De când amenzile aplicate pentru munca la negru au fost majorate, a crescut şi numărul agenţilor economici care contestă sancţiunile date de inspectorii de muncă. Astfel, în primele șapte luni ale acestui an, toți angajatori olteni sancţionaţi pentru muncă la negru au contestat în instanță procesele verbale de contravenţie ale Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt.
În primele șapte luni ale acestui an, ITM Olt a desfășurat nu mai puțin de 841 de controale în domeniul relațiilor de muncă, fiind identificate 80 de persoane ce desfășurau muncă la negru la un număr de 26 de agenți economici pentru care s-au aplicat 26 de amenzi contravenționale în valoare de 1.400.000 de lei. Întrebat câți dintre angajatorii care au fost sancționați pentru muncă la negru au contestat în instanță sancțiunile, șeful ITM Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu a răspuns: „ Cred că sută la sută”.
Amenda pentru angajatorii care primesc la lucru persoane fără a le încheia contract individual de muncă este de 20.000 de lei pentru fiecare lucrător depistat, însă valoarea totală a amenzii nu trebuie să depăşească suma maximă de 200.000 de lei (2 miliarde ROL) .
Conducerea ITM Olt susține că, angajatorii, prin avocaţii lor, solicită anularea procesului verbal de contravenţie, nu reducerea cuantumului amenzilor, iar instanţa, în puţine cazuri, o înlocuieşte cu avertisment. Însă majoritatea proceselor de acest fel sunt pierdute de către cei care le atacă în instanţă şi sunt obligaţi să plătească amenzile primite, plus cheltuielile de judecată. Acest lucru demonstrează temeinicia actelor de control întocmite de către inspectorii de muncă. „Instanțele dau câștig de cauză, în majoritatea cazurilor. Foarte puține sunt cazurile în care efectiv anulează actul de control. De regulă, patronii în instanță nu recunosc că persoanele respective lucrau la dumnealor sau spun că erau în perioadă de probă. Însă legislația muncii spune că perioada de probă se face în baza contractului individual de muncă și cad singuri în capcana pe care o scriu în întâmpinare. Codul Muncii spune foarte clar: perioada de probă se desfășoară în baza unui contract individual de muncă. Există într-adevăr o situație de verificare a aptitudinilor salariatului pe o procedură așa cum este scrisă în regulamentul intern în care o persoană care are vechime în muncă în unitatea respectivă poate verifica un salariat fără a se încheia contract de muncă numai că se încheie o formă de verificare a aptitudinilor în care se spune foarte clar când are loc verificare și între ce ore, adică nu lucrăm o lună de zile să vedem dacă este bun respectivul”, a conchis șeful ITM Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu.
2 miliarde ROL este cea mai mare amendă contravenţională aplicată, în primele șapte luni ale anului, de inspectorii Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt. În perioada menționată, în judeţul Olt au fost aplicate trei amenzi cu această valoare. Este vorba despre o societate de pază şi protecţie din Caracal, o altă societate de confecţii, din localitatea Izvoarele şi una de cultivare a cerealelor din Drăgăneşti-Olt. Cei trei angajatori foloseau în total 40 de persoane fără forme legale de angajare.