Zeci de elevi de la câteva școli din Slatina au participat, miercuri, pe platoul din fața Prefecturii Olt la un eveniment dedicat zilei de 9 mai, sărbătoare cu triplă semnificaţie, pentru români: Ziua Independenţei de Stat, Ziua Europei şi cea a Victoriei Naţiunilor Unite în Europa. Acțiunea a fost organizată de Instituția Prefectului Olt în colaborarea cu Inspectoratul Școlar Județean Olt.
Zeci de elevi de la trei școli din Slatina (Școala numărul 2, Școala numărul 5 și Școala Nicolae Titulescu) au participat miercuri la o acțiune menită să marcheze Ziua Europei. La eveniment au fost prezenți prefectul județului Olt, Silviu Neacșu, subprefectul Radu Ioniță , inspectorul școlar general al ISJ Olt, Adrian Bărbulete, precum și cadre didactice de la școlile menționate mai sus.
Manifestările au debutat cu intonarea imnului de stat al României după care într-o prezentare originală purtând steaguri sau însemne în culorile țărilor din Uniunea Europeană elevii participanți au trecut în revistă cele mai importante etape istorice ale constituirii Uniunii Europene. De la eveniment nu au lipsit nici momentele artistice.
Pe 9 mai s-au împlinit 141 de ani, de când ministrul de externe Mihail Kogălniceanu a declarat, în plenul Parlamentului de la Bucureşti că România doreşte să rupă legăturile cu Turcia. Parlamentul a votat, în aceeaşi zi, o moţiune prin care a fost proclamată independenţa de stat a României, iar Kogălniceanu a rostit în discursul său memorabilele cuvinte: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare!”.
Tot miercuri s-au împlinit 73 de ani de la victoria coaliţiei naţiunilor unite asupra fascismului şi finalul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1945, când Germania a fost nevoită să capituleze. Nu în ultimul rând, în ziua de 9 mai se sărbătoreşte şi Ziua Europei. Consiliul European a ales, în anul 1985, această dată, considerând ca punct de pornire a construcţiei Europei 9 mai 1950, când Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei, a propus Germaniei, dar şi altor state europene, să pună bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii.
Ilie Bîzoi