Ziua Eroilor a fost decretată sărbătoare națională din 4 mai 1920 prin Decretul-lege nr. 1693 și este celebrată în fiecare an de Ziua Înălțării Domnului, la 40 de zile după Învierea Domnului.
În Municipiul Caracal, Ziua Eroilor a fost marcată azi, la Monumentul Eroilor din cartierul Bold, cu începere de la ora 10.00 și la cimitirul Eroilor de pe strada Carpați (acolo unde își dorm somnul de veci eroii romanațeni), cu începere de la ora 12.00.
După slujba de pomenire a eroilor neamului susținută de un sobor de preoți, primarul municipiului, Ion Doldurea a vorbit despre însemnătatea Zilei dedicată eroilor neamului, despre jertfa supremă pe care aceștia au dat-o pe câmpurile de luptă pentru câștigarea libertății și a demnității naționale.
“Eroii neamului sunt memoria vie a istoriei noastre. Este o datorie sfântă, onoare și cinste să comemorăm, să cinstim și să respectăm înaintașii. Orice popor și-a clădit ființa pe morminte de eroi, pe jertfa înaintașilor care în clipe de grea încercare au dat dovadă de putere, dăruire și sacrificiu.
De-a lungul istoriei Romanațiului și romanațienii și-au dat jertfa lor pentru realizarea idealurilor României.
Pentru toate acestea doresc să îmi exprim prețuirea și recunoștința față de bravii eroi ai neamului românesc căzuți la datorie păstrând pentru totdeauna în memorie exemplul lor de dăruire.
Să ne cinstim istoria și eroii și să trăim prezentul și viitorul cu responsabilitate!”, a transmis primarul municipiului Caracal, Ion Doldurea.
S-au depus coroane în semn de recunoștință față de jertfa eroilor neamului din partea deputatului Adrian Chesnoiu, din partea Primăriei municipiului Caracal, a Consiliului Local, a Garnizoanei Caracal împreuna cu partenerii NATO , a Bazei militare Deveselu, din partea M.A.I., din partea Asociației cadrelor militare în rezervă și retragere, veterani de război, din partea Clubului Parașutiștilor militari, a Asociației Fii și Prietenii Caracalului, din partea ADPP, din partea Partidelor politice și a instituțiilor de învățământ.
În fiecare an, aceste manifestări contribuie la păstrarea vie a memoriei eroilor și la educarea tinerelor generații în spiritul respectului și recunoștinței față de cei care au luptat pentru libertatea și independența României.
Marilena Vasile