În fiecare an, în data de 25 octombrie, în toată ţara, se sărbătoreşte Ziua Armatei Române. Manifestări prilejuite cu această ocazie au fost organizate astăzi atât la Slatina, cât și la Caracal.
Prefectura Judeţului Olt, în colaborare cu Primăria municipiului Slatina şi Garnizoana Slatina, au organizat o ceremonie publică pentru comemorarea acestei zile, iar manifestările prilejuite cu această ocazie au avut loc în intervalul orar 09:40 – 11:00. Pe platoul din faţa Monumentului „Ecaterina Teodoroiu“ (zona Stadionul Municipal „1 Mai“) s-au adunat oficialităţi locale și județene şi vetereni de război, pentru a vorbi despre importanţa acestei zile. La eveniment au participat și cadre militare, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate din județ.
„ Onoarată asistenţă, 25 Octombrie reprezintă un moment cu valoare de referinţă, atât pentru cei care poartă cu onoare şi mândrie uniforma militară, cât şi pentru întregul nostru popor. Ne înclinăm astăzi cu respect în faţa celor care au îmbrăcat haina militară, purtând în suflet dragostea şi devotamentul faţă de țară şi popor, eroii care şi-au dat viaţa pentru a apăra unitatea naţională şi integritatea teritorială a Statului Român. Îi onorăm, totodată, pe veteranii de război care au luptat pentru ca noi să trăim, astăzi, într-o ţară liberă şi independentă. Sentimente de înaltă prețuire purtăm și pentru generațiile actuale, militarii români demonstrându-și curajul, profesionalismul şi devotamentul în misiunile internaţionale, ca parteneri de încredere ai aliaţilor României. În această zi deosebită, transmit cele mai bune gânduri tuturor veteranilor de război şi bravilor ostaşi ai Armatei Române, care ne reprezintă cu mândrie şi onoare! La mulți ani! “ , a fost mesajul transmis de prefectul județului Olt cu această ocazie.
Manifetările organizate de Ziua Armatei au continuat cu depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor şi defilarea detaşamentului de onoare pe acordurile de fanfară ale formaţiei Lyra Band.
Ceremonii militare și religioase, depuneri de coroane la monumentul dedicat eroilor și expozitii de tehnica militara au avut loc, astazi, de Ziua Armatei Române, și pe platoul din fata primariei municipiului Caracal.
„Domnilor ofițeri, subofițeri, maiștri militari, ofițeri în rezervă sau în retragere ai Armatei Române, domnilor veterani de război, veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial, mă adresez dumneavoastră cu respect, cu respectul cuvenit acelora care și-au pus viața în pericol pentru a apara țara. Astăzi, de Ziua Armatei Române, îmi exprim toată prețuirea pentru dumneavoastră, militari români, cei care reprezentați un simbol absolut al curajului și demnității naționale. Demonstrațiile de eroism ale ostașilor noștri au scris multe pagini din istoria acestei națiuni. În zilele noastre, pe câmpurile de luptă din multe părți ale lumii, militarii români câștigă respectul partenerilor noștri și cresc reputația României. Indiferent că ne referim la momente răsunatoare din trecut, precum eliberarea ultimei bucăți de pământ românesc în 25 octombrie 1944, sau la participarea, astăzi, în războiul împotriva terorismului, Armata Română înseamnă curaj, determinare, devotament și patriotism. Sunt valori ce ar trebui să transmită un mesaj puternic fiecăruia dintre noi, valori care merită celebrate mereu, valori de care avem nevoie în societatea noastră pentru a deveni mai puternici ca națiune. În calitate de primar al Municipiului Caracal, vă felicit cu ocazia Zilei Armatei Naționale si vă mulțumesc în numele meu, al instituției pe care o conduc si al caracalenilor, pentru tot ceea ce ati făcut și faceți apărând libertatea fiecăruia dintre noi. La mulți ani, Armatei Române, la mulți ani tuturor militarilor din Garnizoana Caracal!”, a fost mesajul primarului Municipiului Caracal, Liviu Radu, cu ocazia Zilei Armatei Naționale.
În efortul de război, România a pierdut circa 170.000 de ostaşi, alte sute de mii fiind răniţi sau daţi dispăruţi. Eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, a fost obţinută prin lupta a peste 520.000 de militari români. Armata României a continuat apoi să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa, potrivit MApN.