Vizită importantă a reprezentanților Instituției Avocatului Poporului la Slatina. Cu ce misiune au venit

0
414

Sala de ședințe a Consiliului Județean Olt a găzduit marți o întâlnire importantă între conducerea și angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Olt și reprezentanții Instituției Avocatului Poporului, Centrul Zonal Craiova. Scopul întâlnirii l-a constituit găsirea de soluții la problemele cu care se confruntă angajații Direcției în relația cu beneficiarii, în speță copiii instituționalizați și persoanele adulte și vârstnice, pentru a preveni eventualele încălcări și nerespectări ale drepturilor și libertăților persoanelor.

Acest lucru se impune în contextul în care anual statul român pierde numeroase procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva persoanelor private de libertate sau persoanelor din sistemul de ocrotire socială. La eveniment, alături de directorul general al DGASPC Olt, Rădița Piroșca și directorii adjuncții ai instituției, Gheorghe Sorin, Cristian  Lungu și Elena Vișan, precum și angajați ai DGASPC au mai fost prezenți Lucian Moșoiu, consilier în cadrul Centrului Zonal Craiova al Instituției Avocatului Poporului și medicul Doru Adrian Țuicanu din cadrul Instituției Avocatul Poporului Despre această întâlnire, directorul general al DGASPC Olt, Rădița Piroșca, a precizat: Sunt bine – venite astfel de grupuri de lucru, pentru că este o problematică specială în ceea ce privește mai ales persoanele cu dizabilități mentale, psihice, cu agresivitate și trebuie împreună cu aceste organisme să găsim  soluții astfel încât să le fie respectate drepturile, în orice centru, fie că este social, de sănătate și să le fie acordate servicii  pe măsura nevoilor lor”, a spus Piroșca.

Consilierul Centrului Zonal Craiova al Instituției Avocatului Poporului, Lucian Moșoiu,  a vorbit despre competența instituției pe care o reprezintă și despre modul cum trebuie să le fie respectate drepturile și libertățile, atât ale persoanelor din centrele de detenție, cât și ale beneficiarilor din centrele de asistență socială și de sănătate.

„Reprezint Instituția Avocatului Poporului, Centrul Zonal Craiova din partea Mecanismului Național de Prevenirea Torturii, tratamente inumane și degradante. Centrul Zonal Craiova are în competență nouă județe începând de la Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Dolj, Olt. Noi supraveghem toate locurile de detenție, în special respectarea drepturile și libertăților persoanelor private de libertate, atât în centre de detenție, cât și în direcții de asistență socială, spitale de psihiatrie și alte locuri. În județul Olt s-au făcut câteva vizite de către Instituția Avocatul Poporului și în urma acestor vizite am avut o serie de constatări. Cu siguranță că sunt și lucruri negative, dar toate aceste lucruri negative sau pozitive le găsiți pe site-ul Instituției Avocatul Poporului. Acolo găsiți rapoartele noastre și constatările făcute în cursul vizitelor… S-a întâmplat ca cineva din personalul unei Direcții să vrea să facă un bine, să vrea să ia o măsură și mă refer aici la metoda de contenționare și nu știe în mod evident cum trebuie să procedeze, ce documente trebuie să aibă și face o greșeală care din păcate ajunge și are latură penală. Noi nu suntem avocații poporului care vin și fac o vizită și constată deficiențe și le recomandă și cu asta ne-am făcut treaba și am plecat. Nu, noi trebuie să găsim și soluții la problemele grave cu care ne confruntăm”, a conchis Moșoiu.

Ilie Bîzoi