şi ca debit (aproximativ 5.600 m3/sec la intrarea în România). Reprezintă o adevărată axă a Europei Centrale, pe care o leagă de Marea Neagră. Izvorăşte din Munţii Pădurea Neagră din Germania prin două izvoare (Brege şi Brigach) şi se varsă în Marea Neagră prin cele trei braţe: Chilia, Sulina şi Sf. Gheorghe. El ”călătoreşte”, de mii de ani, pe acelaşi „traseu”: Germania, Austria (prin capitala Viena), Slovacia (prin capitala Bratislava), Ungaria (prin capitala Budapesta), Croația, Serbia (Belgrad), România, Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina.