Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt (DSVSA) informează că, În data de 21 iulie 2025, a fost confirmată prezența virusului POX, variola ovină, în județul Olt, în două localități, respectiv în localitatea Tufeni și în localitatea Crîmpoia.
Potrivit DSVSA Olt, efectivul total de animale afectat este de aproximativ 2.600 ovine și caprine, în localitatea Tufeni și de aproximativ 450 de ovine și caprine, în localitatea Crîmpoia.
Conform legislației în vigoare se va proceda la eliminarea întregului efectiv de ovine și caprine, urmat de ecarisarea cadavrelor prin îngropare, în locații amplasate pe teritoriile celor două localități, avizate de Garda de Mediu Olt și de Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt.
În jurul focarelor s-au delimitat zonele de protecţie (3km) şi de supraveghere (10km) și s-au luat măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport.
Pentru focarele confirmate în localitatea Tufeni s-au delimitat cele două zone de restricție astfel:
- Zona de protecție de 3 km în care sunt incluse localitățile Tufeni și Icoana
- Zona de supraveghere de 10 km în care sunt incluse localitățile Icoana, Corbu, Movileni, Ghimpețeni, Nicolae Titulescu, Șerbănești, Văleni și fonduri cinegetice.
Pentru focarele confirmate în localitatea Crîmpoia s-au delimitat cele două zone de restricție astfel:
- Zona de protecție de 3 km, care cuprinde localitățile Crîmpoia și N.Titulescu
- Zona de supraveghere de 10 km, care cuprinde localitățile Șerbănești, Nicolae Titulescu, Ghimpețeni, Văleni, Movileni, Tufeni și fonduri cinegetice.
Toate exploatațiile comerciale de ovine și caprine din județul Olt au fost notificate și verificate în vederea respectării stricte a măsurilor de biosecuritate.
De asemenea, au fost notificate Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județele limitrofe: Teleorman și Argeș.
”Variola ovină este o boală virală gravă care afectează în principal ovinele și caprinele, cauzată de un virus din familia Poxviridae. Boala are un caracter foarte contagios și se poate răspândi rapid într-o turmă, ducând la pierderi economice semnificative.
Semne clinice ale variolei ovine/caprine:
1.Leziuni cutanate:Acesta este semnul distinctiv al bolii. La ovinele/caprinele infectate apar inițial mici pete roșii pe piele, care evoluează în papule (bășici solide) și apoi în vezicule (bășici cu lichid). Aceste leziuni se pot dezvolta ulterior în pustule și cruste. Leziunile cutanate apar de obicei pe:
- Cap (în special în jurul botului, nasului și urechilor, pleoapelor);
- Abdomen;
- Picioare;
- Organele genital;
2.Febră: Animalele infectate dezvoltă de obicei febră ridicată (40-42°C) în primele 1-3 zile de la infectare.
3.Scăderea apetitului:Ovinele/caprinele bolnave pot prezenta o lipsă de interes pentru hrană, ceea ce duce la scăderea în greutate.
4.Depresie și letargie:Ovinele/caprinele afectate devin letargice, cu o stare generală proastă, manifestând apatie și lipsă de energie.
5.Lacrimație excesivă și secreții nazale:La multe animale infectate se observă secreții oculare și nazale. În cazuri severe, aceste secreții pot deveni purulente.
6.Inflamația ganglionilor limfatici: Ganglionii limfatici submandibulari și cei din regiunea subcutanată a corpului pot fi inflamați și măriț
7.Leziuni la nivelul mucoaselor:În cazurile grave, pot apărea leziuni și pe mucoasele bucale, nazale și oculare, care pot cauza dificultăți de respirație sau probleme de alimentaț
8.Durata bolii:În majoritatea cazurilor, boala durează 3-4 săptămâni, dar animalele pot rămâne slăbite pentru o perioadă mai lungă de timp. Mortalitatea poate varia în funcție de gravitatea focarului și de starea generală de sănătate a efectivului de ovine și caprine.
Transmiterea bolii:
Variola ovină/caprină se transmite prin contact direct între animale infectate și animale sănătoase și prin contact indirect cu lichidul din conținutul veziculelor, pustulelor și prin inhalarea prafului din crustele descuamate.
Virusul poate fi răspândit și prin:
- Secrețiile nazale, oculare și orale;
- Leziuni cutanate rupte;
- Obiecte contaminate (furaje, echipamente).
Boala nu reprezintă un pericol pentru sănătatea publică, însă orice suspiciune de variolă ovină/caprină trebuie raportată imediat Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt.” transmite DSVSA Olt.