Situație critică în județ cu doar câteva zile înainte de începerea unui nou an școlar. Din păcate, și în acest an foarte multe școli din Olt nu sunt pregătite să-și întâmpine elevii în condiții corespunzătoare pentru desfășurarea orelor de curs. Pereţi scorojiţi, toalete insalubre, mobilier deteriorat – sunt condiţiile în care vor învăţa și în acest an sute de copii din județul Olt. Vinovate de această situație sunt autoritățile locale care nu au făcut nimic pentru a remedia această situație.
În județul Olt, la fiecare început de an, se pune aceeași problemă: câte școli sunt fără autorizații sanitare. Şi de fiecare dată, numărul trece de 100. Dacă, pentru cei care nu cunosc situația, numărul şcolilor fără autorizaţie sanitară pare doar statistică, pentru cei peste 1.000 de copii care sunt nevoiți să învețe fără căldură în clase, fără apă potabilă și fără grupuri sanitare, această cifră reflectă lipsurile din sistemul de învățământ românesc și dezinteresul autorităților pentru școlile din mediul rural.
Conform datelor transmise de reprezentanții școlilor, din totalul de 161 unităţi şcolare cu personalitate juridică care vor funcţiona în anul şcolar 2017-2018, în 102 unităţi şcolare au fost efectuate lucrările de igienizare, dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare în procent de peste 70 %, iar în 59 unităţi şcolare acestea au fost efectuate în procent mai mic de 70%. „Din analiza situației privind condiţiile igienico-sanitare din unităţile de învăţământ se constată deficiențe la grupurile sanitare destinate elevilor în sensul că o parte din unitățile școlare nu au grupurile sanitare în interiorul clădirilor, nu sunt separate pe sexe, proba de apă este necorespunzătoare bacteriologic, clădirile sunt vechi, cu acoperiş deteriorat, fără jgheaburi şi burlane, există grupuri sanitare nefinalizate, care nu au apă curentă, nu sunt racordate la canalizare și nu au gresie și faianță” au declarat reprezentanții IȘJ Olt.
La nivelul judeţului Olt, pentru anul şcolar 2017- 2018 aproximativ 70% din unităţile şcolare au obţinut autorizaţie sanitară de funcţionare. Din totalul de 511 unităţi de învăţământ preuniversitar de stat din judeţul Olt un număr de 153 unităţi şcolare nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare. Potrivit reprezentanților DSP Olt, cauzele care determină neîncadrarea în exigenţele regulilor de funcţionare şi igienico-sanitare, necesare pentru acordarea Autorizaţiei Sanitare de Funcţionare sunt: lipsa sursei proprie de apă potabilă, lipsa de apă curentă, calitatea necorespunzătoare a apei, clădiri având componente de construcţie deteriorate (faţade, tavane, pereţi, interiori, acoperişuri, lipsă burlane şi jgheaburi), mobilier şcolar degradat sau neadaptat ca dimensiuni la vârsta copiilor și tinerilor aflaţi în pregătire, iluminat natural sau artificial necorespunzător, grupuri sanitare necorespunzătoare (deteriorate, număr insuficient de grupuri sanitare, grupuri sanitare pentru elevi neseparate pe sexe, lipsă grup sanitar personal didactic, lipsa grupurilor sanitare în incinta unităţii școlare), lipsa sistemului de canalizare sau existenţa unui sistem de canalizare necorespunzător, lipsa platformelor betonate pentru colectarea reziduurilor solide, gard împrejmuitor incomplet sau inexistent, dar și lucrări de reabilitare nefinalizate.